DOĞALGAZ JENERATÖRLERİ İLE ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİMİ

DOĞALGAZ JENERATÖRLERİ İLE ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİMİ

Batman Belediyesi'nin görevden uzaklaştılan  Eş Başkanları Dr.Mehmet Demir ve Songül Korkmaz doğalgaz jeneratörleri ile elektrik enerjisi üretimi hakkında yaptıkları açıklama da şu ifadelere yer verdiler.
 
Demir ve Korkmaz "Su kuyularımızın yüksek elektrik giderini karşılamak için kurmayı planladığımız güneş enerji sistemleri dışında ki diğer çalışmalarımıza değineceğiz.
Özellikle batman'da güneş enerjisinin gün ortalaması 5-6 saat arasında olması ve bizim tesisimizin 24 saat kesintisiz çalışması nedeniyle güneş enerjisinden elde edeceğimiz elektriğin yetmeyeceği zamanlarda kesintisiz elektrik üretimi yapabilen gaz jeneratörleri konusunda çalışmalar başlattık. Bu çalışmada bizim için en büyük kriter daha ucuza elektrik üretip üretemeyeceğimiz idi.
 
Değişik marka gaz jeneratörlerinin hem teoride vadettikleri motor verimliliklerine bakarak hem de uygulama yaptıkları yerlerde elde ettikleri gerçek verim değerlerine bakarak elektrik üretimi çerçevesinde fizibilite çalışmaları yaptık. Bu çalışmalar sonucunda özellikle dağıtım bedeli, TRT payı vb. üretimle ilgili olmayan giderlerden muaf olacağımız için yaklaşık %40 civarında elektrik giderinden tasarruf edebileceğimizi gördük.
 
Yıllık 20 milyonun üzerinde elektrik faturası ödeyen su kuyularımız için bu oran büyük bir orandı ve yaklaşık yıllık bize 8 milyon gibi bir kazanç sağlamaktaydı. Kurulacak bu tesisin yatırım maliyetinin yaklaşık 12 milyon TL dir.
Yaklaşık bir buçuk yıl gibi kısa bir sürede kendini amorti ettiği görülmektedir. Bu çalışmalar sonucunda böyle bir tesisi acilen kurmamız gerektiğine karar verdik. Çünkü böyle bir yatırım bize tasarrufun yanında farklı kanallardan elektrik elde ederek enerji bağımlılığını tamamen ortadan kaldırıyordu.
 
TOPRAKSIZ SERA
 
Bu sistemlerin başka bir avantajı da kojenerasyon sonucu ortaya çıkan ısı ile büyük alanların ısıtma ihtiyacını da karşılama imkânımızın olmasıydı. Biz bu sistemin üreteceği ısı enerjisinden faydalanarak su kuyularımızın bulunduğu sahada yaklaşık 25 dönümlük bir alana topraksız sera için planlamalarımızı tamamlamıştık.
Bu projeyi seracılık ile birleştirmemizin sebebi ise seracılıkta en büyük gider kalemin ısıtma giderleri olmasından kaynaklıydı.
 
Topraksız serayı tercih etmemizin sebebi ise yer altından çektiğimiz içme suyumuza herhangi bir kimyasalın karışmasına fırsat vermemekti. Bu serada, belediye olarak hem kendi ihtiyacımız olan çiçekleri yetiştirmeyi hem de kış aylarında Akdeniz bölgesine şehrimizin bağımlılığını azaltacak kendi sebzemizi yetiştirmeyi planlamıştık.
Gaz jeneratörlerinde kojenerasyon sistemi ile Elektik üretimi ve seracılık için gerekli olan bütün çalışmalarımızı tamamlamış ve çok önemsediğimiz bu çalışma için ihale hazırlıklarına başlamıştık. 2020 yılı içinde tamamlamayı planlamıştık."
     

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler