RAMAZAN’DA BESLENMEYE VE SOSYAL MESAFEYE DİKKAT

RAMAZAN’DA BESLENMEYE VE SOSYAL MESAFEYE DİKKAT

İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Hakan Pamukçu, Ramazan ayı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
 
Pamukçu mesajında şöyle dedi, “Ramazan ayı başladı.  Her sene olduğu gibi bereket, huzur ve sağlık getirecek bizlere. Bu ay özellikle 65 yaş üstü ve Hipertansiyon, Diabet, KOAH gibi kronik hastalığı olan vatandaşlarımızın aile hekimleri ile iletişime geçip, sağlık durumunu gözden geçirdikten sonra Ramazan orucu konusundaki kararını vermesini tavsiye ediyorum. 
 
Sosyal mesafeyi korumalı
 
Bunun yanında, COVID-19 mücadelemiz devam ediyor. Bugün yapılacak testlerle, 2500 testi⅜3’nü aşmış olacağız Batman'da. İlimizle beraber çevre illere de test bakma konusunda destek vermekteyiz. İlimizde vakaların lokal kalabilmesi için halkımızın desteğine ihtiyacımız var. Zorunlu haller dışında dışarı çıkılmaması uyarımız önemini koruyor. Özellikle, İftar öncesi kültürümüzün bir parçası haline gelen Ramazan çiğköftesi, tatlı ve pide alırken sosyal mesafeye  dikkat edilmesi bu mücadelemiz için altın değerinde bir destek olur. Bunun yanında, İftar sonrası egzersiz ihtiyacımızı evin içerisinde yapacağımız, spor faaliyetleri ile yapmamız COVID-19 İçin normal günlere dönmemiz açısından çok önemlidir.
 
Bol sıvı tüketmeli
 
Ramazan ayı, oruç tutanlar için beslenme ve yaşam şeklinin değiştiği bir aydır. Yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az 2 öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerekir. Sahura kalkılmaması ya da sahurda sadece su içilmesinin zararlı olduğu unutulmamalıdır. Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılabilir ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edilebilir. Gün içerisinde aşırı acıkma problemi olanların midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketmesi aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile hamur işlerinden uzak durulması uygun olacaktır. Ayrıca Ramazan ayının hikmetine de uygun olarak, İftar saatlerinde yavaş yemek yeme, oruçlu olmadığımız saatlerde bol su içme ve havaların ısınma ihtimaline karşı sıcak saatlerde dışarı çıkmama konusunda hassasiyet gösterilmesini rica ediyorum.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler