Nabzın Normal Seviyeden Düşük Olması Durumu: Bradikardi

Nabzın Normal Seviyeden Düşük Olması Durumu: Bradikardi

Normal sağlıklı bir yetişkinde kalp kası dakikada ortalama 60 ila 100 kez kasılır. Bu kasılma nabız olarak da adlandırılır. Bu kalp hızı yenidoğanlarda 180 lere kadar çıkarken yaş ilerledikçe düşmeye başlar. Yaşlılarda bu rakam en az seviyelere inmektedir. Eğer bir kişi dinlenirken kalbi dakikada 60’dan daha az atıyorsa bu durum bradikardi olarak adlandırılır. Bu durum bazı kişilerde 50’nin altına düşmediği sürece hiçbir semptom ortaya çıkarmamaktadır.

 

Genç sporcular düzenli olarak fiziksel aktiviteler yaptıklarından dolayı dakikadaki kalp atım sayısı 40’ın altına dahi düşebilmektedir. Atletik kalp olarak da adlandırılan bu durumda normal bradikardi tablosunda ortaya çıkan belirti ve bulgular meydana gelmemektedir. Uyku esnasında erkeklerin dörtte birinde ve kadınların onda birinde kalp atım sayısı bradikardi olarak nitelendirilmektedir yani dakikada 60’ın altına düşer.

 

Yaş gruplarına göre kalp atım hızları şu şekilde sıralanabilir;

 

  1. Yenidoğan bebeklerde kalp atım hızı 100-170
  2. Çocuklarda kalp atım hızı 80-120
  3. Sağlıklı yetişkinlerde kalp atım hızı 60-100

 

Bradikardinin Belirtileri Nelerdir ?

 

Bradikardi bir çeşit ritim bozukluğudur. Ancak bu ritim bozukluğu türü çoğunlukla hiçbir belirti göstermemektedir. Hatta hastaların birçoğu kendisinde bradikardi olduğunu fark etmemektedirler. Özellikle kişiler yaşlarının ilerlemesi ile beraber ortaya çıkan bradikardi tablosunu önemsememekte ve yaşlılığın bir değişimi olarak görmektedirler. Fakat bu durum aslında önemsenmesi gereken bir tablodur. Çünkü kalp yeteri kadar kasılmazsa beyin, böbrek ve karaciğer gibi hayati derecede öneme sahip olan organlara yeterince kan bulaşmaz ve çeşitli komplikasyonlar ve belirtiler ortaya çıkar. Bradikardi tablosunda ortaya çıkan belirti ve bulgular şu şekilde sıralanabilir;

 

  1. Kalbin yeterince kasılmaması sonucunda beyin dokusu yeterince kanlanamaz ise bayılma ve bilinç kaybı gibi belirtiler meydana gelebilir. Unutkanlığın da meydana geldiği bu hastalarda kanlanmanın engellenmesi daha uzun sürerse ciddi sağlık sorunları meydana gelebilmektedir.
  2. Kişiler uzun süre oturduktan sonra veya yattıktan sonra kalkmak istediklerinde kanın tamamı bacaklara doğru ilerler ve kan basıncı azalır. Bu durumda kalp basıncı yükseltmek isteyince daha fazla çalışmaya başlar ve bu durumu kontrol etmeye çalışır. Fakat bradikardi tablosunda kalp hızı yerine gelemeyeceği için baş dönmeleri meydana gelebilir.
  3. Kan akımının azalmasından dolayı bradikardi tablosunda anjina pektoris meydana gelebilir.
  4. Dokuların yeterince kanlanamaması sonucunda dokular oksijensiz kaldığı için nefes darlığı meydana gelebilir ve egzersiz kapasitesinde azalmalar görülebilir.

 

Bradikardinin Nedenleri Nelerdir ?

 

Bradikardi yani dakikadaki kalp atım hızının 60’dan küçük olması genellikle vagus sinirinin çok fazla uyarılmasından dolayı meydana gelmektedir. Parasempatik sinir sistemine ait olan bu sinir kalbin, akciğerlerin ve gastrointestinal sistem organlarının çalışmasını düzenlemektedir. Eğer bu vagus siniri çok aktifken bir anda normal şekilde çalışmaya başlar nabız sıklığı normal değerlerine döner. Bu durum kısa süreli bradikardinin yaşanmasına neden olmaktadır. Uzun süreli bradikardi tablosuna neden olan faktörler şu şekilde sıralanabilir;

 

  1. Kalbi besleyen koroner arterlerin yağ plağı birikmesine bağlı olarak görülen koroner arter hastalığı bradikardi için büyük bir risk oluşturmaktadır. Bu hastalık kalbin kasılmasını düzenleyen sinüs düğümünü yeterince beslenememesine neden olur ve bradikardi tablosu ortaya çıkar.
  2. Perikardiyum tabakasının iltihaplanması bradikardi için büyük bir risk oluşturmaktadır. Sıvı ile dolu olan bu katman iltihaplanırsa daha fazla sıvı birikir ve kalbe baskı yaparak kalbin kasılmasına engel olur ve bradikardi tablosu meydana gelir.
  3. Tiroid hormonları metabolizmayı düzenleyen hormonlardır. Eğer bu hormonların üretiminde herhangi bir azalma olursa bradikardi meydana gelebilir.
  4. Bu nedenlerin yanı sıra kalp ameliyatları, enfeksiyon hastalıkları, kafa içi basıncının artması, beta bloker ilaçların kullanılması, sıvı elektrolit dengesindeki bozulmalar, oksijen yetmezliği, uyku apnesi ve kan glikoz seviyesinin düşük olması gibi sebepler bradikardi tablosu için risk oluşturmaktadır.

 

Bradikardi Tedavisi Nasıldır ?

 

Bradikardi tedavisi hastaların genel sağlık durumuna, yaşına, altta yatan nedene, bradikardinin şiddetine ve tipine göre farklılık göstermektedir. Bradikardi tedavisinin genel amacı kişideki kalp atım sayısını yükseltmek ve olası komplikasyonları önleyerek yaşam kalitesini yükseltmektedir.

 

Ayrıca eğer bradikardi tablosu hastada herhangi bir şikâyete neden olmuyorsa bradikardi tedavisi için ihtiyaç duyulmamaktadır. Eğer bradikardi tiroid hormonunun eksikliğine bağlı olarak görülüyorsa (hipotiroidi) eksikliği yaşanan tiroid hormonunun takviye edilmesi ile iyileşme sağlanabilmektedir.

 

Eğer bradikardi uyku apnesine bağlı olarak görülüyorsa hastaların fazla kilolarından kurtulması ve solunum yollarının açıklığının sağlanması sayesinde iyileşme görülebilir. Eğer beta bloker etkili ilaçların kullanımı sonucunda bradikardi tablosu meydana geliyorsa hekim önerisi doğrultusunda bu ilaçların kullanımı durdurulabilir, doz ayarlaması yapılabilir veya aynı etkiye sahip başka ilaçların kullanımı sağlanabilir.

 

Sinüs düğümündeki ve kalp bloklarındaki sağlık sorunları bradikardinin en yaygın nedenlerindendir. Eğer buna bağlı olarak görülen bradikardi iyileşme göstermiyorsa kalp pili uygulamasına gidilebilir. Pacemaker olarak adlandırılan bu yöntem kalp ritminin düzenlenmesini sağlar ve kalıcı olarak bradikardi tablosu ortadan kaldırılır.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler