Doğalgaz odun satıcılarını vurdu

Batman'da yılda bin ton odun satılırken şimdilerde ise bu sayı 200 tona düşmüş durumda.

Eskiden yoğun talep nedeniyle siparişlere yetişemeyen odun satıcıları, şimdilerde ise işlerinin azalmasıyla günün birçoğunu oturarak geçiriyor. Batman'da son yıllarda doğalgaz kullanımının yaygınlaşması, odun satışlarını azalttı.

Batman'a doğalgaz gelmeden önce yılda bin ton odun satan oduncu esnafı, doğalgaz geldikten sonra ise yılda ancak 200 ton odun satabiliyor.

Batman'da Bayındır Mahallesinde bulunan oduncular sitesinde yaklaşık 30 esnaf bulunurken, odun işinde çalışan işçi sayısı ise 150 kişi. Mardin ve Siirt başta olmak üzere çevre il ve ilçelerden, Batman Oduncular Sitesi'ne getirilen odunların büyük bölümü, satışların azalması sebebiyle elde kalıyor.

Doğalgazın şehrin tamamına yayılmasıyla birlikte işlerinin bitebileceğini belirten Oduncular Sitesi esnafı Celal Gökalp, her yıl ortalama 200 ton satış yaptıklarını, bu yıl hem doğalgaz hem de mevsimin iyi geçmesi nedeniyle satışlarının yarı yarıya düştüğünü ifade etti.

Gökalp, "Her yıl bu mevsimde stoklardaki odunlar tükenirdi. Fakat bu yıl havaların iyi geçmesi nedeniyle stoklardaki odunların tükenmesini bırakın, yaz mevsiminde getirdiğimiz odunlar bile elde kaldı. Daha önce yılda bin ton odun satıyorduk, şimdi ise 200 ton odun satıyoruz. 35 yıldır bu mesleği yapıyorum. Doğalgaz kullanımı satışlarımızı etkiledi." dedi.

Odun almak isteyen vatandaşlara seslenen Gökalp, "Odunlarımız meşe odunlarıdır. Eğer müşteri odun almak istese, odun almanın tam zamanıdır. Bir ay sonra odun almak isteyen sıkıntı yaşayacak. Odunlar yaş oldukları için sobada yanmayacak. Şimdi odunlar kurudur. Tavsiyemiz bugünlerde gelip odunlarını alsınlar. Kışa girdiğimiz zaman odunlar gelmezse o zaman odun fiyatları yükselecek." diye konuştu.

Daha önceleri balta ile odun kestiklerini, bunun için çok zorlandıklarını ve günde sadece bir ton odun kesebildiklerini belirten odun kırıcı Nezir Kaya, yeni çıkan aletler sayesinde günde 3-4 ton odun kesebildiklerini kaydetti. 

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler