“KADIN YAŞAMDIR, İNANÇTIR VE GÜÇTÜR”

“KADIN YAŞAMDIR, İNANÇTIR VE GÜÇTÜR”

TDP (Türkiye Değişim Partisi) Batman Kadın Kolları Başkanı Sevgi Akın, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle bir açılama yaptı. 
 
“Kadın annedir, eştir, kardeş ve evlattır” diyen Başkanı Akın; “8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler tarafından her yıl 8 Mart'ta kutlanan uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, kadın hakları hareketinde bir odak noktasıdır. Tüm dünyada ses getiren eylemlere sahne olan 8 Mart'ın tohumları 1908 yılında, New York'ta 15 bin çalışan kadının daha kısa mesai süreleri, daha yüksek maaş ve seçme hakkı talep etmesiyle atılmıştı. Kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olmak yolunda verdiği savaşın başlangıcı, aslında ilk olarak 8 Mart 1857 yılında Amerika'nın New York kentinde tekstil sektöründe çalışan yüzlerce kadının düşük ücretlerini, uzun çalışma saatlerini ve insanlık dışı çalışma koşullarını protesto etmek için grevler yapması olarak kabul edilmektedir.
 
Bu grevler sırasında çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can vermişti. Kadınlar Günü, ilk çıktığı an itibariyle tarih boyunca kadın haklarının ön plana çıkarılmasında büyük önem arz etmiştir. Her yıl 8 Mart tarihinde kutlanan Dünya Kadınlar Günü, kadın hakları açısından bugünlere nasıl gelindiğinin hatırlanmasına olanak sağlamaktadır. “ diye konuştu. 

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler