Milletvekili Uca’dan soru önergesi

Milletvekili Uca’dan soru önergesi

Batman Milletvekili Feleknas Uca, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya DEDAŞ’ın köylere su sağlayan depolara bağlı dinamoların elektriğini kesmesi ilgili soru önergesi sundu.
 
Su kesintisi nedeniyle 16 yaşındaki bir gencin hayatını yitirdiğinin belirtildiği önergede özetle şöyle denildi; “Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş (DEDAŞ)’nin köylere su sağlayan depolara bağlı dinamoların elektriğini kesmesi sebebiyle günledir susuz bırakılan Batman’ın köylerinden Zilan’da 16 yaşındaki İsa Üke, DSİ’ye ait su kanalından su ihtiyacını karşılamaya çalışırken kanala düşüp hayatını kaybetmiştir. Batman ve çevre illere ait birçok köyün susuz bırakılmasının yanı sıra DSİ’ye ait sulama kanallarında da çocuklar için herhangi bir önlem alınmamaktadır. Geçtiğimiz senelerde de yaşanan ölümlerle ilgili verdiğimiz hiçbir önergeye yanıt verilmediği gibi herhangi bir çalışma da yapılmamıştır.
Köylerdeki su kesintileri için verdiğimiz önergelere de geri dönülmemiş ve köylülerin suya erişimi için herhangi bir çalışma yapılmamıştır.
Bu bağlamda; - Yıllardır çocukların ölümüne sebep olan sulama kanallarında herhangi bir önlem neden alınmamaktadır?
- İsa Üke’nin ölümüne de sebep olan su kesintileri ve sulama kanalının etrafında bir koruma sistemi yapılmamasının sorumlusu ya da sorumluları kimlerdir? Sorumlular hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır ya da başlatılacak mıdır?
- Su sıkıntısına neden olan elektrik kesintileri ile ilgili DEDAŞ’la bir görüşmeniz olmuş mudur? Olduysa sorunun giderilmesi ve tekrarlanmaması için hangi adımlar atılacaktır?
- Kürt kentlerinin susuz bırakılması bilinçli uygulanan bir politika mıdır? Değilse, insanların hayatına mal olan bu ihmalin sebebi nedir? - Sulama kanalları ve su kesintileriyle ilgili verdiğimiz önergelere neden yanıt verilmemektedir?
 
- Batman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Siirt ve Şırnak’ta tek enerji sağlayıcısı konumunda olan DEDAŞ’ın su sıkıntılarına sebep olan elektrik kesintileriyle ilgili son 5 yılda Bakanlığınıza intikal eden başvuru sayısı kaçtır?”

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler