"TÜRKİYE HUKUK DEVLETİ NİTELİĞİNİ KAYBETTİ"

Av. Melik Müjdeci, Başkanlık sisteminin her alanda ülkeye kaybettirdiğini belirtti.

OHAL'in dolaylı olarak halen devam ettiğini söyleyen DEVA Partisi Batman İl Başkanı Av. Melik Müjdeci, "Ülkemize 16 Nisan 2017 Referandumu ile Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi getirildi. O zamandan beri dikiş tutmuyor güzelim ülkemiz. Gün geçtikçe kötüye gidiyor ve üzülerek söylüyorum ki maalesef daha da kötüye gidecek. Arkadaşlarımızla beraber 2016 yılından bu yana bu sistemin ülkemize, ekonomik ve hukuksal anlamda çok sorunlar yaratacağını, paramızın pul olacağını ve ülkemizin çok geriye gideceğini defaatle söylüyorduk. Halkımızı ikna etmeye çalışıyorduk. Batman halkı ise gerçeği gördü ve yüzde 63,7 ile bu değişikliğe "Hayır" dedi. Lakin, Türkiye genelinde yüzde 51,4 oy oranı ile sistem değişikliği kabul edildi. Ve olağanüstü hal döneminde yapıldı bu referandum. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı kararnameleri sayesinde OHAL hala devam ediyor da diyebiliriz." dedi.

 

"DENGE ve DENETLEME KAYBOLDU"

 

Bu kadar yetkiye hiç kimsenin sahip olmaması gerektiğini belirten DEVA Partisi Batman İl Başkanı Av. Melik Müjdeci, "Birçok meslektaşımızın da kabul etmediği ve doğru bulmadığı bir sistemdi. Başkanlık sistemini  doğru anlatmayanlar ve kamuoyunu aydınlatma yükümlülükleri olduğu halde doğruyu konuşmayanlar utanmalı. Bir şeylerin yanlış olduğunu bilen ciddi bir kesim vardı ve hiç de azımsanmayacak şekilde oy kullananların yüzde 48,6’sıydı. TBB Başkanı Metin Feyzioğlu da o dönemlerde bu sistemin yanlış olduğunu her yerde anlatıyordu ve ama şu an çok farklı bir düşünceyle mi hareket ediyor? O da sınır ve denetim bilmeyen gücün önünde artık yenik mi düştü? Değişen sistemin ilk Cumhurbaşkanı, 24 Haziran 2018 seçimlerinde aldığı yüzde 52,55 oyla Recep Tayyip Erdoğan oldu. O gün Cumhurbaşkanı olan kişi kim olursa olsun, bu kadar yetkiyle donatılmamalıydı. Meclisi feshetme, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi, liyakatsiz kadrolara müsaade eden seçilmemişlerden kabine oluşturma yetkisi gibi birçok yetki verilmemeliydi. Bunun gibi birçok yetki verilmesiyle bürokrasi mi hızlandı? Aksine yavaşladı; tek bir kişi, bu kadar şeye hiçbir suretle yetişemez.  TÜİK verilerine göre Başkanlık Sistemi geldiğinden beri Türkiye’de çalışan sayısı 3 milyon 185 bin kişi azaldı. Her türlü keyfiliği sıradan hale getiren mevcut yönetim sisteminde denge ve denetleme mekanizmaları tamamen ortadan kaldırılmış durumda." dedi.

 

"GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEMDEN YANAYIZ"

 

Türkiye'nin güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçmesi gerektiğini söyleyen DEVA Partisi Batman İl Başkanı Av. Melik Müjdeci, "DEVA Partisi olarak biz, kuvvetler ayrılığına ve insan haklarına dayanan güçlü hükümet, güçlü meclis ve güçlü yargıyı esas alan güçlendirilmiş bir parlamenter sistemden yanayız. Partili cumhurbaşkanlığı sistemiyle birlikte hukukun üstünlüğü ilkesi kalmadı. Türkiye Cumhuriyeti, hukuk devleti niteliğini kaybetti. Tek adamlığın getirmiş olduğu ve keyfiliğin hüküm sürdüğü yönetim hakim oldu. Anayasanın bağlayıcı bir metin olarak kabul edilmediği bir ülkede, hukukun üstünlüğünden de hukuk devletinden de bahsedilemez." İfadelerini kullandı.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler