​Çiftçiler serada salatalık ekimine başladı

​Tarımla geçimlerini sağlayan Batman merkeze bağlı Yeniköy köyü sakinleri, seralarında salatalık ekimine başladı.

Yıllardır tarım ve seracılıkla geçimlerini sağlayan Batman merkez Balpınar (Grêsira) beldesine bağlı Yeniköy (Sêgırka) köyünün sakinleri, seralarda salatalık ekimine başladılar.

Yaklaşık 300 hane ve 4 bin nüfusa sahip köyün sakinleri, yıllarca tarım ve seracılıkla geçimlerini sağladıklarını belirttiler.

Birçok köylünün, tapuları olmadığı için devletten hiç destek alamadığını belirten köylüler, son birkaç yıldır valilik tarafından sera için naylon desteği aldıklarını dile getirdiler.

Köyde seracılık işini yaparak geçimini sağlayan Eyüp Tekin, "Seramızda salatalık ekimine başladık. Önceki seneler normalde 15 Mart sonrası ürün ekimine başlıyorduk. Bu sene havaların güzel geçmesi sebebiyle fidelerimizi erkene aldık. Fidelerimiz dün geldi bugün ekimine başladık. Ekim işi bittikten 35-40 gün aradan sonra hasat zamanı gelir." dedi.

Köylülerin genelde serada salatalık ekimi yaptıklarını ifade eden Tekin, "Şimdi ilk ürün ekiyoruz. İlk ürün 15-20 Mart arası dikim yapılıyor. Haziranın sonu ve ya temmuzun ortasına kadar ilk ürün devam ediyor. Temmuzun sonunda birinci ürün bitiyor. Seraları temizleyip ikinci ürüne geçiyoruz. İkinci ürün olarak domates ve ya yine salatalık ekiyoruz. Seralardan iki defa ürün elde ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Valiliğin, sera için verdiği naylon teşvikiyle köylünün kalkınmaya başladığını dile getiren Tekin, "Valiliğimizin desteğiyle iki sene naylon desteği verildi. Bu sene yeni gelen valimizde muhtarlarımızın çabası sonucu köylülere yaklaşık 130 dönüm sera naylonu dağıtacak. Ayın 15 ile 20 aralığında köylülere naylonlar dağıtılacak. Bu vesileyle katkılarından dolayı valimize çok teşekkür ediyoruz. Desteklerin devamını talep ediyoruz.

"Destek artmazsa fiyatlar artacak"

Naylon desteğini bekleyen çiftçilerden Eşref Aslan, ise şunlar kaydetti:

"Eskiden tütün ve pamuk ekimiyle uğraşıyorduk. Tütün ile pamuk kalkınca sebze ekimine başladık. Son birkaç yıldır sera işi köyümüzün içinde yaygınlaştı. Sera işinde çok güzel kâr var. Devlet naylon desteğinde bulunuyor. Destek gelince çiftçinin teveccühü artıyor. Destek arttıkça işe yönelme de çoğalıyor. Devletin destekleri devam ederse buralar Antalya ve Mersin gibi olur. Çiftçilerimiz hepsi seracılıkla geçimlerini sağlayacaklar. Bizim köy ve çevre köyler hepsi desteklerden sonra sera işine yoğunlaştı. Bölgenin birçok yerine bizim köyle beraber çevre köylerden gidiyor. Destek artmazsa fiyatlar artacak."

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler