DOĞALGAZ JENERATÖRLERİ İLE ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİMİ
DOĞALGAZ JENERATÖRLERİ İLE ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİMİ
Batman Belediyesi'nin görevden uzaklaştılan Eş Başkanları Dr.Mehmet Demir ve Songül Korkmaz doğalgaz jeneratörleri ile elektrik enerjisi üretimi hakkında yaptıkları açıklama da şu ifadelere yer verdiler.
Demir ve Korkmaz "Su kuyularımızın yüksek elektrik giderini karşılamak için kurmayı planladığımız güneş enerji sistemleri dışında ki diğer çalışmalarımıza değineceğiz.
Özellikle batman'da güneş enerjisinin gün ortalaması 5-6 saat arasında olması ve bizim tesisimizin 24 saat kesintisiz çalışması nedeniyle güneş enerjisinden elde edeceğimiz elektriğin yetmeyeceği zamanlarda kesintisiz elektrik üretimi yapabilen gaz jeneratörleri konusunda çalışmalar başlattık. Bu çalışmada bizim için en büyük kriter daha ucuza elektrik üretip üretemeyeceğimiz idi.
Değişik marka gaz jeneratörlerinin hem teoride vadettikleri motor verimliliklerine bakarak hem de uygulama yaptıkları yerlerde elde ettikleri gerçek verim değerlerine bakarak elektrik üretimi çerçevesinde fizibilite çalışmaları yaptık. Bu çalışmalar sonucunda özellikle dağıtım bedeli, TRT payı vb. üretimle ilgili olmayan giderlerden muaf olacağımız için yaklaşık %40 civarında elektrik giderinden tasarruf edebileceğimizi gördük.
Yıllık 20 milyonun üzerinde elektrik faturası ödeyen su kuyularımız için bu oran büyük bir orandı ve yaklaşık yıllık bize 8 milyon gibi bir kazanç sağlamaktaydı. Kurulacak bu tesisin yatırım maliyetinin yaklaşık 12 milyon TL dir.
Yaklaşık bir buçuk yıl gibi kısa bir sürede kendini amorti ettiği görülmektedir. Bu çalışmalar sonucunda böyle bir tesisi acilen kurmamız gerektiğine karar verdik. Çünkü böyle bir yatırım bize tasarrufun yanında farklı kanallardan elektrik elde ederek enerji bağımlılığını tamamen ortadan kaldırıyordu.
TOPRAKSIZ SERA
Bu sistemlerin başka bir avantajı da kojenerasyon sonucu ortaya çıkan ısı ile büyük alanların ısıtma ihtiyacını da karşılama imkânımızın olmasıydı. Biz bu sistemin üreteceği ısı enerjisinden faydalanarak su kuyularımızın bulunduğu sahada yaklaşık 25 dönümlük bir alana topraksız sera için planlamalarımızı tamamlamıştık.
Bu projeyi seracılık ile birleştirmemizin sebebi ise seracılıkta en büyük gider kalemin ısıtma giderleri olmasından kaynaklıydı.
Topraksız serayı tercih etmemizin sebebi ise yer altından çektiğimiz içme suyumuza herhangi bir kimyasalın karışmasına fırsat vermemekti. Bu serada, belediye olarak hem kendi ihtiyacımız olan çiçekleri yetiştirmeyi hem de kış aylarında Akdeniz bölgesine şehrimizin bağımlılığını azaltacak kendi sebzemizi yetiştirmeyi planlamıştık.
Gaz jeneratörlerinde kojenerasyon sistemi ile Elektik üretimi ve seracılık için gerekli olan bütün çalışmalarımızı tamamlamış ve çok önemsediğimiz bu çalışma için ihale hazırlıklarına başlamıştık. 2020 yılı içinde tamamlamayı planlamıştık."
Yazarlar
- 01İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 02YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 03 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 04Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 05Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 06Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 07Murat Çiçek ile röportaj:
- 08 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 09ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 10DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 11Ziver Özdemir ile Röportaj
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 14Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 15Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 01TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nden Yeşil Vatan Seferberliğine 500 Fidanlık Katkı
- 02VALİ CANALP, VATANDAŞLARIN SORUNLARINI DİNLEDİ
- 03FEN İŞLERİ EKİPLERİNDEN YOĞUN SAHA ÇALIŞMASI
- 0412 PERSONELLE MEZARLIKLAR TEMİZLENDİ
- 05Tiryaki, "Batman işsizlikte ilk sıralarda”
- 06ARAÇ KAMPANYASINA YOĞUN İLGİ
- 07“BU BİR TASARRUF DEĞİL, EMEK SÖMÜRÜSÜDÜR”
- 08BERLİN’DE BARIŞ VE GERİ DÖNÜŞ ZİRVESİ
- 09BELEDİYEDEN EVLENECEK ÇİFTLERE ÇEYİZ DESTEĞİ
- 102 BİN 250 FİDAN TOPRAKLA BULUŞTU
- 11HASANKEYF’TE İŞYERLERİNİN TAPULARI SAHİPLERİNE TESLİM EDİLDİ
- 12GENÇ MÜSİAD’TAN GİRİŞİMCİLİK AKADEMİSİ
- 13Batman'ın Yüzyıllık Sırrı: Ziyaret Taşları Mancınık Mermisi miydi?
- 14Oğuz ve keklik ailelerinin mutlu günü
- 15BATMAN’DA LEZZET ŞÖLENİ BAŞLADI




Henüz Yorum yok