Gercüş’te ani hayvan ölümlerinin önüne geçilemiyor

Batman’ın Gercüş ilçesinde geçtiğimiz ay yaşanan ani hayvan ölümlerine bir yenileri daha eklendi.

Batman’ın Gercüş ilçesine bağlı Seki (Xerabê Bena) köyünde geçtiğimi ay yaşanan hayvan ölümlerinin bir benzeri Yakıtlı (Hermes) köyünde de yaşandı. Yakıtlı köyünde 100’den fazla hayvanın telef olduğu belirtildi.

Gercüş’e bağlı Seki (Xerabebena) köyünde 15 Ocak tarihinde yaşanan ani hayvan ölümlerinden sonra Batman Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli veteriner hekimler tarafından gerekli inceleme ve çalışmalar yapılmış ve hayvan ölümlerine Leptospirozis Hastalığının sebep olduğu belirtilmiş ve önlem alınmıştı.

Aradan geçen bir aylık zaman zarfından sonra bu kez Gercüş’e bağlı Yakıtlı köyünde küçükbaş hayvan telefleri başladı.

Hayvanları telef olan köy sakinlerinden Hasan Gündüz, hayvan teleflerinin sebebini bilmediklerini, şu ana kadar köy genelinde 100’ün üzerinde küçükbaş hayvanlarının telef olduğunu söyledi.

“Her gün neredeyse 2-3 tane hayvanımız telef olmuyor”

Yaşadıkları mağduriyetleri dile getiren Güneş, "Hayvanlarımız ölmeye devam ediyor. Her gün neredeyse 2-3 tane hayvanımız telef oluyor. Mağduriyetimizi daha nasıl anlatırız bilmiyoruz? Otopsi için kan almaya geldiler ama sonrası hayvan ölümleri devam ediyor. Geçimimizi sağladığımız hayvanlar, onlar da böyle ölmeye devam ederse ne yapacağımızı bilemiyoruz. Geçen yapılan haberden sonra bile 15 hayvanım telef oldu." dedi.

“Hayvan telefleri zirai ilaçlama ile ilgisi yok”

Ani hayvan ölümlerinin sebebini henüz bilmediklerini aktaran Güneş, "Hayvan teleflerinin zirai ilaçlama ile ilgisi yok. Bu sabah iki hayvanım telef oldu. Bir tanesinin içini açtım. Hayvanın kalbi su tutmuştu. Yeme içmelerinde bir sıkıntı yok, aniden düşüp ölüyorlar. Daha önce Seki köyünde de ani hayvan ölümleri yaşanmıştı. Benim 75-80 hayvanım telef oldu. Tüm köylünün hayvanlarını hesaplasak 100’ün üzerinde hayvan telef oldu. Köyümüzün her tarafı hayvan leşlerinden geçilmiyor. Çok mağduruz. Tek geçim kaynağımız hayvancılıktır. Artık ilaç almaya imkânımız kalmadı." ifadelerini kullandı.

Gercüş İlçe Tarım ve Orman Müdürü Metin Kaplan, hayvan teleflerinin zirai ilaçlamadan kaynaklandığını tahmin ettiklerini söylemişti. 

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler