"Buluş" yapan personeller ödüllendirilecek

Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğe göre, çalıştıkları kurumlarda buluş yapanlara, buluştan elde edilen kazanca göre ödeme yapılacak.

Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğe göre, çalıştıkları kurumlarda buluş yapanlara, buluştan elde edilen kazanca göre ödeme yapılacak.

 

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında "Çalışan Buluşlarına, Yükseköğretim Kurumlarında Gerçekleştirilen Buluşlara ve Kamu Destekli Projelerde Ortaya Çıkan Buluşlara Dair Yönetmelik" yayımlandı.

Yürürlüğe giren yönetmeliğe göre, çalışan kişiler bir hizmet buluşu yaptıklarında bunu işverenlerine bildirecekler, işverenler de bu buluşu yanlarında kaydedecekler. Eğer işverenlere bildirmeden patent başvurusu yapılırsa başvuru sahibine karşı dava açılabilecek.

Hizmet buluşuyla ilgili olarak tam ve kısmi hak talebinde bulunabilecek işverenin tam hak talep etmesi halinde bildirimin çalışana ulaştığı tarih itibarıyla buluş üzerindeki bütün haklar işverene geçmiş olacak. Bu durumda çalışan, işverenden buluştan faydalanma karşılığı olarak bedel isteyebilecek ve işveren tam hak talep ederse buluşu yapana 2 ay içinde teşvik ödülü verecek.

Buluşu yapan çalışan ve işverenin anlaşmaması durumunda söz konusu uyuşmazlık tahkim yoluyla çözümlenecek.

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara buluşları için ödenecek bedel, bundan elde edilen net gelirin 3'te birinden az olamayacak.

Buluştan elde edilecek gelir, buluştan sağlanan kazancın net asgari ücret miktarının kaç katı olduğuna göre yönetmelikte yer alan katsayıyla çarpımı sonucunda elde edilecek.

Bu kapsamda, asgari ücretin bin ya da 150 bin katına kadar farklı katsayılar baz alınacak.

 

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler