
Artan yem ve saman fiyatları besicileri tedirgin ediyor
Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla besicilerin sorunlarına dikkat çeken Rüzgar, İLKHA muhabirine, kuraklığın hububatın yanı sıra yem fiyatlarını da etkilediğini belirtti.
Bu yıl ülke genelinde yaşanan kuraklık nedeniyle yem ve saman fiyatlarında büyük bir artışın yaşandığına dikkat çeken Rüzgar, bu durumun besicilerin hayvanlarını erkenden ellerinden çıkarmaya neden olduğunu kaydetti.
Geçen seneye oranla yem ve saman fiyatlarının iki kat yükseldiğini ifade eden Rüzgar, duruma müdahale edilmemesi durumunda yem fiyatlarının daha da yükseleceğine ve bunun da hayvan besicilerini çok zor durumda bırakabileceğine işaret etti.
Hükümetin sertifikalı hayvan besleyen besicilere vereceği desteğin ayrım gözetmeksiniz tüm besicilere de verilmesi gerektiğini belirten Rüzgar, artan yem ve saman fiyatları karşısında besicilerin şimdiden hayvanlarını satmaya başladıklarını dile getirdi.
“Kuraklık yem, arpa ve saman fiyatlarını çok kötü etkiledi”
Kuraklığın meraları da etkilediğini belirten Rüzgar, “Bu sene kurbanlık sayısı geçen seneye oranla daha iyi. Özellikler küçükbaş dediğimiz kurbanlık sayısında çoğalma var. Bu sene kilogram prim fiyatına baktığımızda geçen yıla göre küçükbaşta kilo başı 3 lira, büyükbaşlarda ise 8 lira üzerine gelmiş durumda.” dedi.Mehmet Ali Rüzgar
Kimi besicilerin maliyetler karşısında hayvanlarını satmaya başladığını dile getiren Rüzgar, “Bu sene bölgemizde yağışlar az olduğundan dolayı kuraklık baş gösterdi. Bu kuraklık yem, arpa ve saman fiyatlarını çok kötü etkiledi. Geçen yıl beyaz saman 35 kuruş iken şu anda 70 kuruşa, arpa ise bir lira 20 kuruştan, 2 lira 50 kuruşa yükselmiş durumda. Kuraklıktan dolayı artan yem fiyatları karşısında besiciler ellerindeki hayvanları satmaya başladı.” ifadelerini kullandı.
“Destekler ayrım gözetmeksizin yapılmalıdır”
İleriki zamanda büyük bir sıkıntıyla karşılaşabilecekleri uyarısında bulunan Rüzgar, şöyle devam etti:
“Şu anki durum hem tüketiciler için hem de kasaplar için iyi ama birkaç ay sonra sorun olacaktır. Çünkü besici yüksek maliyetten dolayı elindeki hayvanı elinden çıkarmaya çalıştığı için ileriki aylarda bu herkes için büyük bir sorun olacaktır. Devlet besici belgesi olanlara uygun fiyata yem desteği vereceğini açıklamış. Yani belgesi olmayana destek yok. Herkesin de bildiği üzere birçok köylümüzün hayvan işletme belgesi yoktur. Haliyle çoğu köylü devletin bu desteğinden yaralanamayacağından mağdur olacaklardır. Böyle de olunca ellerindeki hayvanları satmak isteyeceklerdir. Devlet besicilere yapılan destekleri ayrım gözetmeksizin yapmalıdır. Hayvan besleyen bütün köylü ve besicilere yararlanacakları şekilde bir düzenleme getirilmesi gerekmektedir.”
Yazarlar
- 01Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 02Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 03 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 04 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 05İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 06DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 07ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 08Murat Çiçek ile röportaj:
- 09Ziver Özdemir ile Röportaj
- 10Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 11Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 12Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 13YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 14RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01Rumeysa'nın bağırsak ve midesinden 24 adet mıknatıslı bilye çıkarıldı
- 02Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Ramazan ayı yardımları devam ediyor
- 03Terörsüz Türkiye, Güçlü Ekonomi
- 04KARATAŞ "21 YILDIR BATMAN'DAYIM"
- 05İLUH BULVARI PROJESİ TANITILDI
- 06SIFIR ATIK İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI
- 07KIZILAY’IN OLAĞAN KONGRESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
- 08ARGÜNAĞA, GÜVEN TAZELEDİ
- 09BATMAN PETROL GAZETESİ 22. YAŞINDA
- 10NASIROĞLU: TERÖRSÜZ BİR TÜRKİYE İÇİN BİRLİK OLMALIYIZ
- 11BAŞKAN EKREMOĞLU’NDAN HEM KREDİ HEM İNDİRİM MÜJDESİ…
- 12MÜSİAD’DAN ANLAMLI İFTAR
- 13MEHMET MUNGAN'IN AKIBETİ SORULDU
- 14TMMOB’TAN PARSEL SATIŞI TEPKİSİ
- 15KADINLAR, HAKLARI İÇİN SES YÜKSELTTİ
Henüz Yorum yok