İşçiler işlerine dönmek istiyor

Batman Belediyesinde temizlik personeli olarak çalışan 10 sözleşmeli personel, ‘performans düşüklüğü’ gerekçesiyle sözleşmeleri tek taraflı feshedilerek iş akitlerine son verildi.

Yaptıkları açıklamada mağduriyetlerinin giderilip işlerine tekrar geri dönmek istediklerini belirten personel, belediye yönetimine çağrıda bulundu.

İşten çıkarılanların içinde oğlu Ramazan Yüce’nin de olduğunu söyleyen baba Şerafettin Yüce “Batman Belediyesi 2019 yılında 120 temizlik işçisi alımı için ilan vermişti. Batman’dan 6 bin kişi, buna müracaat etmişti. Yapılan kura neticesinde 120 asil 120 yedek kişilerin isimleri belirlendi. 120 kişinin işe başlaması talimatı verildi. Bunlardan yaklaşık 20 kişi güvenlik soruşturması bahanesiyle iş başı yapmadılar. Bizde buna mahkeme yoluyla itiraz ettik. İş başı yapmayanların içinde benim oğlum Ramazan Yüce de vardı.” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının devamında Yüce “Mahkeme kararı işe iadeleri Batman Belediyesine bildirdi. Belediye de oğlum ile beraber dörder, dörder aralıklarla iş başı yaptırdı. İşe başlayanların 59 günleri bittikten sonra performans eksikliği gerekçesiyle işten çıkarıldılar. İşten çıkarılmalarla ilgili görüşmeye gittiğimiz yetkililer bize istersek işten atarız cevabını verdiler. Yani keyfi bir muamelede bulundular. Bizi de kovmaktan beter ettiler. Bu uygulama hiçbir kanunda yoktur.” dedi.

“İşten çıkarılanların çoğu evli ve kirada oturmaktadırlar”

Yetkililerden taleplerinin işlerinden çıkarılanların bir an önce işlerine dönmeleri ve mağduriyetlerinin giderilmesi olduğunu söyleyen Yüce şöyle devam etti:

“İşten çıkarılanların çoğu evli ve kirada oturmaktadırlar. İşten çıkarılan ve şu anda yanımızda olmayan bir bayan var. Onun eşi 8 yıldır kanser hastası, evde tedavi görüyor. İnsanların çalışma hürriyetini kimse ellerinden alamaz. İnsan hakları mahkemesinde de, Türkiye Cumhuriyetinin Anayasasında da var. Mağduriyetlerin giderilmesini istiyoruz.”“Bu süreçte iş de bulamıyorum”

Tek beklentilerinin işlerine tekrar geri dönmek olduğunu vurgulayan Mazlum Arıtürk “Batman Belediyesi AŞ’nin yapmış olduğu iş başvurusu sonucunda kurada ismimiz çıktı. İşe girmeye hak kazandık. İş başından önce güvenlik soruşturması nedeniyle bizi işe başlatmadılar. Biz de mahkemeye başvurduk. Mahkemeden 8 ay sonra güvenlik soruşturmamızın temiz olduğu açıklamasıyla birlikte işe iademiz kabul edildi. Mahkeme sonucu belediye bizi işe çağırıp hizmet personeli olarak işimize başladık. İşe başladıktan 59 gün sonra hiçbir ihtar ve uyarı yapılmadan performans düşüklüğü nedeniyle bizi işten çıkardılar. İşten çıkarılalı bir ay oldu. Evli iki çocuk babasıyım. Kiramı ödeyemiyorum. Bu süreçte iş de bulamıyorum. Belediyeden ricamız tekrar işimize başlamaktır.” şeklinde konuştu.

“İşe iademizi istiyoruz”

İşten çıkarılan bir diğer işçi Yusuf Baymaz ise şunları söyledi: “Mahkeme kararıyla başladığım işime maalesef 54 gün sonra hukuksuz bir şekilden son verildi. Bu durum karşısında çok üzüldük. Benim gibi diğer arkadaşlarımda evli ve kirada oturuyor. Salgın sürecinde geçim zaten zorlanmışken bu süreçte bir anda boşta kalmak bizim için apayrı bir zorluk oldu. Bundan dolayı en kısa süre ben ve arkadaşlarımın işe iade edilmesini istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Belediye yetkililerinden açıklama

Konuyla ilgili telefonla görüşülen Batman Belediyesi yetkilileri, işe alınan personelin iki aylık deneme süresi zarfında performanslarının yeterli görülmemesinden dolayı sözleşmelerinin devam ettirilmediğini savundu.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler