Hasankeyf’te 4’ncü tarihi eser taşınıyor
Tarihi Hasankeyf ilçesindeki Ilısu Barajı nedeniyle sular altında kalacak eserleri korumaya yönelik düzenlenen çalışmalar kapsamında; Zeynel Bey Türbesi, Artuklu Hamamı ve İmam Abdullah Zaviyesi yeni yerine taşınmıştı. Bugün de Hasankeyf Kalesinin Orta Kapısı taşınacağı belirtildi.
Antik Hasankeyf ilçesinden yeni Hasankeyf’e taşınan 3 tarihi eser Hasankeyf Kültürel Park Alanı'ndaki (Arkeopark) yeni yerinde ziyaretçilerini ağırlarken taşınacak olan Hasankeyf Kalesinin Orta Kapısı 3 parça halinde bir hafta boyunca taşıma çalışmaları sürüleceği öngörülüyor.
Yapılacak taşımayla ilgili yetkililerden alınan bilgiye göre, Ilısu Barajı kapsamında dördüncü kültür varlığının taşınması işi başlıyor. Orta kapı 3 parça halinde taşınmasına bugün başlanacak olup bir hafta içerisinde taşıma işinin tamamlanması hedeflenmiştir. Tüm paydaşlara başarılar dileriz.” denildi.
Orta Kapı
Hasankeyf Kalesi tarihi kayıtlara göre 4. yüzyıl ortalarında Bizanslılar tarafından kurulmuştur. Daha sonraki dönemlerde de korunma özelliğinden dolayı, Hasankeyf'in en önemli yerleşim birimini oluşturmuştur. Kalede yüzlerce iskan yerinin yanında Büyük Saray, Küçük Saray ve Ulu Cami gibi tarihi eserler yer almaktadır. Kale Kapısı kaleye çıkan doğudaki merdivenin yolun başında yer almaktadır. Üzerindeki kitabeden Eyyubilere ait olduğu anlaşılmaktadır. Yolun üst kısmında yer alan diğer kapı ise kısmen yıkılmıştır.
Yazarlar
- 01Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 02ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 03Murat Çiçek ile röportaj:
- 04YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 05İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 06DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 07 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 08Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 09Ziver Özdemir ile Röportaj
- 10 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 11Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 12RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 13Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01BATMAN ÇAYI, TRAFİĞE KAPATILDI
- 02ENGELLİ ŞARJ İSTASYONLARI BAŞTAN SONA YENİLENDİ
- 03BEŞİRİ CEZAEVİ’NİN SU SORUNU ÇÖZÜME KAVUŞUYOR
- 04Sendikalar ve STK’lar Batman’da 1 Mayıs’ta birleşti
- 05OKUL GÜVENLİĞİ TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
- 06DOLANDIRICILIK OPERASYONUNDA 5 ŞÜPHELİ TUTUKLANDI
- 07M. FEYYAZ EKMEN VEFATININ 5. YILINDA MEZARI BAŞINDA ANILDI
- 08AHMED-İ HANİ MESİRE ALANI İNCELENDİ
- 09CEM ŞİVAN ERGÜL SARAYBOSNA’DAN BÜYÜK ÖDÜLLE DÖNDÜ
- 102 GÜNDE 12 KAMYON ATIK TAŞINDI, 50 TONLUK TEMİZLİK YAPILDI
- 11Yedi-İki Robotik ve Teknoloji Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu
- 12İLK KEZ SPOR HEKİMLİĞİ GELDİ
- 13BAŞKAN ÇETİN: “ALIN TERİ, MİLLİ GÜCÜMÜZ VE BİRLİĞİMİZİN TEMİNATIDIR”
- 14VALİ CANALP’TEN 1 MAYIS MESAJI
- 15GÜNEY ÇEVRE YOLU İNCELENDİ




Henüz Yorum yok