"Su alamadığımız için tarlalarımız kurumak üzere"

Batman merkeze bağlı Kuyubaşı köyündeki çiftçiler, Sol Sahil Sulama Kanalından faydalanamadıkları için tarlalarını sulayamadıklarını belirterek, tarlalarının kurumak üzere olduğunu söylediler.

Devlet Su İşlerine (DSİ) ait Sol Sahil Sulama Kanalında su olmasına rağmen faydalanamadıklarını bu nedenle tarlalarını sulayamadıklarını belirten Kuyubaşı köyündeki çiftçiler, DSİ yetkililerine tepki gösterdiler.

Yaşadıkları mağduriyeti anlatan çiftçiler, günlerdir sulayamadıklarından dolayı mısır tarlalarının kuruma aşamasına geldiğine işaret ederek, buna acilen bir çözüm bulunmasını istedi.

Dönüm başı 28 TL DSİ’ye su parası ödemelerine rağmen tarlalarının içinden geçen su kanalının havuzlarına vana vurulmadığı için sudan yararlanamadıklarını dile getiren çiftçilerden Mehmet Nurullah Gönülaçar, bundan dolayı kanaldaki suyun boşa aktığını vurguladı.

300 dönüm mısır ektiğini söyleyen Gönülaçar, “Batman Kuyubaşı köyünde oturuyorum. Çiftçilikle uğraşıyorum. 140 dönüm arazim şu anda su istiyor fakat su kanalı su göndermiyor.  Tarlamın hemen hemen hepsi kurumak üzere. Su geldiğinde de su kanalı iki gün gönderiyor bir hafta göndermiyor. Efendim neymiş, arıza varmış. Peki, nereye kadar arıza devam edecek.” dedi.

“Tarlalarımız tehlike altındadır”

Yaşadıkları sorunu iletmelerine rağmen yetililerin buna çözüm bulmadıklarını ileri süren Gönülaçar, “Susuzluktan dolayı 140 dönümümüz tehlike altındadır. Bir hafta daha su gelmezse hepsi kuruyup gidecek.  Bu çevrede binlerce çiftçi aynı durumdadır. Yetkililere 4-5 sefer söyledik. Telefon açıyoruz, telefonlarımıza doğru dürüst cevap vermiyorlar. Paraya sıra gelince ‘şu parayı yatırın’ diyorlar. Yetkililer diyor ihaleye verdik, işte burası olacak, şurası olacak. Bir vanadır onu da getirmiyorlar. Su istiyoruz. Su gelsin de ürünümüzü sulayalım. Sabahtan akşama kadar bu oruçta, bu sıcakta ve bu yazda tarlaların içinde su bekliyoruz.” diye konuştu.

“Bir çare bulsunlar”

Çiftçi Fırat Hamarat da yetkililerin su sorununa çözüm bulunmasını isteyerek şunları söyledi:

“Tarlanın su işlerini yapıyorum. 10-15 gündür buraya gelip boş oturuyorum. Suyun gelmesini bekliyorum. Mısır tarlamız hep kurumuş. Benim gibi su bekleyen 50-100 kişi var. Bir hafta daha su gelmezse bütün ekinlerimiz boşa gidecek. Bizde evimize gideceğiz, başka bir şey yapmayacağız. Yetkililerden bu konuyla ilgilenmelerini istiyoruz. Boş boş gelip gitmesinler. Bir çare bulsunlar.”

Konuyla ilgili telefonla ulaştığımız DSİ yetkilileri, hırsızların vanaları çaldığını, yaşanan mağduriyetlerin çalınan vanalardan kaynaklandığını ve konuyla ilgileneceklerini belirttiler. 

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler