"YAŞAMIN HER ALANINI KÜRTÇEYE ÇEVİRELİM"

Batman'da Kürt Dili Platformu Batman Temsilcisi tarafından kitlesel basın açıklaması düzenlendi.

Yılmaz Güney Parkı’nda düzenlenen açıklamaya HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Batman Milletvekilli Mehmet Rüştü Tiryaki, uzaklaştırılan Batman Belediyesi Eş Başkanları Songül Korkmaz ile Mehmet Demir, TJA, Barış Anneleri Meclisi, HDP Batman İl Örgütü, Emek ve Demokrasi Platformu ile çok sayıda yurttaş katıldı.
 
HDP Batman Milletvekilli Mehmet Rüştü Tiryaki, Kürt diline sahip çıkılması çağrısında bulunarak, “Dünya üzerinde konuşulan 5 bin dil zaman içerisinde yok oldu. Kürtçeye sahip çıkılmaması halinde yok oluş ile karşı karşıya kalır. Bundan kaynaklı yaşamın her alanını Kürtçeye çevirelim” dedi.
 
"KÜRT DİLİ TEHDİT ALTINDA"
 
Tiryaki’nin konuşmasın ardından açıklamayı okuyan ARİ-DER Eşbaşkanı Mazlum Buksel, Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre dünyada her iki haftada bir dil, içinde geliştiği kültürel ortamıyla birlikte yok olduğu bilgisini paylaşarak, “Ulus devlet politikalarının katı olarak uygulandığı kapitalist sistemin gelişim süreci ve sonrasında dillerin varlığı ciddi şekilde tehdit altına alınmıştır. Araştırmalara göre dünya nüfusunun % 40’ı konuştuğu veya anladığı dilde eğitime erişememektedir. Ülkemizde de bırakalım resmi dil dışındaki anadillerin eğitim alanına girmesini, diğer dillerin varlığı uzun süre inkâr edilmiş, sistematik asimilasyon politikaları uygulanmış, hayatın her alanının resmi ideoloji doğrultusunda tek tipleştirilmesi politikalarından en çok da diller etkilenmiştir” ifadelerini kullandı. (Haber Merkezi)

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler