ÇİFTÇİ ‘GENÇLERİMİZİ AHİLİK AHLAKIYLA YETİŞTİRELİM’

BESO BAŞKANI ÇİFTÇİ ‘GENÇLERİMİZİ AHİLİK AHLAKIYLA YETİŞTİRELİM’

Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi, Batman Piri Reis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından düzenlenen Ahilik Haftası’nda öğrencilere yönelik seminer verdi.

Başkan Çiftçi, ahiliğin ne olduğu, prensipleri ve kazançları hakkında konuştu. Başkan Çiftçi, şahsi görüşünün ahiliğin Arapça kökenli ve kardeşlikten geldiğini kardeşliğin ise her şeyden önce geldiğini belirterek, “Kardeşlik her şeyden önce gelir, bununla beraber birlik ve beraberlikte gelir. Ahilikte yardımlaşma ve birlik beraberlik anlamında etkili bir alandır. Tarihte ahilik teşkilatının yaptığı işi günümüzde Esnaf ve Sanatkarlar Odası aynı prensiplerle icra etmelidir. Ahilik teşkilatı tüm kural ve prensiplerinin İslam ahlakından aldığını çok net görüyoruz. Biz esnaflar, sanatkarlar ve tüccarlar olarak günümüzde de aynı prensip ve ahlakla hareket edersek başarılı olacağımızdan şüphem yoktur. Ahilikte kaliteyi artırmakta rekabet vardır ama bu rekabet birbirlerini batırmada yoktur.

Ahilikte borç verme ve almak için Karzı Hasen yapmak vardır, yani borcu olan ihtiyaç sahibi kişiye haramlardan uzak durması ve harama bulaşmaması için ihtiyacını giderecek meblağı faizsiz olarak ve sırf Allah rızasını kazanmak için temin etmektir. Peygamberimizin hadisinde de bize vurguladığı ‘Borç vermek sadakadan daha hayırlıdır’ sözlerinin olduğunu unutmamalıyız. Gençlerimiz, çocuklarımız ve öğrencilerimiz kendilerini iyi yetiştirmelidirler. Çünkü sizler geleceğin esnafı, tüccarı, mühendisi, doktoru vb. yöneticiler olacaksınız. Siz gençler bizim geleceğimizsiniz ve sizlerden beklentimiz çoktur. Zamanınızı boşa harcamayın ve kıymetini çok iyi bilerek değerlendiriniz” ifadelerini kullandı.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler