
Kayadaki ayak izleri görenleri şaşırtıyor
Batman’ın Gercüş (Kercosê) ilçesine bağlı bademleriyle meşhur ve ismini badem çiçeklerinden alan 35 haneli ve yaklaşık 250 nüfuslu tarihi Çiçekli (Şiferê) köyünde bulunan kayalarda mukaddes olduğuna inanılan ayak izleri dikkat çekiyor.
Gercüş ilçe merkezine 30 kilometre uzaklıkta olan Çiçekli köyü, tarihi antik kent Hasankeyf de yakın bir mesafede bulunuyor. Asırlar öncesine dayanan köyün kayalarında bulunan tarihi ayak izlerinin, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından korunmasını isteyen köy sakinleri, hazine avcıları tarafından tahrip edilmesinden korkuluyor.
Çiçekli köy yolunun geçtiği vadide bulunan ve bir kayadaki ayak izleri görenlerin dikkatini çektiği gibi şaşırtıyor da…
Konu ile ilgili bilgi veren köy sakinlerinden M. Selami Altun, köylerinin girişinde bir kayada Allah dostlarına ait ayak izi olduğunu ve ayak izlerinin asırlar öncesine dayandığını söyledi.
Çiçekli köy ve çevre köy sakinleri tarafından ayak izlerin bulunduğu vadiye nebinin ayak izi (pike nebi) diye adlandırıldığını ifade eden Altun, "Kayada belirlenen izler sağ ve sol ayak izleridir. Bunun için yüz yıllardır atalarımızdan öncede bu kayada iki ayak izi var. Bu izler Allah'ın bir hikmetidir. Kayadaki izler bir peygamber veya bir Allah dostu basmış ve ayak izleri olmuştur. Ayak izlerinin bulunduğu bölge 'pike nebi' (nebinin ayak izi) olarak adlandırılmış."dedi.
Konuşmasının devamında Altun, "Bizce kutsal bir işarettir. Ancak bazı hazine avcıları tarafından bir işaret olasılığıyla gelip gizliden etrafını kazıyorlar. Bu tarihi izler tahrip ediliyor. Hazine avcıları zarar veriyorlar, değerli bir tarihi eser olduğundan tahrip olmasını istemiyoruz. Köylüler peygamberin ayak izleridir diye çok hürmet ediyorlar."ifadelerini kullandı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tarihi izlerin korunmasını isteyen Altun, son olarak şunları söyledi: "Bu ayak izler bir tarihi eserdir. Tarihi eser olmasaydı atalarımız bu vadiye 'nebinin ayak izi' diye isimlendirilmeyecektir. İki net bir silik toplam üçayak izi var. Bu ayak izleri tesadüfi bir şey değildir. Allah'ın bir hikmetidir. Köylüler mukaddes olarak gördüğü ayak izlerinin etrafını bir dönem taşlarla duvar örüyorlardı. Şimdide mukaddes olduğundan köylüler hürmet ediyor ama gösterilen hürmet eskiden daha çoktu."
Yazarlar
- 01Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 02Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 03 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 04 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 05İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 06DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 07ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 08Murat Çiçek ile röportaj:
- 09Ziver Özdemir ile Röportaj
- 10Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 11Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 12Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 13YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 14RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01Rumeysa'nın bağırsak ve midesinden 24 adet mıknatıslı bilye çıkarıldı
- 02Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Ramazan ayı yardımları devam ediyor
- 03Terörsüz Türkiye, Güçlü Ekonomi
- 04KARATAŞ "21 YILDIR BATMAN'DAYIM"
- 05İLUH BULVARI PROJESİ TANITILDI
- 06SIFIR ATIK İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI
- 07KIZILAY’IN OLAĞAN KONGRESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
- 08ARGÜNAĞA, GÜVEN TAZELEDİ
- 09BATMAN PETROL GAZETESİ 22. YAŞINDA
- 10NASIROĞLU: TERÖRSÜZ BİR TÜRKİYE İÇİN BİRLİK OLMALIYIZ
- 11BAŞKAN EKREMOĞLU’NDAN HEM KREDİ HEM İNDİRİM MÜJDESİ…
- 12MÜSİAD’DAN ANLAMLI İFTAR
- 13MEHMET MUNGAN'IN AKIBETİ SORULDU
- 14TMMOB’TAN PARSEL SATIŞI TEPKİSİ
- 15KADINLAR, HAKLARI İÇİN SES YÜKSELTTİ
Henüz Yorum yok