Batman'da Yılın İlk Lavanta Hasadı Yapıldı
Batman Üniversitesi, Batman İl Tarım Müdürlüğü ve Batman Ziraat Odası tarafından birlikte yürütülen “Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi” kapsamında önceki yıl ekimine başlanan lavanta bitkisinin hasadı yapıldı.
Batman’ın Kozluk ilçesi Ünsaldı köyünde düzenlenen lavanta hasadı etkinliğine Vali Hulusi Şahin, Kozluk Kaymakamı Eyyüp Güngör ile diğer kamu kurum müdürleri, oda ve STK temsilcileri, projede görev alan ziraat mühendisleri ve çiftçiler katıldı.
18 ayrı noktadan oluşan toplam 60 dekarlık alanda deneme üretimi yapılan lavantanın Batman'ın topraklarına çok yakıştığını belirten Vali Şahin "2018 yılının sonbaharında Batman'a tayin olduğum günden itibaren tarımla ilgili neler yapabiliriz arayışı içerisine girdik. Tarım şehri olan Batman'ın verimli ve sulak topraklarının yanı sıra sulanmayan toprakları da var ve bu kuru arazilerde de geleneksel hububat tarımı yapılıyor. Bu toprakların, güneşiyle ve rüzgârıyla çok farklı bir aroması olduğunun her zaman farkındaydık.” diye konuştu.
“Batman'ın bereketli toprakları sayesinde ilk yıl hasadını yaptık”
"Sason ilçemizde daha önce çilek üretimi denendi ve gerçekten Sason çileğinin kokusu ve aroması ile bir başka olduğunu gördük" diyen Şahin, “Sason çileği, bu kadar güzel koku ve aroma veriyorsa, bu rüzgar ve bu toprakların başka ürünlerde de aynı verimi verebileceğini düşündük ve sonunda lavantaya ulaştık. Çalı bitkisi olan lavantanın normalde 4 yıldan sonra hasadı yapılabiliyorken, ilimizin bereketli toprakları sayesinde ilk yıl hasadını yaptık. Bu bitkiden 20-25 yıla kadar verim elde edebiliyoruz. Hedefimiz çiftçimize daha büyük getirisi olan ürünleri tanıtmak ve onların gelirini artırmaktır.” ifadelerini kullandı.
“Lavanta Batman’a çok yakıştı”
Şahin, “Lavanta, sadece kozmetik alanında değil tıbbi alan dâhil daha birçok alanda rahatlıkla değerlendirilebilecek ve hatta sanayisi oluşturulabilecek bir bitki. Batman'a da çok yakıştı. Batman'ın toprağıyla, coğrafyasıyla, suyuyla da buluşarak Batman’ın yeni bir değerli ürünü haline geldi. Şu anda 60 dekarlık alanda başlanan lavanta üretimini, kısa süre içerisinde bin dekarlık alanın üzerine çıkarma planlarımız var ve bu konuda çiftçimiz hazır ve istekli. Bu yeni ürünü üretmek için hazır olan çiftçilerimiz bizlerin en büyük kıymetlileridir." şeklinde konuştu.
Yazarlar
- 01Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 02Murat Çiçek ile röportaj:
- 03ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 04DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 05YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 06İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 07 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 08Ziver Özdemir ile Röportaj
- 09Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 10Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 11 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 12Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 13RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01DİYARBAKIR-BATMAN YOLUNDA HEDEF 2026 SONU
- 02DEV PARKTA İLK ETAP YÜZDE 58 TAMAMLANDI
- 03KLİMALI DURAKLAR HİZMETE HAZIRLANIYOR
- 04122 KİLODAN FAZLA UYUŞTURUCU ELE GEÇİRİLDİ
- 05KARATAŞ “BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜÇLENEREK DEVAM ETMELİ”
- 06“DOĞRU HABERCİLİK DEMOKRASİNİN TEMİNATIDIR”
- 07“İLKELİ HABERCİLİK TOPLUMUN GÜVENCESİDİR”
- 08O BULVAR YENİ GÖRÜNÜMÜNE KAVUŞUYOR
- 09ANALİG ORYANTİRİNG TÜRKİYE ŞAMPİYONASI’NDA BATMAN ZİRVEDE
- 10PETROLSPOR, PENDİKSPOR’A HAZIRLIK MAÇINDA MAĞLUP
- 11BATMANLI ANTRENÖR ABDULLAH BAYRAM’A MİLLİ GÖREV
- 12HAVALİMANINDA İKLİMLENDİRME SİSTEMİ YENİLENDİ
- 13“DEVLETİN DİREĞİ MEMURDUR, EMEĞİMİZİ HEDEF ALANLAR HADDİNİ BİLSİN”
- 1429 BİN 797 İŞARETLEME UYGULAMASI YAPILDI
- 15BATSO'DA ADAY SAYISI ARTIYOR




Henüz Yorum yok