Batman Turizminin Genç Nesillere İhtiyacı Vardır.

Batman Turizminin Genç Nesillere İhtiyacı Vardır.

Objektif Gazetesi  muhabirlerinden  Ayşe YÜCE, Real Konak Otel Genel Müdürü Hüseyin ASLAN ile “TURİZM ve OTELCİLİK” konulu bir röportaj gerçekleştirdi.
 
Real Konak Otel Genel Müdürü Hüseyin Aslan ile Batman ve ülke genelinde turizm otelciliği ile ilgili konuştuk. Turizm ve Otelcilik hakkında çok önemli bilgiler veren Aslan’la yaptığımız röportajla sizleri baş başa bırakalım.
 
Objektif - Ayşe YÜCE : KENDİNİZDEN KISACA BAHSEDER MİSİNİZ?
 
Hüseyin  ASLAN : 1984 Yılında Batman'da doğdum, çocukluğum ve eğitim hayatımın büyük bir bölümü Mardin'de geçti. Mardin tutku derecesinde sevdiğim şehir, değişik kültürleri barındıran, değişik dillerin konuşulduğu, değişik inançların bir arada yaşadığı o şehir, bana dünyanın çeşitliliğini, farklılığın önemini öğretti.Eğitime çok önem verdim, sırasıyla Kocaeli Üniversitesi Çevre Teknolojileri bölümü,Anadolu Üniversitesi Konaklama İşletmeciliği, Batman Üniversitesi Yüksek Lisans Turizm işletmeciliği bölümlerini bitirdim. Aynı zamanda İstanbul Medipol Üniversitesi Yüksek Lisans İşletme (İngilizce) okumaktayım. Yıldız Teknik Üniversitesinde İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü,Galatarasay Üniversitesi Pazarlama iletişimi  bölümü ve Siirt Üniversitesi Formasyon eğitimi aldım. Batman'da profesyonel anlamda bir ilki gerçekleştirdim. Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) ve Uluslararası bir turizm örgütü olan Skalİnternational üyesi oldum. Bu üyelikleri gerçekleştirirken amacım Batman'ımızı ulusal mecrada tanıtmaktır. Turizm duayenlerinden eğitim aldım özellikle çalışma fırsatı bulduğum turizm duayenlerinden çok şeyler öğrendim.
 
2005 yılından bu yana aktif olarak turizm sektöründe çalışmaktayım. İnnovasyona ve proaktif olmaya önem veriyorum. Empati hayatımda büyük yer tutuyor. İyi derecede İngilizce biliyorum. Turizm sektörünü çok seviyor, Batman'da turizmin gelişmesi için durmaksızın çalışmalarımı yürütüyorum. Halen Real Konak Hotel'in Genel Müdürlüğü'nü yürütmekteyim.
 
Objektif - Ayşe YÜCE : BATMAN'IN PARLAYAN YILDIZI REAL KONAK OTELİN BAŞINDA OLMAK NASIL BİR DUYGU BİZE KISACA ANLATIR MISINIZ?
 
Hüseyin ASLAN : Evet, Real Konak Hotel Batman'ın parlayan yıldızı. Gerçekten Batman'da konaklama işletmeciliğine fark getiren bir işletme. Böyle bir tesisin yöneticisi olmak çok güzel bir duygu. Real Konak Hotel Batman'da faaliyet gösteren Batman'ın tek kalite ve marka ödüllü oteli. Tesisimiz 69 odası, ve lobbylounge alanları ile Batman'da fark yaratmakta. Odalarımız şık dekorasyonu ve her kattaki farklı renk seçenekleri ile misafirlerimizin göz zevklerine hitap eden özel bir ayrıcalık sunuyor. Örneğin Batman'ın Kütüphaneli ilk oteliyiz. Yine konforlu otelcilik hizmetimizi toplum yararı hedefi ile gerçekleştirdiğimiz Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projeleri ile tamamlıyor ve Batman ile bütünleşiyoruz. Çünkü turizmci olmak sizi yaşadığınız toplumun sosyal dokusuna ve demografik yapısına fayda sağlamak ile yükümlü kılıyor bu bağlamda sadece konforlu otelcilik hizmeti ile değil, kurumsal sosyal sorumluluk projelerimiz ile de şehrimize faydalı olmaya çalışıyoruz. Real Konak Hotel olarak bunu gönüllü yapıyoruz. Batman'a ve Batmanlılara hizmet ettiğimizi düşünüyorum. Konforlu otelcilik hizmeti alanında Batman'da büyük bir eksikliği giderdiğimizi düşünüyorum. Otelciliği otelcilik yapan bir çok açıdan Batman'ın lider oteli diyebilirim.
 
