Sebze ekimi için kolları sıvadılar
Batman merkez Balpınar (Grêsira) beldesine bağlı Yeniköy (Sêgirka) köyü sakinleri, yaklaşık 25 yıldır sebze ekimiyle geçimlerini sağlıyorlar.
Kent merkezine 6 kilometre uzaklıkta bulunan, 300 haneye ve yaklaşık 4 bin nüfusa sahip köyün sakinleri, martın başından bu yana domates, biber, patlıcan ve kabak gibi sebzelerin fidanlarını hazırladıklarını söylediler.
Yaklaşık 25 yıl önce Kozluk'tan gelerek Yeniköy'e yerleştiğini söyleyen çiftçilerden Abdullah Tekin, sebze fidanıyla ilgili bilgi vererek, devlet desteği alamadıkları için çabalarının yetersiz kaldığını belirtti.
Tekin, "Patlıcan, biber ve domates fideleri için hazırlık yapıyoruz. Normalde mart ayı başında tohumları serpiyorduk. Bu yıl biraz soğuk olduğundan 20 Mart'tan sonra fidelerin tohumlarını serptik. Tohumlar serpildikten sonra yaklaşık bir ay naylonun altında kalıyor. Fideler irileştikten sonra küçük torbalara, toprak ve gübre içine yerleştiriyoruz. Yaklaşık 20-25 gün torbaların içinde kalıyorlar. Tam irileştiklerinde tarlada ekime başlıyoruz. Her yıl bu işi yapıyoruz ve bu işle geçimimizi sağlıyoruz." dedi.
Birçok köylünün tapu sahibi olmadığı için devlet desteği alamadığını dile getiren Tekin, daha fazla verim alabilmek için İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden özellikle mühendis desteği istediklerini ifade etti.
Tarlaları tapusuz olduğu için devletin gözünde çiftçi olmadıklarını söyleyen Tekin, sözlerine şöyle devam etti: "Devletin gözünde çiftçi sayılmayız. Yalnız bu işle geçimimizi sağlıyoruz. Köylüler kendi imkân ve kuvvetlerine göre ekim yapıyor. Yazın sebzelerin verimlerini almaya başlıyoruz. Yalnız fiyatlar pek parlak değil çünkü tüm köylülerin ürünleri beraber çıkıyor. Sebze meyve halinde ürünler birikince fiyatlar düşüyor. Emeklerimizin karşılığını tam görmesek de geçimimizi sebzeyle yapıyoruz."
Yağışlı geçen bu yılın bereketli olacağını umduklarına değinen Tekin, "Bu yıl bol yağışlı geçti. Meralar, ekinler ve topraklar için verimli oldu. Sebze fideleri yağmurdan fazla faydalanmıyor çünkü yağışlardan sonra ekime başlıyoruz. Allah'ın izniyle umutluyuz, güzel beklentilerimiz var. Bölgede sebze dağıtım yeri Batman'dır. Batman'da da en çok bizim çevreden sebze çıkıyor. Devlet bir şekilde bizlere yardımcı olsa memnun oluruz. Tarlalarımız tapusuz olduğundan şimdiye kadar devletin hiçbir desteğini almamışız ve faydalanmamışız." şeklinde konuştu.
Yazarlar
- 01Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 02Murat Çiçek ile röportaj:
- 03ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 04DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 05YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 06İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 07 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 08Ziver Özdemir ile Röportaj
- 09Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 10Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 11 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 12Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 13Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 14RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01BATMANLILAR BOĞAZ TURUNDA BİR ARAYA GELDİ
- 02ASKF Başkanı Akyol’dan TFF’ye Lisans Ücreti Tepkisi
- 03İHTİYAÇLAR YERİNDE TESPİT EDİLİYOR
- 04DEMİRHAN “HER SEKTÖRDEN TEMSİLCİ ALIYORUZ”
- 05FERDİ KURT’A MİMAR, MÜHENDİS VE ŞEHİR PLANCILARINDAN DESTEK
- 06Kırmızı-beyazlı ekip, yeni sezonun ilk maçında deplasmanda sahaya çıkacak
- 07İHD Batman 749’uncu haftada kayıpların akıbetini sordu
- 08AVUKAT EMRAH YENİ VEFAT ETTİ
- 0925 DÖNÜMLÜK PARK HİZMETE AÇILDI
- 10GERCÜŞ'TE DEĞİŞİM RÜZGARI : İLÇENİN ÇEHRESİ DEĞİŞİYOR
- 11ALİCAN BEĞDE, FERDİ KURT LİSTESİNDE MECLİS ADAYI
- 12BATMAN MODELİ GENÇLERLE BULUŞTU
- 13BAĞLARDA YEŞİL BUDAMA EĞİTİMİ
- 14MEHMET SIDDIK ÇİFTÇİ'YE YENİ GÖREV
- 15RUHSATSIZ KAÇAK DÜKKAN YIKILDI




Henüz Yorum yok