TÜMSİAD "İş Adamları Tedirgin"

Kuzey Irak’la artan değil azalan bir gerginlik bekliyoruz.

TÜMSİAD Batman şube Başkanı Kamil Biçici’ 25 Eylül’de kuzey Irak’ta yapılan bağımsızlık referandumuyla alakalı bir basın açıklaması yaptı.

 

Biçici açıklamasında; Hafta başında kuzey Irak’ta yapılan bağımsızlık referandumu bölgedeki dengeleri değiştirecek şekilde ortaya yeni bir gündem meydana getirmiştir. TÜMSİAD olarak Ülkemizin stratejik çıkarları bizler için çok önemlidir dedi.

 

Biçici; Referandumla birlikte kuzey Irak’a yapılması düşünülen ekonomik yaptırımlar arasında Habur gümrük kapısının kapatılacağı ve Kuzey Irakla ilişkilerin izole edileceği gibi haberler biz iş adamlarını tedirgin etmiştir. Ülkemiz ekonomisinin son aylarda rahatlamaya başladığı bugünlerde bu tür tedbirlerin çözüm getirmeyeceği, aksine bölge ve Ülke ekonomisini daha da zor durumda bırakacağı aşikârdır. Kuzey Irak’taki yabancı sermayeli 3 bin 13 firmanın büyük çoğunluğu bin 341’i Türk sermayedarların kurduğu firmalar. Bu firmalar yıllık ortalama 8-10 milyar dolar ihracata katkı sağlıyorlar. Bu nedenle alınacak tedbirler iş adamlarını birinci derecede ilgilendirmektedir. Karşılıklı ilişkilerin sağlıklı bir şekilde ele alınması ve konuyla ilgili İş adamlarının da görüşlerinin alınmasını tavsiye ediyoruz. Biz önümüzdeki günlerde Kuzey Irak’la artan değil azalan bir gerginlik bekliyoruz.

 

 Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, önceki gün verdiği demeçte Kuzey Irak ile ticaretin süreceğini belirterek, “Rusya gibi yapamayız. Ekonomik ambargo tehlikeli bir söylem. Ticaret ve ekonomiyle ilgili faaliyetlerimize devam edeceğiz. Son Bakanlar Kurulu toplantısında yaptığımız görüşmelerde de bu görüşü değiştirecek karar alınmadı”açıklamasını gayet olumlu buluyoruz. Umuyoruz ve diliyoruz ki atılacak adımlar sağduyuyla atılır.

 

Siyasiler ve iş dünyasından dileğimiz içinde bulunduğumuz durumun sadece karşı taraflara değil, bize de zarar verdiğini görerek, çatışmalı, söylemlerle ilişkilerin kötüye gitmesini değil, uzlaşmacı söylemlerle, çatışmanın azalıp, normalleşmenin sağlanmasına yardımcı olmalarını beklemekteyiz. .Dedi

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler