"Yeni Hasankeyf'e bu yaz sonunda kavuşacağız"

Batman Valisi Hulusi Şahin, eskisinden çok daha güzel olacak Hasankeyf’i dünyaya tanıtacaklarını söyledi.

Batman Medya Mensupları Cemiyeti (BAMMED) Başkanı M. Salih Özcan, yönetim kurulu üyeleri Yılmaz Aydın, M. Fatih Akgül ve Murat Fırat, Batman Valisi Hulusi Şahin'i makamında ziyaret ettiler.

Sıcak bir ortamda geçen ziyaret esnasında Vali Şahin İLKHA'ya Batman'ın çözüm bekleyen sorunları ve önemli projeleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Uyuşturucunun çağın vebası olduğunu belirten Şahin, bu konuda Narkotimler kurarak Batman'da uyuşturucuyla ciddi mücadele edeceklerini söyledi.

500 yataklı hastaneyi Batman'a kazandırmak için çalışmalarının sürdüğünü vurgulayan Şahin, Hasankeyf ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Şahin, ikinci OSB'nin kurulması, tekstil sektörünün daha da gelişmesi, Esentepe Cami Projesi, Batman Çayı'nın ıslahı ve kenarının rekreasyon alanına çevrilmesi, Zilek Suyu, İluh Deresi'nin ıslahı ve hava mânia sorunu ile ilgili de konuştu.

"Uyuşturucu çağımızın büyük bir belasıdır"

Şahin, "Genel olarak suç konusunda Batmanımız huzurlu bir şehirdir. Bunda hem şehrimizin sakinlerinin hem de güvenlik güçlerimizin payı var. Hepsine teşekkür ediyorum. Uyuşturucu çağımızın vebası, büyük bir beladır. Ben İstanbul'dan geldim, sıkıntıları çok iyi biliyorum. Batman'da da bu hususta çok yoğun bir çaba içerisindeyiz. Gençlerimizi zehirleyecek bu uyuşturucu belasını şehrimizden uzak tutmak için çok yoğun bir çaba içerisindeyiz. Yakında bunun somut örneklerini göreceksiniz. Narkotimler kuracağız. Çok da görünür olacağız. Bunun dışında bilinçlendirme çalışmalarını hızlı bir şekilde yapıyoruz. Okullarımızda, mahallelerimizde her ortamda uyuşturucuya karşı farkındalığı geliştiriyoruz." dedi.

"500 yataklı hastaneyle ciddi anlamda rahatlama sağlanacak"

Batman'da yapılacak yeni hastanelerle birlikte sağlık alanında ciddi rahatlamanın olacağını aktaran Şahin, "Kadın doğum hastanemizin inşaatı hızla devam ediyor. Önümüzdeki haziran ayının sonunda bitecek. Onun devreye girmesiyle önemli bir rahatlama sağlanacak. Özel hastanelerimiz sağlık yönünden geniş bir kapasite imkânı sağlıyor. Kamu yatak kapasitesini desteklemeye ihtiyacımız var. Kamu hastanelerimiz son derece iyi, kaliteli hizmet veriyorlar. Çok başarılı doktorlarımız var. Çok önemli ameliyatları, operasyonları Batman’da yapabiliyoruz. Sadece Batman’a değil, Batman dışına ve çevre illere, hatta çevre ülkelere sağlık hizmetleri verebiliyoruz. Nitelikli yatak kapasitesi yönünden, kamu hastaneleri kapasitesi yönünden eksiklerimiz var. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Kamuoyunun merakla beklediği 500 yataklı devlet hastanesi konusunda da çalışmalarımız devam ediyor. Bakanlığımız nezdinde Sayın Bakanımız, Bakan Yardımcılarımız, Genel Müdürlerimiz ile Cumhurbaşkanlığına bağlı strateji ve bütçe başkanlığı nezdinde girişimlerimiz devam ediyor. Bu hususta milletvekilimizin de çabaları var. Olumlu yönde gidiyor. Bir aksilik olmazsa 2019'un sonunda ihale edecek seviyeye geleceğiz. Şu anda onay aşamasındadır. O da geldiği zaman çok ciddi anlamda bir rahatlama sağlayacağız." ifadelerini kullandı.  

"Artuklu Köprüsü'nü su altında sergileyecek formüllerin arayışı içerisindeyiz"

Yeni Hasankeyf'e bu yaz sonunda kavuşmayı düşündüklerini belirten Şahin, şunları söyledi: "Hasankeyf sular altında kalıyor. Hasankeyf bitiyor.' Böyle bir algı var, bu çok yanlış bir algıdır. Tam tersi Hasankeyf'teki tarih DSİ'nin yapmış olduğu baraj çalışmasının fırsatıyla aslında tekrar ayağa kaldırılıyor. Çünkü çoğu bakımsızlıktan yıkılacak vaziyetteyken samanlık, ahır ve kümes olarak kullanılan o tarihi eserlerin çoğu çok başarılı bir çalışmayla taşındı. Taşınmayan bir Artuklu Köprüsü kaldı. Artuklu Köprüsü'nü de su altında mevcut haliyle sergileyecek formüllerin arayışı içerisindeyiz. Öylece ilimizde bütün tarihi eserlerin elden geçirildiği belli bir kompozisyon ve senaryo dâhilinde hazırlandığı ve bir gölün etrafında serpiştirildiği çok güzel yeni Hasankeyf'e bu yaz sonunda kavuşacağız diye düşünüyorum."

"Hasankeyf’i bütün dünyaya tanıtacağız"

Hasankeyf'in eskisinden çok daha güzel olacağının altını çizen Şahin, "Büyük bir tanıtım atağına hazırlanıyoruz. Hasankeyf’i bütün dünyaya tanıtacağız. Yeni haliyle Hasankeyf'i birde böyle görün diyeceğiz. Göl kenarında muazzam tarihi eserleri iyi hazırlanmış bir kompozisyon ile sunacağız. Hasankeyf’te aynı zamanda vatandaşlarımızın turistlerimizin zaman geçirebileceği yeni atraksiyonlar arayışı içerisindeyiz. Yatak kapasitesini artıracağız. Bu hususta müteşebbislerimizin girişimcilerimizin, turizm sektöründeki yatırımcılarımızın da bölgeye ilgisini bekliyoruz. Gerçekten Hasankeyf çok güzel olacak. Zaten güzel, daha da güzel olacak. Hasankeyf'te kaybedilecek bir şey yok, tam tersi göl kazanacağız. Gölün yanında tarihi eserlerimiz olacak. Bunun güzel örnekleri mesela Kekova'da vardır. Müthiş bir manzarası var. Ona benzer bir yapıyı da biz burada düşünüyoruz." diye konuştu.

"İkinci OSB'ye yönelik çalışmalarımız sürüyor"

Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ile ilgili de bilgi veren Şahin, çok sayıda yatırımcının yer beklediğini kaydetti.

Batman'daki girişimcilik ruhunun kendisini mutlu ettiğine işaret eden Şahin, Batmanlıların üretimi seven, üretmeyi bilen insanlar olduğunu dile getirdi.

İkinci Organize Sanayi Bölgesi için çalıştıklarını vurgulayan Şahin, konuşmasına şöyle devam etti: "Organize Sanayimiz şu an itibarıyla tam dolu çalışıyor. Çok sayıda da iş adamı bizden sanayi parseli talep ediyor. Bu talepleri biz karşılayamıyoruz. Bu konu hem güzel hem de bir taraftan da üzücüdür. Bizden önceki dönemde iki tane gelişme alanı belirlenmiş 6. ve 7. etap olarak bununla ilgili eksiklikleri tamamlayacağız. Bu genişlemenin birinci bölümü (6. etap) 630 dönüm, ikincisi de (7. etap) bin 370 dönüm, toplam 2 bin dönüm bunlarla iğli çalışmalar hızlı devam ediyor. Çalışmaları Bakanlık nezdinde takip ediyoruz. İlk 630 dönümlük sanayi parsellerimizin altyapı çalışmalarına kısa zamanda başlayacağız. Bu yaz sanayicilerimize bu parselleri verebileceğimizi umut ediyoruz. Hazırlıklarımız bu yöndedir. Fakat bu 2 bin dönümü devreye soksak yine sanayicimizin talebine yetişemeyeceğiz. Dolayısıyla bu şehrin mutlaka ikinci OSB'ye ihtiyacı var. Bu hususta da çalışıyoruz. Hazırlıklarımızı yapıyoruz."

"Tekstilin daha da gelişmesi için komisyon kurduk"

Batman'ın tekstil alanında daha da gelişmesi için komisyon kurduklarını aktaran Şahin, "Ayrıca tekstil konusunda bu şehir temayüz etmiş bir şehirdir. Tekstilci dostlarımıza da sanayi parsellerini yetiştirme konusunda çalışma yapıyoruz. Tekstili sanayinin dışında tutmamın sebebi tekstilin temiz bir sektör olmasındandır. Organizenin içinde olmak zorunda değildir. Daha hızlı çözümler bulabilir miyiz diye araştırıyoruz. Bu hususta bir komisyon kurduk. Komisyonumuz, Türkiye'deki iyi örnekleri araştırıyor. Yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Bir formül bulacağız, yani bir çalışma yöntemi belirleyip sanayicimizin, tekstilcimizin ihtiyacı olan sanayi parsellerini yetiştirmek için hızlı bir çözüm arıyoruz." açıklamasında bulundu.

