BATMAN HALK KÜLTÜRÜ KİTAPLAŞTI

‘Uluslararası Batman Sempozyumu’ kitaplaştırıldı

Batman halk kültürünün kayıt altına alınması ve gelecek nesillere aktarılması için Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir’in öncülüğünde başlatılan ve Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Halk Bilimi Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Zehra Görkem Duran Gültekin’in yürütücülüğünde gerçekleştirilen “Batman Halk Kültürü Projesi” kitap olarak yayınlandı.
 
 
ŞEHRİMİZE AHDE VEFADA BULUNMAYI AMAÇLADIK”
 
Batman’ın kadim halk kültürünü tanıtmak ve yaşatmak amacıyla yürütülen projenin kitap olarak basılmasının heyecanını yaşadıklarını dile getiren Rektör Demir, Batman’ın 5 ilçesinin 25 köyünde 150’den fazla kaynak kişiyle yapılan görüşmeler sonucunda kayıt altına alınan Batman halk kültürü öğelerinin derlenerek kitap haline getirildiğini kaydetti. Batman halk kültürünün envanterinin oluşturulması ve kadim değerlerinin unutulmasının önüne geçilmesi adına bu çalışmayı çok önemsediklerini anlatan Rektör Demir, üniversite olarak bu çalışma ile Batman halkına ve şehrine ahde vefada bulunmak istediklerini söyledi.
 
KİTAP TANITILACAK
 
Batman Halk Kültürü Kitabı hazırlanırken Batman’ın ve ilçelerinin köy köy ev ev gezilerek düğün, taziye, yılbaşı, bayram, şenlik gibi bir araya geldikleri zamanlarda söyledikleri şarkı, türkü, tekerleme, ağıt, masal, oyunların ve daha birçok öğenin derlendiğini belirten Rektör Demir, bu çalışma sayesinde geleneklerimizin de gelecek nesillere doğru bir şekilde aktarılacağını anlattı. Rektör Demir şöyle devam etti: “Batman'ın tarihi ve kültürel değerlerini çok önemsiyoruz ve zengin kültürümüzün içerisinde gizli kalan birçok değer bu kitap sayesinde ortaya çıktı. Kitabın tüm kurum ve kuruluşlarla, kaynak kişilerle ve emek veren herkesle paylaşılması için çalışmalarımızı hızlandırdık. Kitabımızın tanıtım etkinliğini de yine üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştireceğiz. Batman’ın yetiştirdiği bir evladı olarak bu kitabı şehrimize kazandırmaktan dolayı çok mutluyuz. Birçok değerin yaşatılması için bu çalışmaya emek veren herkese teşekkürlerimi sunuyorum.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler