“Batman Kürt dili için önemli bir yer”

“Batman Kürt dili için önemli bir yer”

Eğitim Sen Batman Şubesi tarafından Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi konferans salonunda ‘Akademik Çalışmaların Durumu ve Kürdoloji Deneyimi’ paneli gerçekleştirildi.
 
Moderatörlüğünü Bawer Erişen’in yaptığı panele konuşmacı olarak Doç. Dr. Necat Keskin, Doç. Dr. Zülküf Ergün ve Dr. Mikail Bılbıl yer aldı. Geniş katılımlı panele STK temsilcileri, Eğitim Sen Batman Şubesi yürütme kurulu ve üyeleri, Batman Emek ve Demokrasi Platformu temsilcileri, Halkın Demokrasi Partisi (HDP), Yeşil Sol Parti (YSP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.
 
‘BATMAN KÜRT DİLİ İÇİN ÖNEMLİ BİR YER’
 
Panelde konuşan Doç. Dr. Necat Keskin,  “Batman Kürt dili açısından çok önemli bir yer. Kürt diline önem veren günlük yaşamda Kürtçe konuşan bir yer. Bugün burada olmak çok önemli” dedi. Kürt dilinin akademik düzeyinin öneminden bahseden Keskin, “Üniversitelerde 50’ye yakın akademik düzeyde ders verenler var. 2010 yıllında Mardin’de Kürdoloji bölümü açıldı. Çok sayıda kişi burada ders gördü. Burada akademik çalışmalar yürütüldü. Tez çalışmaları gerçekleştirildi.  Sınırlı ve eksik bir şekilde akademik çalışmalar yürütülüyor. Türkiye’de akademik Kürtçe belli bir noktaya geldi. Ancak gelinen noktada az sayıda ve eksikliler ile akademik çalışma yürütülüyor. Akademik çalışmanın gelişmesi için Kürtlerin önlerine bu yönlü bir plan ve hedef koymalı” diye belirtti.
 
‘KÜRDOLOJİ 150 YILDIR VAR’
 
Doçent Dr. Zülküf Ergün de 150 yıldır Kürdoloji’nin var olduğunu belirterek, bu süre zarfında gelişim açısından önemli bir gelişmenin yaşanmadığını söyledi. Kürt diline yüz yılı aşan bir saldırının var olduğunu kaydeden Ergün, buna karşın direnen ve Kürt dilinin gelişimini sağlayanların olduğunu söyledi. Kürt dilinle sahip çıkma konusunda herkesin şapkayı önüne koyup samimi bir şekilde yaklaşması gerektiğini dile getiren Ergün, bunun için somut ve net adımların atılması gerektiğini kaydetti.

1 Yorum

Muzaffer PEKCAN

Muzaffer PEKCAN

21 Haziran 2023
Varsa yoksa kürtçe, Kürtçülük vs. Hele birde Batman da eğitim ne halde onu dert edinseydiniz. Batmanda okullar ve öğr

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler