Çökme tehlikesi bulunan 12 katlı bina boşaltıldı

Batman'da 12 katlı bir binan altında oluşan toprak kayması nedeniyle bina boşaltıldı.

Batman merkez Belde Mahallesi'nde TPAO Bulvarında bulunan 12 katlı bir bina, temelin altında oluşan toprak kayması nedeniyle tahliye dildi. Tahliye dilen bina Batman Belediyesi İmar ve Şehircilik İşleri Müdürlüğünce mühürlendi. 

Yaklaşık 2 ay önce Belde Mahallesi'nde bulunan 12 katlı Babil Apartmanı altında toprak kayması sonucu büyük bir çukur oluştu. Oluşan çukur nedeniyle bina sakinleri tahliye edildi. Bina yakınında sızan bir suyu fark eden mahalleliler durumu Batman Belediyesine haber verdi. İki gündür yapılan kazılarda suyun kaynağına rastlanmadı. Belde Mahallesi'nde yapılan çalışmalar sonrası kazı çalışmaları şimdi ise Gültepe Mahallesi'nde devam ediliyor.  

Yaşananlardan tedirgin olan Serhat Özgür Apartmanı yöneticisi Yaşar Değirmenci, "2 ay önce bizim karşımızdaki binanın yola doğru hafif yatma nedeniyle bina çevresinde kaynağı belli olmayan bir suyun akmasından şüphelendik. BASKİ'ye haber verdik. BASKİ çalışmaları esnasında yapılan kazılar Belde Mahallesi'nden sonra Gültepe Mahallesi'nde de yapıldı. Yapılan kazılarda sokağımızda kaynağı belli olmayan sular tespit edildi."dedi.

Endişeli olduklarından dolayı böyle davam ederse taşınacaklarını söyleyen Değirmenci, "Bu çalışmalar böyle devam ederse bizde evimizi başka yere taşıyacağız. Binadakilerin bazıları ev sahibi basısı da kiracıdırlar. Karşıdaki bina sakinleri şu an da mağdur durumdadır. Şu an da mahallede bir tedirginlik var. Bina sahipleri ve kiracılar hepsi mağdur durumdadırlar. Daha önce belde mahallesini bir tedirginlik sardı şu an da Gültepe Mahallesi'nde yapılan çalışmalar bizleri tedirgin ediyor." ifadelerini kullandı.

Belde Mahallesi'nde bulunan ve tahliye edilen Babil Apartman sakinlerinden Seyfettin Besin, "Yaklaşık 2 aya yakındır mağdur olmuşuz. Binamızda yer yer çatlakları tespit ettik. Diyarbakır'dan mühendisleri getirdik. Bina etrafına çalışmalar başlattık. Tadilat için binanın sağ tarafını kazarken büyük bir boşluk çıktı. Bina altına su kaçmış ve o su bina altında yaklaşık 160 metrekare genişliğinde bir boşluk meydana geldiğini gördük. Bina sakinleri olarak korktuk ve binayı tahliye ettik. Tabi o boşluğu bina çökmemesi için doldurduk. Şu anda da belediye binayı mühürlemiş ve yıkımına karar verilmiş. Bizde mağdur olduk binayı tahliye ettik herkes başının çaresine bakıyor." şeklinde konuştu.

Ev sahibi iken kiracı olduklarını belirten Besin, "Şu anda 800 TL kira ödüyoruz. Binamız burada boş ve yıkılmaya mahkum. Bunun sebebi Mühendislerin söylediğine göre yüzde 90'nı sudan kaynaklanıyor. Binanın altına su kaçmış. Bu su nereye ait olduğunu bilmiyoruz. Bina altına sızan su belediye mi, karayollarına mı yoksa DSİ'ye mi ait kaynak su mu veya belediyenin ana şebekesinde mi patlak var. Tam olarak bilemiyoruz." dedi.

2 gündür belediyenin çalışma yaptığını söyleyen Besin, "Bir su patlağı fark edildi. Çalışmalar şimdi devam ediyor. Artık çalışmaların sonucunu bekleyeceğiz. Binamızda 28 daire vardı ve iki dükkan vardı. Hepimiz mağdur durumdayız. Binayı komple boşalttık ve başka mahallelere taşındık. Şu anda komşularımızda da tedirginlik var. Diğer binalarda binalarında çalışmalar başlattılar. Yan komşunun merdivenleri çatladı şu anda tadilattadır. İster istemez bir tedirginlik var. Bizler çok mağdur olmuşuz bu konuda yetkililerden mağduriyetimizin giderilmesi için yardım bekliyoruz. Dükkanlarla beraber 30 aile neredeyse 150 insan mağduruz. Bu evi almak için kredi çekmiştim. Şimdi ise hem kredi ödüyorum hem kira ödüyorum. Ayda 2 bin TL giderim var." diye konuştu.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler