Ektiği çörek otu sayesinde elektrik gideri yüzde 70 azaldı

Ektiği çörek otu sayesinde elektrik gideri yüzde 70 azaldı

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde çiftçilik yapan Halil Karahan, kendisine ait 700 dönüm arazide daha az suya ihtiyaç duyan çörek otu ekimi yaparak sulamaya bağlı elektrik maliyetini yüzde 70 azalttı.
 
Mezopotamya Ovası’nın ortasında yer alan Mardin, tarıma elverişli yaklaşık 3 milyon dönüm arazisiyle bölgenin hububat merkezi konumunda bulunuyor.
 
Verilere göre, Türkiye'nin un ihracatının yüzde 36'sını, bulgur ihracatının yüzde 35'ini ve makarna ihracatının yüzde 10'nu Mardin gerçekleştiriyor.
 
Mardin’in Kızıltepe ilçesi de geniş tarım arazileri ve verimli toprağıyla öne çıkıyor. Çoğunlukla buğday ekilen topraklarda ikinci ürün olarak mısır ekimi yapılıyor. Ancak sulama ihtiyacının çok fazla olması ve bölgede giderek artan kuraklık çiftçilerin sulama ihtiyacını karşılamak için daha fazla elektrik maliyetine katlanmasına neden oluyor. Ayrıca gübre, tohum, ilaç ve mazot gibi girdiler de ürün çeşidine göre farklılık gösteriyor.   
 
Bu durum ise çiftçileri ürün seçiminde daha bilinçli davranmaya yöneltiyor. Bölgede örnek bir uygulama ise Mardin’in Kızıltepe ilçesine bağlı Çağıl köyünde çiftçilik yapan Halil Karahan tarafından hayata geçirildi.
 
Ziraat mühendisliği eğitimi de olan Halil Karahan, bölgede alışılagelen geleneksel tarım dışında alternatif ürünlere yöneldi. Kızıltepeli çiftçi Karahan, kendisine ait yaklaşık 700 dönüm arazide yetiştirme kolaylığı ve ekonomik getirisi nedeniyle bu sezon ilk kez çörek otu ekimini denedi.
 
Karahan, sulama ihtiyacının büyük oranda azalması nedeniyle elektrik faturasını yüzde 70 azalttı. Ayrıca yeni üründe gübre ve tohum masrafı da yüzde 60 düştü.
 
Salgın tıbbi aromatik bitkilere talebi artırdı
 
Çörek otunun antik çağlardan bu yana alternatif tıp tedavisinde en çok kullanılan bitki olduğuna dikkat çeken Karahan, günümüzde çörek otunun modern tıpta bir çok ilacın yapımında kullanılan tıbbi aromatik bir bitki olduğunu söyledi.
 
Karahan, çörek otu üretiminin hem iklim koşullarına uygun olması hem de salgından kaynaklı tıbbi aromatik bitkilere olan talebin artmasından dolayı çok kârlı hale geldiğini vurguladı.
 
Karahan, "Buğdaya alternatif olarak ekilen ve soğuk iklim koşullarına dayanıklı olan çörek otu, kasım ayının başından başlayarak şubat ayına kadar ekilebiliyor. Sıkılarak yağı elde edilen çörek otu özellikle gıda sektöründe yaygın olarak kullanılıyor." dedi.
 
Karahan, "Çörek otu gibi tıbbi aromatik bitkilerin fiyatı yurtdışı piyasasına ve döviz kuruna bağlı olarak artıyor. Bu bitkiye son iki yılda pandeminin etkisiyle yurt dışından büyük bir talep var. Ekimi çok avantajlı çünkü doğal yağışlardan istifade edebilen bir bitki. Örneğin karşılaştırma yapmak gerekirse buğdayda sezonda iki veya üç kez sulama ihtiyacı varken, bu bitkiye kuraklık olmadığı sürece hiç su verilmese de olur. Kurak geçen bir yılda dönümden 80-150 kilogram verim alınırken, ilave sulama yapılması durumunda ise verim dönüm başına 200 kilograma kadar çıkabiliyor." ifadelerini kullandı.
 
"İhraç edilen ürün olduğu için ülkeye döviz kazandırır"
 
"Çiftçilere kesinlikle alternatif ürünler ekme tavsiyesinde bulunuyorum." diyen Karahan, "Çörek otu ihraç edilen bir ürün olduğu için ülkeye de döviz kazandırılmış olur." diye belirtti.
 
Öte yandan Dicle Elektrik Tarımsal Sulama Müdürlüğü’ne bağlı uzman bir ekip Kızıltepeli çiftçi Halil Karahan’ı köyünde ziyaret etti.
 
Tarımsal Sulama Müdürü Kemal Kaçkın, ziraat mühendisi Nermin Özdağ ve elektrik mühendisleri Gamze Mendi ile Mahmut Yeşil’den oluşan uzman ekip ürün seçimi ve sulama tekniği konusunda Halil Karahan’ın sorularına yanıt verdi.
 
Kaçkın, bölgede verimli ve bilinçli  tarım yapan Halil Çağlı’yı tebrik ederek, kendisine ihtiyaç duyması halinde teknik desteğin verileceğini söyledi. (İLKHA)

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler