
Ekmen, "Meyve ve sebze tüketimi lüks hale gelecek"
Ekmen, "Meyve ve sebze tüketimi lüks hale gelecek"
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, geçtiğimiz aylarda Mersin ve çevresinde yaşanan zirai don felaketini yeniden gündeme taşıdı. Ekmen, verim kayıplarının gıda enflasyonunu daha da artıracağını belirterek, acil önlemler alınmadığı takdirde meyve ve sebze tüketiminin halk için lüks hale geleceğini söyledi. Zirai donun üretici üzerindeki etkilerinin göz ardı edilemeyeceğini vurgulayan Ekmen, “Zirai don felaketini Meclis’te defalarca gündeme getirdim; soru önergeleri verdim, sosyal medya hesaplarımdan açıklamalar yaparak kamuoyunu bilgilendirmeye çalıştım. Bu mesele geçiştirilecek bir sorun değil” ifadelerini kullandı. Ekmen, Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz ile sürekli istişare halinde olduklarını ve Tarım İl Müdürlüğü’nün çalışmalarını takip ettiklerini belirtti. Ancak üreticilere verilecek desteklerin kriterleri ve zamanı konusunda halen net bir açıklama yapılmadığını, bu belirsizliğin üreticileri tedirgin ettiğini dile getirdi.
''ÜREİCİLERİN TALEBİ NET''
Sahada üreticilerle görüşmeler yaptıklarını söyleyen Ekmen, çiftçilerin taleplerinin açık ve somut olduğunu belirtti. Talepler arasında şunlar yer aldı:
· Sulama bedellerinin alınmaması
· Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat Bankası kredilerinin ertelenmesi
· TARSİM sigortasındaki sorunların çözülmesi
· Tarım alanlarındaki eski enerji hatlarının yenilenmesi
· Üreticiye mazot desteği sağlanması
Bu adımların atılması halinde hem üreticinin hem de tüketicinin önemli ölçüde rahatlayacağını ifade eden Ekmen, “Söylem değil, somut icraat bekliyoruz. Çiftçilere yapılacak yardımlar, olayın yaşandığı hafta hesaplara yatırılmalıydı” dedi. Mersin’deki verim kayıplarının %70’e ulaştığını, örtü altı üretimlerde dahi %20’ye varan düşüşler yaşandığını belirten Ekmen, bunun ürünlerin fiyatlarını artırdığını söyledi. “Bu tablo, meyve-sebze tüketimini dar gelirli vatandaş için lüks hale getiriyor. Gerekli önlemler alınmazsa gıda enflasyonu önümüzdeki yıllarda kontrol edilemez boyutlara ulaşacak” uyarısında bulundu. DEVA Partili Ekmen, özellikle Mersin gibi tarım potansiyeli yüksek bölgelerde üreticilerin desteklenmemesi halinde üretimden çekilme eğiliminin artacağını söyledi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı başta olmak üzere tüm yetkilileri acil önlemler almaya davet eden Ekmen, “Merkez Bankası rezervleri tefecilere değil, çiftçilere ayrılmalı” çağrısında bulundu.
Yazarlar
- 01İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 02Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 03 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 04Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 05YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 06 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 07Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 08Murat Çiçek ile röportaj:
- 09Ziver Özdemir ile Röportaj
- 10ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 11DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 12Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 13RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 14Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01“20 Serakent kurulmazsa ahım üstünüzde”
- 02BATMAN BAĞIMSIZ GAZETESİ'NİN 1. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ KUTLANDI
- 03İREM YİĞİT BALKAN İKİNCİSİ OLDU
- 04GAZETECİ UĞUR KAPUCİ BEŞTEPE VE TBMM'DEYDİ
- 05POLİS MEMURU İNTİHAR ETTİ
- 06ÇAMLITEPE’DE MAYTAP YANGINI
- 07BELEDİYE PERSONELİNE SAĞLIK TARAMASI
- 0815 TEMMUZ BATMAN’DA COŞKUYLA ANILDI
- 09İZMİR SUNEXPRESS SEFERLERİ BAŞLADI
- 10“HEDEFİMİZ TOPRAĞI SUYLA VE ÜRETİMLE BULUŞTURMAK”
- 11ÇEVRE YOLUNA 12.600 METRELİK ALTYAPI DÖŞENECEK
- 12Kürtçe müzik dinleyen aileye destek açıklaması
- 13PETROLSPORLU ATLETLER AVRUPA U-23 ŞAMPİYONASINA KATILACAK
- 14Batman’da TPAO petrol kuyusunda yangın çıktı
- 1515 TEMMUZ RUHU BATMAN’DA YAŞATILACAK
Henüz Yorum yok