EZİDİLER, KIRMIZI ÇARŞAMBA BAYRAMINI KUTLADI
Batman'da Ezidiler için kutsal olan Ezidi Bayramı 'Çarşema Sor' (Kırmızı Çarşamba) kutlandı.
Rumi takvime göre Nisan ayının ilk Çarşamba gününün kutsal olduğuna inanan Beşiri ilçesi Oğuz köyü Onbaşı mezrasında yaşayan Ezidiler, Kırmızı Çarşamba Bayramını kutladı. Mezrada yaşayan Ezidiler, kendi aralarında bayramlaşarak dini adetlerini yerine getirdi. Bayram nedeniyle Ezidi çocuklar da kendilerine verilen renkli yumurtaları birbirine tokuşturdu. Birbirinden renkli yumurtalarla çeşitli ikramların hazırlandığı ‘Çarşema Sor' bayramı hakkında bilgi veren Ezidi vatandaşlardan Kenan Kartal, “19 Nisan Ezidi halkı olarak bugün 'Çarşema Sor' bayramını kutluyoruz. Eşimiz olsun, dostlarımız olsun, çocuklarımız olsun yan yana gelip bayramlaşıyoruz. Laleş’te, Kuzey Irağa gidip orta bayramı kutlayanlar var. Komşular olarak bir birimizin evlerine gidip bayramlaşıyoruz. Sabah erkenden mezarlıklarımıza gidip ziyaret ediyoruz. Bayram günü hem çocuklar hem ev hanımları yumurtaları soğan kabuğunda kaynatıp kırmızı hal alıyorlar. Çocuklar yumurtaları renga renge boyuyorlar.
Kurabiye, pastalar yaparak gelen misafirlere ikram ediyorlar. Basımbar dediğimiz ip her sene bir rengini değiştirerek hayvanlara, eve, çocukların ellerine, gelen misafirlerin ellerine bağlıyoruz. Buda dünyanın bir rengi olduğu için bazen kırmızı-beyaz, kırmızı-mavi gibi 2 renklerle bir arya getiriyoruz. Laleş halen aktif bayramdan 1 gün önce kurbanlar kesilir, Laleş vadisinde hazırlıklar yapılır. Dini adamlar, alimler orda hizmet etmek için, dualar için, şenlikler için 1 gün öncesinden hazırlıklar yapıyorlar. Sabah güneş doğmadan önce ibadetlerini yapıyorlar. Laleş vadisinde çıraları yakıp göz, göz oda, oda gezip çıraları yakıp Laleş vadisini Çarşema Sora hazırlıyorlar” dedi.
Onbaşı mezrasında yaşayan Ezidi vatandaşlar dini inanışları gereği hazırladıkları ve ‘Basımbar’ ismi verilen renkli ipi ellerine bağladı. Baharın gelişini de müjdeleyen ‘Çarşema Sor Bayramı’nda Ezidiler evlerinin kapısına ve ağaçlara Basımbar ipini bağladı. Ezidiler, bağladıkları Basımbar ipinin bereket getireceğine inanıyor.
Yazarlar
- 01Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 02ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 03Murat Çiçek ile röportaj:
- 04YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 05DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 06İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 07 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 08Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 09Ziver Özdemir ile Röportaj
- 10Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 11 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 12Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 13RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01Kur'an kurslarında 2026 Yılı Yaz Kur'an Kursları bugün itibarıyla başladı
- 02Batman Çayı'nda kaybolan balıkçının cansız bedenine ulaşıldı
- 03HİLAL MAHALLESİ’NDE SİLAHLI SALDIRI: 70 YAŞINDAKİ YAŞLI ADAM VURULDU!
- 04AKGEYİK VE KOZAK AİLESİNİN ANKARA'DA MUTLU GÜNÜ!
- 05MAHALLELERDE TEMİZLİK SEFERBERLİĞİ
- 06SU KAYIPLARINA BÜYÜK DARBE
- 07İL BAŞKANI ŞAHİN “GAZZE’DEKİ İNSANİ KRİZİN HER GEÇEN GÜN DERİNLEŞİYOR”
- 08GÖKMEN BEBEK, 62 GÜNLÜK YAŞAM MÜCADELESİNİ KAZANDI
- 09İL BAŞKANI ÇETİN’DEN BAŞSAVCI ARIDURU’YA HAYIRLI OLSUN ZİYARETİ
- 10Batman’da Kadın İstihdamına Güç Katacak Destek
- 11MAİLO, UYUŞTURUCUNUN KOKUSUNU ALDI
- 12GİRİŞİMCİLİK AKADEMİSİ İLK ZİYARETÇİLERİNİ AĞIRLADI
- 13ORYANTİRİNG’TE BÜYÜK BAŞARI: 3 TAKIM TÜRKİYE FİNALLERİNDE
- 14STK TEMSİLCİLERİNE GÖĞÜS HASTALIKLARI EĞİTİMİ
- 15YENİ KENT MEZARLIK BAĞLANTI YOLU ASFALTLANDI




Henüz Yorum yok