Objektif-Ayşe YÜCE:HEM SİZİN HEM DE REAL KONAK OTELİN ÖDÜLLERİNDEN KISACA BAHSEDER MİSİNİZ?
 
Hüseyin  ASLAN :Öncelikle benim aldığım ödüller:
Tür Yön Awards ( Turkey Gold Tourism) Yılın Turizm Profesyoneli
İstanbul Altın Zambak Ödülleri Güneydoğu Anadolu Bölgesinin En Başarılı Turizm İşletmecisi
Cleaner Magazine Turizm Dalında Onur Ödüllü
Altın Portal Ödülleri  Güneydoğu Anadolu Bölgesinin En Başarılı Turizm İşletmecisi 
Bir de otelimizin ödülleri:
Gamep Güneydoğu Anadolu bölgesinde faaliyet gösteren “En iyi otelcilik markası 
Türkiye turizminin en iyileri  QM OUALITY MANAGEMENT  AWARDS 2016  ödül töreninde Güneydoğu Anadolu Bölgesinin en iyi oteli 
 
QUALİTY SELECTION ödüllü 
Ödül demişken birde sosyal sorumluluk projelerimizden ve aldığımız plaketten söz etmek isterim:
Bide “Karanlığa Bir Işıkta Sen Yak” sosyal sorumluluk projemden dolayı birçok plaket aldım bu Projeyi 2014 yılında bireysel olarak özelikle ücra köylerde Kitap kırtasiye giyecek ihtiyacı olan öğrenci kardeşlerimize yardımcı olmak için başlattım. 
Sadece BATMAN değil Şırnak, Cizre, Mardin, Nusaybin,Hakkari,Diyarbakır, İdil,Siirt gibi uzak illerde bulunan köy okullarına yaklaşık 350 bin kitap ve 45 e yakın kütüphane kurdum. Bununla beraber 15 bin öğrenci kardeşimizi giydirdik yine Silopi’de Terörden etkilenen 6 yetim torunu ile yaşayan bir ninemizin evini  yaptık.
 
 
Objektif - Ayşe YÜCE : BATMAN TURİZMİ  HAKKINDA DEĞERLENDİRMELERİNİZ  NELERDİR?
 
Hüseyin  ASLAN :  Batman çok güçlü bir turizm potansiyeline sahip. Fakat bir araya gelerek bir turizm sinerjisi yaratamıyoruz. Bu da en büyük eksikliğimiz. Kısacası değerlerimizi sergileyemiyor, tanıtamıyor, olumsuz imajın terse çevrilmesinde gerekli tanıtım ve organizasyonu yapmıyor ve birlikte bir turizm sinerjisi yaratamıyoruz. Bununla birlikte; Hala Batman'da turizmin gelişeceğine inanıyorum. Ve bu gelişim değişimle başlayacak. Öncelikli olarak turizm dinamiklerimizin daha da gençleşmesi ve proaktif olması gerekiyor.
 
Objektif - Ayşe YÜCE : BATMAN’DA TURİZM NASIL GELİŞİR?
 
 Hüseyin  ASLAN : Bırakın turizmi yapmayı turizmi yazarken dahi makro düşünmek gerekiyor. Batman turizmini Türkiye’nin stratejik turizm hedeflerinden ayrı tutmak imkansız. Kısacası Batman demek Türkiye turizminin büyük bir parçası demek Gerek sahip olduğumuz doğa, kültürel ve tarihi miras gerekse genç, dinamik ve aktif yapımız bizi sürdürülebilir turizm olgusunu vazgeçilmez parçası kılıyor. Nasıl ki küresel ekonomik görünümü ve ülkemiz ekonomisinin mevcut durumu turizmi önemli kılıyorsa sürdürebilir turizm olgusu yaratılması da Türkiye turizminin geleceği için olmaz çok önemlidir.  Sürdürebilir turizm olgusunun yaratılmasında ise Anadolu da oluşturulacak yeni turizm destinasyonları ön plana çıkıyor. Bu destinasyonların başında bir Batmanlı olarak Batman’ı çok önemli bir konumda görüyorum.  Küresel ekonomideki son gelişmeler turizm ve ülke ekonomisini önemli kılarken Batman’ı da ülke turizminin önemli bir paydası durumuna getiriyor. Güneydoğu Anadolu bölgesinin en büyük 4.kenti olarak gerek bölgenin gerekse ülkemiz ekonomisinin gelişimi için Batman da turizmi geliştirmek zorundayız. Turizmin gelişimi için ise; öncelikle mikro düşünmekten vazgeçip makro stratejik hedefler belirlemeli ve çalışmalarımızı bu doğrultuda yürütmeliyiz. Bu stratejik hedefleri Türkiye 2023 vizyonu paralelinde şu başlıklar dahilinde yürütebiliriz:
 
Ulusal ve uluslararası turizm fuarlarını ve etkinliklerine katılarak proaktif bir çalışma ile şehrimizin tanıtımı sağlanmalıdır. 
 
Fuarlarda mevcut tanıtım stratejisi stabil bir yaklaşım sergilemektedir
 
Mülki idare başta olmak üzere şehrimizin tüm turizm dinamikleri bir araya getirilmeli şehrimizin turizmde tanıtımı takım ruhu anlayışında bir bütün olarak gerçekleştirilmelidir.
 
Türkiye turizm stratejisinin en büyük dinamiği olan sürdürülebilir turizm olgusunu Batman’da da faaliyete geçirilmesi amacıyla alternatif turizm türlerine ve bölgelerinin tanıtımına önem verilmelidir.Bu nedenle Batmanı ziyaret eden ya da etmeyi planlayan potansiyel kitleden bizi anlamasını beklemek yerine biz Batman’ı anlatmalı ve turizm sinerjisini oluşturmalıyız.
Kısacası güvenli ve huzurlu kent algısını mutlaka oluşturmalıyız.
 
Objektif - Ayşe YÜCE : OTEL İŞLETMECİLİĞİ İLE İLGİLİ NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ? SIKINTI VE EKSİKLİKLERi NELERDİR ?
 
Hüseyin  ASLAN : Batman’da Oteller Profesyonelleşmek zorunda..
Otelcilikte en büyük sorunun kurumsallık olduğunu görüyorum. Sadece otel işletmeleri için değil tüm sektörlerde kurumsallık ve sistemsizlik büyük handikap. Oysa ki; Başarı nitelikli işgücünde yatıyor. Çalışma kültürümüz maalesef eksik. Yabancı Dil Bilmeyen yöneticilerinin bulunduğu, Turizm eğitimi almamış insanların istihdam edildiği bir turizm şehrimiz var ne kadar acı değil mi? Bu zihniyet bizi nereye götürür? Mevcut Yöneticilerin bir çoğu ise kamu kurumlarından emekli olmuş “hadi sende müdür” oluver denen kişiler.Doymuş ve kişisel gelişime kapalı insanlar ile bu iş yapılamaz. Bu adamlar tesislerini ve Batman'ı nasıl temsil eder? Bu nasıl sorgulanmaz. Tecrübe ve Gençleşme Batman'da turizmin gelişimi için mutlaka harmanlanmalı. Tesisler kurumsallaşmalı, Sistem sahibi olmalı. Nitelikli insan gücü istihdam edilmeli. Bulamıyor musunuz? O zaman eğiteceksiniz. Herkes kapısının önünü temizleyecek ki; Batman gelişsin ! "Biz güçlerimizi birleştirip profesyonel otelcilikte ve turizm tanıtımımızda nasıl zirve yaparız? ", İnsanımız nasıl daha çok refaha kavuşur konuşacağımıza tüm enerjimizi birbirimizi düşürmeye harcıyoruz. Manzara maalesef bu ! Bu anlayıştan acilen kurtulmalı ve Turizmde kalkınma için birlikte hareket etmeliyiz.
 
Objektif - Ayşe YÜCE : BATMAN'DA OTEL SAYISI YETERLİMİ 5 YILDIZLI OTEL BATMAN'DA SİZCE BİR EKSİKLİK Mİ?
 
Hüseyin  ASLAN :  Batman'da otel sayısı yeterli değil ! Çünkü turizm potansiyeli yüksek bir şehir Batman. Ayrıca sürekli büyümeyi sürdürüyor. Bu büyüme turizm çeşitliliğini de geliştirecek. Bu bağlamda uzun vadeli stratejik bakış açısı ile otel sayısının yeterli olmadığını bu nedenle Batman'ın yeni yatırımlara kentin vizyonu açısından özellikle beş yıldızlı otel yatırımına ihtiyacı olduğunu gönül rahatlığı ile söyleyebilirim.
 
Objektif - Ayşe YÜCE : SEKTÖRDE SÜREKLİLİĞİ SAĞLAMAK İÇİN HEP EN ÜST SEVİYEDE OLMAK LAZIM SİZ BUNU NASIL BAŞARIYORSUNUZ?
 
Hüseyin  ASLAN : Tanıtım, pazarlama ve KSS lere çok önem veriyorum. Sürekli alanda olmaya çok önem veriyor, düzenlenen her etkinliğe katılmaya özen gösteriyorum. Gönüllü yapılan işler her zaman sizi başarıya götürecektir. Bu bilinçle her zaman durmadan çalışmak çok önemli.. Yaptığınız işi mutlaka sevmeniz gerekiyor.
 
