“BATMAN’I KÜTÜPHANE AĞIYLA KUŞATACAĞIZ”

“BATMAN’I KÜTÜPHANE AĞIYLA KUŞATACAĞIZ”

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Batman Valiliği ve Batman Belediyesi işbirliğiyle yapımına başlanan Bayındır Kütüphanesinin temeli törenle atıldı.
 
 
Vali ve Belediye Başkan Vekili Ekrem Canalp, Milletvekili Ferhat Nasıroğlu, Vali Yardımcıları, Belediye Başkan Yardımcıları, kamu kurum müdürleri ile çok sayıda vatandaşın da katıldığı temel atma töreninde konuşan Vali Canalp, 2022 yılında Batman’da kütüphaneye yoğun bir ziyaretçi akını olduğunu söyledi.
 
 
DÜNYA’DA SEATTLE, TÜRKİYE’DE BATMAN MODELİ
 
Batman’ın Türkiye’ye her konuda model Belediyecilik anlayışıyla hareket ettiğini ifade eden Vali Canalp: “Çok iddialı bir cümlemiz var, Batman Türkiye’ye model olacak dedik. Evet, Batman Türkiye’ye model olacak, Batman kütüphanecilikte de Türkiye’ye model olacak. Seattle modelinin öngörmüş olduğu husus kentlerin merkezi konumunda olan yerlerde büyük bir kütüphane yapmak ki, bizdeki bunun karşılığı Şehit Şenay Aybüke Kütüphanesi’dir. Ama bununla kalmamak, kentin etrafını bir çember gibi kütüphaneler ağıyla kuşatmaktır. Buradaki amaç, kütüphaneye erişimi kolaylaştırmak ve kaliteli bir kütüphanecilik hizmetini insanımızın hizmetine sunmaktır. Bu modelin adı dünyada Seattle modelidir. Biz şuanda Türkiye’de bu modeli ilk olarak Batman’da uygulamaya koyuyoruz” şeklinde konuştu.
 
 
İLÇELERDE DE KÜTÜPHANE YAPIMI BAŞLADI
 
Kütüphane hizmetinin sadece Batman kent merkezinde değil, ilçelerde de uygulamaya sunduklarını kaydeden Vali Canalp: “Merkezde yüksek kapasiteli 4 kütüphanemiz olacak. Sadece kent merkezinde değil, Sason’da 725, Beşiri’de 493 ve Kozluk’ta da 790 kişi kapasiteli kütüphanelerimiz olacak” diye kaydetti.
 
İSTANBUL’DAN SONRA İKİNCİ SIRADAYIZ
 
Batmanlıların kitaba, kütüphanelere yoğun bir ilgi duyduğunu, bununla beraber her geçen gün kütüphanelere yapılan ziyaretçi sayısında artış olduğunu kaydeden Vali Canalp: “2022 yılında Türkiye’de en fazla ziyaretçi kabul eden kütüphaneler arasında Şehit Şenay Aybüke Yalçın Kütüphanesi Türkiye birincisiydi. Kütüphanemizi 2022 yılında 1 milyon 569 bin 435 kişi ziyaret etmişti. Aslında bir sonraki yıl, 2023 yılında bizim ziyaretçi sayımız yaklaşık olarak 85 bin kişi daha arttı ve sayımız 2023 yılında Şehit Şenay Aybüke Yalçın Kütüphanemizdeki ziyaretçi sayımız 1 milyon 654 bin 852’ye çıktı. Ancak İstanbul’da Türkiye’nin en büyük kütüphanesi inşa edildi ve bu kütüphane bizim kütüphanemizi sayı olarak geçti. Yani 2022’de Türkiye birincisiydik, 2023’te Türkiye ikincisi olduk. Batman’ı her zaman için Türkiye birincisi yapmak zorunda değilsiniz. Türkiye ikinciliğine de razı olursunuz ama bir şartla, rakibimiz İstanbul olsun. Eğer bizi geçen İstanbul ise eyvallah, bunu kabullenebiliriz ama onun dışında mağduriyetimiz olamaz” ifadelerine yer verdi.
 
HER KAHVEHANE VE KIRAATHANEDE KÜTÜPHANE OLACAK
 
Kıraat’in ‘okumak’ anlamına geldiğini dile getiren Vali Canalp, Kıraathanenin de okuma evi olduğunu belirterek: “Yapacağımız projelerden bir tanesi de şu olacak, çay salonunda, kıraathanelerde her kahvede, birer küçük kütüphane olacak. Küçük bir raf şeklinde bile olsa içerisinde belli sayıda kitabın yer aldığı kütüphanemiz olacak” ifadelerini kullandı. Bayındır Kütüphanesi’nin temel atma töreni okunan duaların ardından Vali ve Milletvekili tarafından gerçekleştirildi.
 

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler