Fıstık üretim alanları artıyor
Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri Ebubekir Doğan, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, fıstığın Batman’daki çiftçiler için önemli bir gelir kaynağı haline geldiğini söyledi.
Yüksek getirisi dolayısıyla kentte fıstık üretim alanlarının her geçen gün arttığına işaret eden Doğan, daha çok dağlık ve susuz tarım arazilerine ekilen fıstığın artık birinci sınıf tarım arazilerine bile ekildiğini ifade etti.
Bunun büyük bir sıkıntı olduğunu vurgulayan Doğan, fıstığın daha çok kırsal alanda, üçüncü ve dördüncü sınıf tarım arazilerinde ekilip değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.
“Fıstığın anavatanı bu bölgedir”
Fıstığın en çok bölgede yetiştirildiğini belirten Doğan, “Fıstığın esas anavatanı bu bölgedir. Maraş ilimizden tutun İran’ın içlerine doğru bir L harfi çizecek şekilde dünyadaki fıstığın ana gen kaynağı burasıdır. Fıstığın esas kökeni menengiç ya da bıttım ağacı olup bölgemizde iyi uyum sağlamış bir bitkidir. 2007 yılından itibaren bölgemizde Tarım İl Müdürlüğü proje geliştirerek fıstık ekimiyle ilgili örnek çalışma yaptı ve o günden beri devam ediyor.” dedi.
“Bu büyük bir sorun”
Son yıllarda fıstığa yoğun bir ilginin olduğunu dile getiren Doğan, “Şu anda Batman’da toplam ekili fıstık alanı 80 bin dönüme ulaşmış durumdadır. Tabi bizim burada bir sorunumuz var. Fıstık artık birinci sınıf tarım arazilerine ekiliyor. Halbuki bana göre fıstığın daha çok kırsal alanda, üçüncü ve dördüncü sınıf tarım arazilerinde ekilmeli ki o ekilmeyen alanlarda değerlendirilsin. Esasen bunun bu şekilde olması gerektiğini düşünüyorum. Bu tarımsal üretim olarak bana göre büyük bir sorundur.” diye konuştu.
“Çiftçi emeğinin karşılığını almak istiyor”
Fıstığın kâr marjı iyi olan bir ürün olduğunu belirten Doğan konuşmasına şöyle devam etti: “Bu nedenle çiftçilerimiz son yıllarda fıstığa yöneldi. Dediğim gibi artık çiftçilerimiz fıstığı birinci sınıf tarım arazilerine de ekiyorlar. Çünkü kâr marjı fazladır. Şu anda piyasada da çok fazla pazar sorunu yok. Tabi çiftçi her zaman en kârlı olana yöneliyor. Haklı olarak daha fazla kâr elde etmek istiyor. Emeğinin karşılığını alabilmesi için bunu düşünmesi çok normaldir.”
“Destek için çalışma yapılmalı”
Çiftçilerin fıstık için talep ettiği desteği almaları gerektiğini vurgulayan Doğan, “Fıstık desteklemesi var. Mazot ve gübre desteği kapsamında Tarım Bakanlığının verdiği bir destek var. Dekar başına 25-30 TL arasındadır. Çiftçilerimiz prim desteği talep etmektedir. Karadeniz’de fındık için uygulanan Bakanlığın verdiği bir destek var, çiftçiler ona benzer bir destek istiyor. İnşallah önümüzdeki yıllarda bir çalışma yapılır ve çiftçilerimizin talep ettiği desteği alırlar.” ifadelerini kullandı.
Yazarlar
- 01Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 02Murat Çiçek ile röportaj:
- 03ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 04DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 05YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 06İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 07 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 08Ziver Özdemir ile Röportaj
- 09Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 10Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 11 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 12Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 13RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01KAYMAKAM BÖYÜK, 9 KÖYDE TALEPLERİ DİNLEDİ
- 02ANNE VE BEBEK SAĞLIĞINA EVDE TAKİP
- 03GERSAN ELEKTRİK ABD PAZARINDA!
- 04BEŞEVLER VE HUZUR MAHALLELERİNDE PARKE YAMA ÇALIŞMASI
- 05FERDİ KURT’UN EKİBİNE AHMET AŞSIZ KATILDI
- 06VALİ CANALP’TEN KAYMAKAM ARSLANŞAHİN’E HAYIRLI OLSUN ZİYARETİ
- 07BATMAN'IN LEZZET HİKAYESİ YAZILACAK
- 08VALİ CANALP “AİLEYİ VE TOPLUMU MERKEZE ALAN BİR SİSTEM KURDUK”
- 0919 MAYIS HAVUZU YİNE EN TEMİZ HAVUZ OLDU
- 10BATMAN’IN SICAĞINA RENKLİ DOKUNUŞ
- 11Venezuelalı forvet Cordova, Batman Petrolspor’da
- 12UYUŞTURUCU OPERASYONUNDA 6 KİŞİ CEZAEVİNE GÖNDERİLDİ
- 13600 TON ATIK LASTİK GERİ DÖNÜŞÜME KAZANDIRILDI
- 14TEMİZLİK SEFERBERLİĞİ SÜRÜYOR
- 15MHP’DEN BAKAN MEMİŞOĞLU'NA BATMAN'IN SAĞLIK RAPORU




Henüz Yorum yok