Objektif - Ayşe YÜCE : GENÇLERE ÖNERİLERİNİZ NELERDİR ?
 
Hüseyin  ASLAN : Turizmde başarılı olmak için o işin mecazı anlamda kullanmıyorum gerçekten bu işin hamallığını yapmak ,mutfağına girmek ve yemek pişirmeyi öğrenmek gerekiyor. Öğrenmek için ise bilginin kölesi olmak gerekiyor.Biz altı ayda rakiplerimizin yıllardır sağlayamadığı başarıya bilgi, tecrübe ve özveriyi harmanlayarak ulaştık. İyi örnekler ve kötü örnekler karşımızda duruyor. Bilgili ve eğitimli Gençler ile Batman’da turizmin gelişeceğine inanıyorum. Belli bir yaş grubunda olan turizm otel işletmeciliği eğitimi almayan otel müdürlerinin artık emekli olması ve yerlerini gençlere bırakması gerekiyor.
Her bir otel müdürünün kentin vizyonunu temsil ettiğinden yola çıkarsak Genel Müdürler çok dolu olmalı.Adama bakıyorsunuz ; Genel Müdür olmuş yabancı dil yok, eğitim yok ,kültürel miras hakkında bilgisi yok ,entelektüel hiç değil. Böyle insanlar ile Batman’ın gelişeceğini düşünmüyorum. Değişim şart.
 
Gençlerimiz dolu olmalı, tecrübe edinmeli ve mutlaka akademik eğitimlerini tamamlamalılar. Sonuç bu olduğunda isteseler de istemeseler de Batman’da sektör kendisini yenileyecek ve gelişecek.
 
Objektif - Ayşe YÜCE : EKLEMEK İSTEDİKLERİNİZ VAR MI ?
 
Hüseyin  ASLAN : Biliyorsunuz ki ekonomilerin olmazsa olmazdır işletmeler özellikle turizm ekonomisinin vazgeçilmesi ise otellerdir. Bu nedenle her sektörde olduğu gibi otel yatırımcısı desteklenmeli ve yatırımların önü açılmalıdır. Şimdi düşünün milyonlarca dolarlık bir yatırım yapıyorsunuz sonrasında istihdam sağlamayı hedefliyorsunuz bulunduğunuz şehrin bazı dinamikleri tüh kaka der gibi size saldırıyorlar. Bu tarz olaylar meyve suyunun içerisinde dille gelen portakal posası tadı veriyor. Oysa sizin amacınız sadece istihdam yaratıp Batman ekonomisine katkı sağlamaktır. Bilmezler aynı gemide olduğumuzun şehir ekonomisine fayda sağladığımızın farkında değiller. Batman sevdalısı olmak Batman şehrine yapılan her yatırıma konan her taşa Batman'da yaşayan binlerce insana ekmek kaynağı olduğu için destek olmak gerektirir. Hepimizin aynı gemide olduğumuzdan yolla çıkarak birbirimizi yukarıya taşımak için durmaksızın çalışmalı hedefimizi Batman' daha yukarıya taşımak olarak belirlemeliyiz.
 
Turizm sektörü çok denklemli bir soru gibi. Çok yönlü olmayı gerektiriyor. Mesela iyi derecede yabancı dil bilmelisiniz, sürekli öğrenmeye önem vermelisiniz. Eğer otelcilikte başarılı olmak istiyorsanız kendinizi sürekli donatmalısınız. Satış Pazarlama, İnsan Kaynakları, CRM, Accounting vb..bir çok alan barındırıyor. Burada asıl sorun şu ; Mesleki kaygılarınız var mı ? Yok mu ? Eğer maaşımı alayım mantığı güderseniz kameralara oynar gelip gidersiniz ? Ama mesleki kaygınız varsa o alanda işini en iyi yapma arzusu sizi daha kaliteli kılar.Böyle bir durumda asıl kriter ücret olmamakla birlikte yapılan işin kalitesidir. Kaliteli iş yapan ile kalitesiz iş yapan arasında ki fark ise zor yola girildiğinde ortaya çıkar. İşte bu yüzden genç arkadaşlara önerim, zor işlerde ustalaşmaları, innovasyona önem vermeleri sürekli kendilerini geliştirmeleridir.
Tabi ki ; İyi bir iletişimci olmak olmazsa olmaz şart. Dürüst iletişim ve iyi bir ekip ruhu ise başarıya giden yolu kolaylaştırır. Bütün bu değerler samimiyet ve ihlas ile harmanlandığında ancak başarı sağlanabilir. Şunu da unutmamak gerekir Yöneticilik bir sanattır İnsana saygı felsefesi altında profesyonel otelcilik.. Umarım Batman'ımız turizmdeki gerçek yerini bulur. Teşekkürler.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler