Rektör Durmuş“100 yıldır her badireden güçlenerek çıktık”

“100 yıldır her badireden güçlenerek çıktık”

Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş, TBMM’nin 100. Açılış Yıldönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle mesaj yayımladı.
 
Rektör Durmuş mesajında, 23 Nisan 1920 tarihinin bir milletin iradesini temsil eden Büyük Millet Meclisi’nin tüm dünyaya ilan edildiği tarih olduğunu söyledi.
Büyük Millet Meclisi’nin o günün zor şartlarında kurulduğunu, meclis sıralarının dahi çevredeki okulların sıralarından oluşturulduğunu vurgulayan Rektör Durmuş, şöyle dedi: “Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğinde Kurtuluş Savaşı’nı başlatacak ve Cumhuriyete giden yolda önemli adımlar atılmasını sağlayacak olan Büyük Millet Meclisi 100 yıl önce bugün açıldı. Bu tarih bir milletin egemenliğini tüm dünyaya ilan ettiği tarihtir. Bu tarih Türk milletinin iradesini temsil eden, milli mücadele tarihimizin en önemli dönüm noktalarından birisidir. Sıraları bile etraftaki okullardan toplanarak zor şartlarda Birinci Büyük millet Meclisi’nin açılışı gerçekleştirildi. Çoluk çocuk, yaşlı genç, kadın ve erkek topyekun verilen bağımsızlık mücadelesinin sadece işgal kuvvetlerine değil tüm dünyaya ilan ve kabul ettirildiği bir tarihtir.”
 
- “Dünya çocuklarına atfedilen tek bayramdır”
Meclisin kurulduğu gün olan 23 Nisan tarihinin Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından 23 Nisan 1924'te bayram olarak kutlanmasına karar verdiğini anımsatan Rektör Durmuş, “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dünya çocuklarına atfedilen tek bayramdır. Bu tarih, gençlerimize hem değerlerimizi hatırlatmakta hem de omuzlarına sorumluluklar yüklemektedir. Demokrasi, özgürlük, bağımsızlık ve milli irade kavramlarının geleceğimizin teminatı olan çocuklarımız ve gençlerimiz tarafından benimsenmesi, korunması ve bu uğurda verilecek karşılıksız mücadelenin ve fedakarlığın en büyük örneğidir.”
 
Koronavirüsle mücadele kapsamında bu yıl kutlamaların yapılmayacağının altını çizen Rektör Durmuş, “Ancak ne yazık ki küresel salgın haline gelen koronavirüs(Kovid-19) tedbirleri kapsamında bu yıl kutlamalar olmayacak ama bu moralimizi asla bozmayacak aksine 100 yıl önce nasıl ki adeta küllerimizden doğup bugünlere geldiysek bu süreçten de Allah’ın izniyle güçlü bir şekilde çıkacağız.” dedi. 
 
“Her badireden güçlenerek çıktık” 
Türkiye’nin yüzyıldır bir çok badire atlattığını belirten Durmuş, buna rağmen Türkiye’nin her badireden güçlenerek çıktığını söyledi.
Türkiye’nin son yıllarda her alanda güçlendiğini dile getiren Durmuş, “Evet, 100 yıldır mazlumların sığındığı yegane liman haline gelen ülkemiz çok büyük badireler atlattı. Neredeyse her 10 yılda bir gerçekleştirilen askeri darbe, muhtıra ve e-bildirilerle bu ülkenin önü kesilmeye çalışıldı, yıllarca beyin göçü ile gençlerimiz ülkelerini terk etmek zorunda kaldı. Ancak her fırsatta küresel güçlerin hedefi olan ülkemiz her badireden güçlenerek çıkmıştır. Özellikle son yıllarda her alanda yapılan atılımlarla, yatırımlarla ülkemiz dünya ülkeleri arasında ilk sıralara adını yazdırmayı başardı. Hamdolsun Birinci Büyük Millet Meclisi’mizin 100. Kuruluş yıl dönümünde yerli ve milli silahlı ve silahsız insansız hava araçlarımızı üretip yurt dışına satabilecek noktaya geldik, kendi yerli ve milli otomobilimizi üretir noktaya geldik.” diye konuştu.
 
-“İstiklal Marşı’mızı camlardan, balkonlarımızdan okuyacağız”
Rektör Durmuş, dünya ülkelerinin gözünün koronavirüsle mücadele sürecinde Türkiye’den kendilerine uzanacak yardım elinde olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
 
“Dünyayı etkisi altına alan koronavirüse karşı dünya ülkelerinin sağlık sistemleri bir bir çökerken Türkiye bu ülkelere sağlık malzemeleri yardımında bulunur noktaya geldi. Bu zorlu süreçte kendi solunum cihazımızı ürettik üstelik bir aydan daha kısa bir sürede. Güneş batmayan imparatorluk olan İngiltere başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine sağlık malzemesi yardımında bulunduk. Bugün küresel güç olan ülkelerin gözü Türkiye’den kendilerine yapılacak yardımda. İnşallah bu salgını en az hasarla alatacağız ve özlemini duyduğumuz çocuklarımızla, gençlerimizle, yaşlılarımızla nice 23 nisanları elele  vererek kutlayacağız. Rektör Durmuş,  son olarak TBMM başkanı Mustafa Şentop'un 23 Nisan'da saat 21:00 de Tüm türkiye'nin İstiklal Marşı'nı camlardan, balkondan okuma çağrısına kayılaral Milli Mücadele'nin ruhunu yansıtan o mısralarla, 100. yılın heyecanını milletçe hep birlikte yaşamaya davet etti.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler