Son tarihi eser dualarla taşındı
Son tarihi eser dualarla taşındı
Batman'ın tarihi ilçesi Hasankeyf'te 610 yıllık Er-Rızk Cami'nin bin 687 tonluk gövdesi, yeni yerleşim yerinde kurulan Kültürel Park'a taşındı. Er-Rızk Cami'nin taşınmasıyla 12 bin yıllık Hasankeyf ilçesindeki tarihi eserlerin tamamı taşınmış oldu.
Ilısu Barajı nedeniyle tarihi eserlerin sular altında kalmaması amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında 6 tarihi eser daha önce yerinden sökülerek, Dicle Nehri kıyısında oluşturulan Kültürel Park'a taşınmıştı. Eski Hasankeyf'te kalan son eser olan Er-Rızk Cami'nin taşınma işlemi de tamamlandı. Taşınma sırasında yaşlı bir kadının ağıt yakarak dua etmesi ise dikkat çekti. Er-Rızk Cami'nin taşınması ile ilgili bilgi veren DSİ 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösalı, “Eserimizi 4 bin 670 metre uzunluğundaki güzergahtan Arkeopark'ta yeni yerine yerleştireceğiz. Daha önce Er-Rızk Cami'nin minaresini taşları sökerek hasarsız bir şekilde depoya koymuştuk. Caminin yerleştirmesinden itibaren de minaresinin aynı şekilde hasarsız bir şekilde örmeye başlayacağız” dedi.
Hasankeyf Şubat ayında tamamen su altında kalacak
Er-Rızk Cami'nin 1400'lü yılların başında Eyyubi Meliki Ebu Süleyman tarafından yapılan bir yapı olduğunu kaydeden Kösalı, “Yapımızın ağırlığı bin 687 ton, 55 kriko ile havaya kaldırdık bu eserimizin diğerlerinden farklı olarak 4 metre 40 santim yukarı kaldırdık ve daha sonra taşıma platformuna getirdik. Şuanda 54 tane SPMT aracığıyla taşıyacağız. 216 tekerlek ile taşınacaktır. Hasankeyf’teki son operasyon tamamlanmış olacaktır. Hasankeyf’e su gelmesine yaklaşık 1 metremiz kaldı, su gelmek üzere bu ay içesinde Hasankeyf'te suyun yönlenmesini göreceğiz. Şubat ayında artık Hasankeyf’in tamamen su altında kalmasını planlıyoruz” diye konuştu.
Yazarlar
- 01YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 02Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 03İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 04 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 05ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 06Murat Çiçek ile röportaj:
- 07DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 08Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 09Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 10 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 11Ziver Özdemir ile Röportaj
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01BATMAN NEVROZU 22 MART’TA YAPILACAK
- 02HASANKEYF YOLUNA YENİ AĞAÇLAR DİKİLİYOR
- 03MEYVE FİDANI DİKİM SEZONU BAŞLADI
- 04KENT GENELİNDE İLAÇLAMA
- 05HER GÜN 2 BİN 542 KİŞİYE SICAK YEMEK
- 06BİR ÜNİTE KAN, BİRÇOK HAYAT
- 07BATMAN ENGELLİLER ADANA DEPLASMANINA HAZIRLANIYOR
- 08CANALP, KOZLUK’TA VATANDAŞLARLA İFTARDA BULUŞTU
- 09KADINLAR TEZHİP SANATINI ÖĞRENİYOR
- 10EKMEN’DEN PAHALI UÇAK BİLETLERİ İÇİN REKABET KURUMU’NA BAŞVURU
- 11BATMAN’DA TOPLU ULAŞIMA YENİ GÜÇ
- 12FİLİSTİN FİLM GÜNLERİ BATMAN’DA
- 13BATMAN GARI’NDA EĞİTİM VE TATBİKATI
- 14TÜRKAN “MECLİS KARARLARI, GAZETELERDE YAYIMLANMALI”
- 15TİCARET BORSASI’NDAN İHTİYAÇ SAHİBİ AİLELERE DESTEK




Henüz Yorum yok