Batman’da tütün kurutma fabrikası açıldı

Organize Sanayi Bölgesindeki Best Tobacco Tütün İşleme Fabrikasının tütün fırınlama bölümünün açılış töreni yapıldı.

Katıldığı açılış töreninde bir konuşma yapan Vali Hulusi Şahin, çok önemli bir tesisin ilk ateşini yaktıklarını söyledi.

Tütün işleme tesisinin tamamının henüz faaliyete başlamadığını ancak fırınların çoban ateşini bugün yakacaklarını belirten Şahin, Türkiye’nin, sigara üretiminde dünyanın üssü konumunda olduğunu kaydetti.

Dünyanın en büyük sigara fabrikalarından birkaçının Türkiye’de üretim yaptığına işaret eden Şahin şunları söyledi:

“Bu fabrikaların almış oldukları tütün, büyük oranda yurtdışından ithal ediliyor. Cumhurbaşkanlığımızın almış olduğu bir kararla, ithal tütün miktarının yüzde 30’unun belirli bir süreç içerisinde yerli üretimden karşılanması mecburiyeti geldi. Bununla beraber, çok büyük bir katma değer ortaya çıkıyor.”

“Çiftçimize 100 milyon dolarlık ilave katma değeri sağlamış olacağız”

“Biz şu an açılışını yaptığımız tesisle bu katma değere talibiz” diyen Vali Şahin, “Yıllık yaklaşık olarak 100 milyon dolar civarında bir meblağın Batman üreticisi tarafından temin edilmesi üzerine hesap yapmaktayız. İşte bu tesisle bunu mümkün hale getiriyoruz. Türkiye’de ilk olan bu tesisin açılmasıyla beraber, Batman’da tarımdan gelir elde eden çiftçimize, 100 milyon dolarlık ilave katma değeri hep birlikte sağlamış olacağız. Tarım ile sanayinin ne kadar iç içe olduğunun en iyi örneği bu tesistir.” diye konuştu.  

Konuşmanın ardından fırınlanacak tütünün ilk ateşini yakan Vali Şahin, Best Tobacco Şirketinin sahibi Turan Keleş’e, bu tesisi ile kazandırdığından dolaya teşekkür ederek, tesisin hayırlı olması temennisinde bulundu. 

Toplam 20 bin metrekare alan üzerine kurulu ve 16 bin metrekare alan üzerinde üretim yapacak olan tesiste; tütün kurutmanın yanı sıra tütün yaprağından damar ayırma, tütünü olgunlaştırma, ileri teknoloji ile yüksek-düşük ısı ve neme maruz bırakarak yaprak tütünü işleme ve her türlü endüstri bitkileri de dâhil olmak üzere meyve ve sebze kurutma işlemleri yapıldığı bildirildi.

“50 adet fırın ile işe başlıyoruz”

Fabrika hakkında bilgi veren firma danışmanı Prof. Dr. Necdet Çamaş, “50 adet fırın ile işe başlıyoruz ve önümüzdeki sezonda ise bu sayı 100’e çıkarılacak. Her bir fırının yaş tütün kapasitesi 6 bin 500 kilogramdır. Burası çoban ateşinin ilk yakıldığı yerdir. Birazdan fırınlar ateşlenecek, tütünler dünyadaki en modern haliyle kurutulmaya başlanacak. Fabrikanın yıllık kapasitesi 3 bin dekar civarında olacaktır. Hemen yanı başında tütün işletme tesisi kuruluyor. Burada da tütün yaprağının tüm iş ve işlemleri yapılacak. Dünyadaki tütün üretiminin yaklaşık 5 milyon tonu bu şekilde kurutulmaktadır. Toplam istihdam sayısı 186 kişi olarak hedeflenmektedir. İlimizde sözleşmeli üreticilerle birlikte gerçekleştirilen bu proje tütünün; üretimi, pazarlanması, işlenmesi, depolanması ve ambalajlanmasını da içine alan kapsamlı bir süreçtir.” diye konuştu.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler