Lahana Fiyatı Çiftçinin Yüzünü Güldürmedi
Batman merkeze bağlı Balpınar (Grêsira) beldesinde ektikleri lahanaların hasadına başlayan çiftçiler, fiyatlardan memnun olmadıklarını söylediler.
Ürettikleri yerli lahanaları satarak geçimlerini sağlayan köylüler, hasattan memnun olduklarını ancak fiyatlardan memnun olmadıklarını belirttiler.
“Lahana tarlada 70 kuruş marketlerde 2 lira”
Haziran ayının sonlarında ektikleri lahanaları kasım ayında toplamaya başladıklarını söyleyen çiftçi Mehmet Mahsun Erden, bu sene verimden memnun olduklarını belirtti.
Ektikleri lahanaları kasım ve aralık aylarında toplamaya başladıklarını ifade eden Erden, “Bu yıl 15 dönüm lahana, 15 dönüm karnabahar ve 10 dönüm de kabak ektim. Bu yıl verimlerimiz iyi ama fiyatlar düşük. Tarlada lahananın kilosu 70 kuruştan hal komisyoncularına verirken, marketlerde, çarşıda ve tablalarda ise 2 liraya satılıyor. Tarlada ile çarşı arasında iki katından fazla fiyat farkı var. Ürünlerimizi komisyonculara verdiğimizde bizden yüzde on komisyon kesiliyor. Tarladan komisyoncuya kadar tarlanın kirası, fide, gübre nakliye, komisyon, işçilik gibi bizim birçok masrafımız gidiyor. Bize de bu durumda pek bir şey kalmıyor. Komisyonculardan bu fiyatların üstünde durmalarını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Bize ancak işçiliğimiz kalıyor”
Sattıkları ürünlerin çoğunun masraflarını bile zor karşıladığını ifade eden diğer bir çiftçi İslam Ekinci ise şunları söyledi:
“Toplamaya başladığımız lahana hasadı aralık ayının sonlarına kadar devam edecek. Fiyatlarımız çok düşük, tablacılar bizden daha fazla kazanıyor. Ekimden biçmeye kadar masrafımız oluyor. Fiyatlarımızın düzelmesi için hal komisyoncularının bize yardımcı olmalarını istiyoruz. Bir boş kasanın bile tanesini 1,75 liraya alıyoruz. Bir kasaya zaten 10 kilogram lahana giriyor, bizim kazancımız zaten kasaya gidiyor. Sattıklarımız gübre, mazot, arazinin kirasını bile zor çıkarıyor. Lahanayı tarladan 70 kuruşa veriyorum, market ve çarşı, pazarda ise 2 lira ve üzerinde satılıyor. Bu yıl verimlerimiz iyidir ama fiyatlar çok düşük olduğundan pek bir kârımız olmuyor. Bize ancak işçiliğimiz kalıyor.”
Yazarlar
- 01Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 02ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 03Murat Çiçek ile röportaj:
- 04YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 05İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 06DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 07 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 08Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 09Ziver Özdemir ile Röportaj
- 10Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 11 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 12Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 13RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01Batman’da 830 ibadethane temizleniyor
- 02UMRE ÖDÜLLÜ BÜYÜK BAŞARI
- 03OKUL VE PARKLARA YENİ OYUN GRUPLARI
- 04KABLO HIRSIZLARINA SUÇÜSTÜ!
- 05SAFRAN KADIN KOROSU'NDAN BAHAR KONSERİ
- 06ANKARA'DA BATMAN İÇİN KRİTİK BÜTÇE ZİRVESİ
- 07İLAÇ ERİŞİMİNDE SORUNLAR YAŞANIYOR
- 08MAVİ-YEŞİL’DE ÇALIŞMALAR HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR
- 09YILMAZ’DAN ÇİFTÇİLER GÜNÜ MESAJI
- 10KOCALAR’DA 9,5 KİLOMETRELİK ASFALT ONARIMI TAMAMLANDI
- 11MİLLETVEKİLİ RAMANLI “BANKALARIN POS KOMİSYONLARINA ÜST SINIR GETİRİLSİN”
- 12KENTİN YEŞİL ALANLARI BAŞTAN SONA ELDEN GEÇİRİLİYOR
- 13HEM İL BİRİNCİSİ HEM TÜRKİYE 9’UNCUSU!
- 14BATMAN GÜÇLÜ AİLE YAPISINDA İLK 3'TE
- 15BATMAN-ŞIRNAK ROTASI DÜNYAYA AÇILIYOR




Henüz Yorum yok