"Esentepe Camisiyle ilgili bir sorun yok"

İLKHA'nın defalarca gündeme getirdikten sonra başlatılan Esentepe Cami Projesiyle ilgili çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Esentepe Camisiyle ilgili bir sorun yok. Bunu özel bir şirketimiz üstlendi zaten. Sadece mimari proje konusunda bir tereddüt var. Üç tane mimari proje var. Bu projelerden bir tanesi beğenilecek ve uygulanacak. Bunu Sayın Cumhurbaşkanımıza arz edeceğiz. Onun da talimatları doğrultusunda proje uygulanacak. Esentepe projesinde sadece cami yok. Orası çok geniş bir alan, orada çok büyük bir rekreasyon alanı, bir yeşil alan, bir yaşam alanı çıkıyor. O da şehre katılacak böylece çok güzel olacak."

"Batman Çayı etrafı rekreasyon alanı olacak"

Yapılacak büyük projelerle Batman'ın yeşil alan sorununun kısmen giderileceğini belirten Şahin, şehrin bir yeşil alana, rekreasyon alanına ihtiyacının olduğuna işaret etti.

Şehrin her geçe gün büyüdüğünü ve yaşam alanlarına ihtiyacın olduğunu kaydeden Şahin, "Eski stadın yerinde büyük bir millet bahçesi ihalesi yapıldı. Çok da güzel bir şey olacak. Ama tabi ki yetmez, daha da yapmak lazımdır. En önemli proje en mega proje Batman'a yapabileceğimiz en güzel hizmetlerden bir tanesi Batman Çayı rekreasyon alanıdır. Bu hususta da çalışıyoruz. Devlet Su İşlerinin Batman Çayı Islah çalışmaları devam ediyor. O çalışmaların tamamen bitmesini beklemeyeceğiz. Bunlar setleri tamamladılar. Bize artık çalışmaya başlayabilirsiniz dediler. Oradan devletin tasarrufu altında olacak epey bir yer çıktı. Onların tapuya tescillerini yapıyoruz. 800 dönümden bahsediliyor ve bu ciddi bir rakamdır. Köprüden kuzeye doğru bir bant şeklinde olacak. Bunun bir kısmı belediyenin hudutlarında bir kısmı Özel İdarenin hudutlarındadır. Birbirine entegre bir proje planlıyoruz. Belediye kendi payını, özel idare olarak biz de kendi payımızın altyapısını hazırlayacağız." dedi.  

"İluh Deresi bir kentsel dönüşüm meselesidir"

Kurulduğu günden beri Batman'ın en büyük sorunlarından biri olan İluh Deresiyle ilgili de konuşan Şahin, şunları söyledi:

"İluh Deresi, bir dere ıslah projesi değildir. Oranın dere ıslahı yapılmış, orası bir kentsel dönüşüm meselesi ve bu kentsel dönüşüm açısından da çok büyük meblağlar tutan büyük bir proje, büyük bir iştir. Şu aşamada bununla ilgili arkadaşlarımız bir miktar çalışıyorlar ama bu husus daha zaman isteyen uzun vadeli bir süreçtir. Bu şehrin kanalizasyon suyunun, katı atıklarının mutlaka arıtılıp çevreye zarar vermeden deşarj edilmesi lazım. Bu hususta belediye başkanımız ile görüştüğümüzde kendisi projelerinden bahsetti. Bir çalışma içerisinde olduklarını biliyorum."

"Zilek suyu en öncelikli konularımızdan bir tanesidir"

Batman'ın en önemli projelerinden birinin Zilek suyu olduğunu dile getiren Şahin, "Devlet Su İşleri, Zilek kaynak suyu ile alakalı kuyuları kurtarma çalışmaları yapmış, kuyular kurtarılmış. İsale hattı var, yapılacak. Bununla ilgili de hazırlıklarını yapmışlar. 2019 yılı programına teklif etmişler. Fakat program şu an tasarruf tedbirlerinden dolayı henüz netleşmedi. Fakat en öncelikli konularımızdan bir tanesidir. Devlet Su İşleri Genel Müdürümüz de Zilek suyunun ne kadar önemli olduğunun farkındadır. İki önemli proje biri Zilek biri de Batman Çayı'nın ıslahının devamıdır. Bunlarla ilgili ödenekler açılacak diye umut ediyoruz." şeklinde konuştu.

"Biz hava mânia takılacağımıza imar konusunda bir açılım sağlayalım"

Batman'ın imar konusunda bir açılım sağlaması gerektiğini söyleyen Şahin, son olarak şunları kaydetti:

"Ben dikine değil de yatay şehir büyümesini çok daha sağlıklı olacağını düşünen, bu konuda Cumhurbaşkanımızın da direktiflerinin bu yönde olduğunu bilen bir insan olarak şunu söylüyorum. Biz hava mâniaya takılacağımıza imar konusunda bir açılım sağlayalım. Şehrin imar sorunlarını aşarsak şehre bir genişleme imkânı sağlarız. O zaman müteahhitlerimizin ihtiyacı olan yeni inşaat alanlarını dikine değil enine olarak, yatay olarak kendilerine sunarız. O zaman daha güzle bir şehrimiz olur." 

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler