Alıç için kilometrelerce yol yürüyorlar
Batman’ın Kozluk ilçesinde bulunan alıç severler mevsimin son alıçlarını toplamak için dağdan dağa kilometrelerce yürüyerek alıç topluyor.
Halk arasında yemişen olarak da bilinen alıç (gûhîj) dikenli bir bitki olup meyveleri türünden türüne kırmızı-sarı renkleri arasındaki tonlara sahip oluyor.
Daha çok dağlarda bulunan alıç, eylül-ekim aylarında tezgâhlardaki yerini alıyor. kasım ayında yağışın belirgin hale gelmesiyle alıçlar bir bir ağacından düşmeye başlıyor.
Mevsimin son alıçlarını toplamak için kilometrelerce yolu yürümeyi göze alan alıç severler ise alıcın birçok faydasının bulunduğunu ve her yıl ekim-kasım aylarında alıç toplamak için dağ yürüyüşleri düzenlediklerini söylüyorlar.
Kozluk ilçesinin birçok dağında belirgin halde görülen alıçlar, ilçe sakinleri tarafından da ilgi görüyor.
Alıcın faydalarının sayılamayacak derece de fazla olduğunu ve bundan dolayı ilçe sakinleri tarafından ilgiyle karşılandığını söyleyen Usame Işık, “ Biz her yıl ekim-kasım aylarında alıç toplamak için kilometrelerce yol yürüyoruz. Yürürken baya zorlanıyoruz ancak hem alıç toplamış oluyoruz hem de doğa yürüyüşü yapmış oluyoruz. Alıç birçok faydası olduğundan ilçe sakinleri tarafından da ilgi görüyor. Kimi vatandaşlar dağlarda topladıkları alıçları çarşıda tezgâhta satışa sunuyorlar. Dağa çıkıp alıç bulma imkânı olmayanlar oradan temin ediyorlar. Şimdi yağışların başlamasıyla alıçlar bir bir dökülüyor. Biz de yılın son alıçlarını toplamak için buradayız. Biraz yiyip biraz da ailemize götüreceğiz.” dedi.
Yazarlar
- 01Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 02ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 03Murat Çiçek ile röportaj:
- 04YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 05İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 06DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 07 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 08Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 09Ziver Özdemir ile Röportaj
- 10Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 11 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 12Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 13RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01ŞEYH HALİD’İN MANEVİ MİRASI YİNE BİNLERİ BULUŞTURDU
- 02Hamidi, Batman’ın 36. Kuruluş yıldönümünü kutladı
- 03JANDARMA 36 HÜKÜMLÜYÜ YAKALADI
- 04BAYINDIR, “AŞİRET DERNEĞİ DEĞİLİZ”
- 05BATMAN’DA 50 YAPAY ZEKÂ VE BECERİ ATÖLYESİ AÇILDI
- 06BATMAN DEVLET TİYATROLARI SAHNESİ AÇILDI
- 07KAYIPLAR İÇİN MÜCADELE SÜRÜYOR
- 08BATMAN BAROSU’NDA “İNFAZ HUKUKU” SEMİNERİ
- 09Kültür Anaokulu’nda “Gazete ve Radyo Söyleşisi” Düzenleniyor
- 10VALİ CANALP: BATMAN HER ALANDA BÜYÜK GELİŞİM GÖSTERDİ
- 11BATMAN GELECEĞE UMUTLA YÜRÜYOR
- 12TRAFİK POLİSLERİNE BAŞARI BELGESİ
- 13ÖZEL ÖĞRENCİLERE MORAL ETKİNLİĞİ
- 14ÇETİN'DEN BAŞARILI ÖĞRENCİLERE ZİYARET
- 15MÜSİAD Batman Van Zirvesinde




Henüz Yorum yok