“Tecrit ve ihlaller yaşam hakkını tehdit ediyor”
Batman’da açıklanan ortak raporda, Mehmet Çeviren’in ölümü üzerinden Beşiri Cezaevi’nde tecrit uygulamaları, sosyal haklara erişim kısıtları ve yaşam hakkı ihlallerine dair ciddi iddialar gündeme getirildi.
Batman Beşiri Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda Mehmet Çeviren’in yaşamını yitirmesine ilişkin hazırlanan ortak rapor kamuoyuyla paylaşıldı.
DEM Parti, ÖHD ve TUHAYDER tarafından hazırlanan rapor, DBP Batman İl Binası’nda düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Toplantıya DEM Parti Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal, DEM Parti Batman Milletvekili M. Rüştü Tiryaki, DEM Parti Batman İl Eşbaşkanı Semra Güneş ile çok sayıda parti ve sivil toplum temsilcisi katıldı. Raporu TUHAYDER yöneticisi Av. Veysi Atmaca okudu. Atmaca, cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin münferit olmadığını belirterek, “Hapishaneler yaşam hakkı, sağlık hakkı ve insan onurunun ihlal edildiği alanların başında geliyor” dedi. Atmaca, Mehmet Çeviren’in ölümüne ilişkin bulguların da benzer bir tabloya işaret ettiğini vurgulayarak, olayın tekil bir vaka olarak değerlendirilemeyeceğini ifade etti. Raporda, Çeviren’in yaklaşık 2,5 yıl tek kişilik odada tutulduğu, sosyal faaliyetlerden yararlanamadığı ve ortak alanlara erişiminin kısıtlandığı iddialarına yer verildi.
ŞÜPHELİ ÖLÜM VE TECRİT TARTIŞMASI
Cezaevindeki tecrit uygulamalarının mahpuslar üzerinde ciddi psikolojik etkiler yarattığı belirtilirken, Batman Beşiri Cezaevi Kampüsü’nde son yıllarda yaşandığı öne sürülen intihar ve şüpheli ölümler de raporda dikkat çeken başlıklar arasında yer aldı. Raporda ayrıca, Çeviren’in ölümünden önce yazdığı iddia edilen mektupla ilgili çelişkilere işaret edilerek, olayın aydınlatılması gerektiği vurgulandı. Hazırlanan raporun Adalet Bakanlığı, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, Batman Cumhuriyet Başsavcılığı ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na sunulacağı bildirildi. Raporda, cezaevlerindeki uygulamaların bağımsız şekilde denetlenmesi ve yaşam hakkını etkileyen süreçlerin şeffaf biçimde incelenmesi çağrısı yapıldı.

Yazarlar
- 01Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 02ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 03Murat Çiçek ile röportaj:
- 04YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 05İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 06DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 07 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 08Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 09Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 10Ziver Özdemir ile Röportaj
- 11 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 12Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 13RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01SİVRİSİNEK VE HAŞERE SORUNUNA ACİL ÇÖZÜM ÇAĞRISI
- 0276.362 KİŞİ UÇTU!
- 03“YAŞAR KEMAL KENT ORMANI KADERİNE TERK EDİLMEMELİ”
- 04ÇOCUK GASTROENTEROLOJİ UZMANI GÖREVE BAŞLADI
- 05ANAVATAN PARTİSİ’NDEN “KAYYUM VE MUTLAK BUTLAN” İDDİALARINA AÇIKLAMA
- 06MEVSİMLİK ÇİÇEKLERLE BATMAN RENKLENİYOR
- 07OBJEKTİF GAZETESİ'NDEN BİK İSTANBUL'A ZİYARET
- 08ESNAF ODASI ÜYELERİNE VE AİLELERİNE SAĞLIK HİZMETLERİNDE YÜZDE 15 İNDİRİM
- 09Uluslararası Ekokırım Paneline Davet!..
- 10“ŞENAY AYBÜKE ÖĞRETMENİMİZİN ADI BATMAN’DA SONSUZA DEK YAŞAYACAKTIR”
- 11PETROL-İŞ'TEN TPAO UYGULAMALARINA TEPKİ
- 12OSB BÖLÜNMÜŞ YOLU İNCELENDİ
- 13BATMAN SİNEMANIN MERKEZİ OLUYOR
- 14KAVŞAKLAR LEDLİ SİNYALİZASYON DİREKLERİYLE MODERNLEŞTİRİLDİ
- 15BARIŞ ANNELERİ'NDEN RAHMİ KOÇ'A TEPKİ




Henüz Yorum yok