Batman'daki iş yerleri 6 bin kez denetlendi

Batman Gıda ve Yem Şube Müdürü Hakan İleri, 2016 yılında kentteki iş yerlerinin yaklaşık 6 bin kez denetlendiğini açıkladı.

Batman Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne bağlı Gıda ve Yem Şube Müdürü Hakan İleri, 2016 yılında gerçekleştirilen gıda denetimleriyle ilgili bilgilendirme yaptı.

Kafe, restoran, lokanta, pastane gibi gıda satışının yapıldığı iş yerlerinin 5 bin 567 kez denetlendiğini belirten İleri, bu denetimlerde 41 işletmeye 325 bin 457 TL idari para cezası kesildiğini söyledi.

İleri, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yönetmelik hükümleri gereğince gıda üreten, satan ve toplu tüketime sunan Batman'daki gıda işletmelerin kayıt, onay işlerine dair belge alma zorunluluğu var. Bu kapsamda kentte 282 gıda üretim yeri, 765 toplu tüketim yeri, 992 gıda satış yeri, 2 ithalat-ihracat işletmesi ve 8 diğer gıda üretim yeri olmak üzere toplam 2 bin 49 aktif gıda işletmesi bulunmaktadır." dedi.

Gıda üretim işletmelerine yönelik denetimlerle ilgili bilgi veren İleri, sözlerine şöyle devam etti: "2016 yılında 483 denetim yapılmış olup, bu denetimler sonucunda 27 işletmeye toplam 294 bin 560 TL idari para cezası uygulanmıştır.  Gıda satışı, toplu tüketim ve hem satış hem de toplu tüketim yeri olarak faaliyet gösteren iş yerlerinde eğitim ve bilgilendirme amaçlı denetim ve kontroller yapıldı. Bu kapsamda faaliyet gösteren her türlü market, büfe, şarküteri gibi satış yerlerinde bin 300 denetim yapılmış olup, bu denetimler sonucunda 8 işletmeye 13 bin 899 TL idari para cezası uygulanmıştır. Lokanta, fastfood, dönerci, yemekhane gibi toplu tüketim yerlerinde bin 242 denetim yapılmış olup, yapılan bu denetimler sonucunda 6 işletmeye toplam 16 bin 998 TL idari para cezası uygulanmıştır. 2016 yılı boyunca Batman'da faaliyet gösteren tüm gıda işletmelerinde yapılan denetimler sonucu 41 işletmeye toplam 325 bin 457 TL idari para cezası uygulanmıştır."

Alo 174 Gıda Hattı'na gelen şikâyetler değerlendirildi

Yıl içerisinde Alo 174 Gıda Hattı'na 173 şikâyetin geldiğini dile getiren İleri, "Tüketici şikâyetleri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca hayata geçirilen Alo 174 Gıda Hattı vasıtasıyla müdürlüğümüz tarafından anında değerlendirilerek, gerekli işlemler yapılmıştır. Bu kapsamda 2016 yılında Alo 174 Gıda Hattı'na gelen 173 şikâyetten 170'i denetim ekiplerimiz tarafından denetlenerek sonuçlandırılmış olup, 3 şikâyetle ilgili işlemler devam etmektedir. Gerek rutin denetimler gerek ihbar ve şikayetler gerekse yıllık denetim programı çerçevesinde müdürlüğümüz kontrol görevlileri tarafından 2016 yılı içerisinde 139 numune alınarak analiz amacı ile gıda kontrol laboratuvarlarına gönderilmiş ve analiz sonuçlarına göre mevzuat çerçevesinde gerekli işlemler yapılmıştır." ifadelerini kullandı.

Okullarda dağıtılan sütler ve yem satışı yapan bayilere yönelik denetimlerle ilgili İleri, "İl müdürlüğümüz koordinatörlüğünde gerçekleştirilen okul sütü dağıtımı ile ilgili olarak 2016 yılı içerisinde 34 parti sütten numune alınmış olup, bu numuneler oluşabilecek herhangi bir olumsuzluk durumunda analize gönderilmek üzere müdürlüğümüz numune muhafaza odasında muhafaza edilmektedir. Ayrıca yıl içinde Batman'da faaliyet gösteren 12 yem satış bayisinde 17 denetim yapılmıştır ve herhangi bir olumsuzluğa rastlanmamıştır." şeklinde konuştu.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler