‘Türkiye’nin kalıcı bir tarım politikasına ihtiyacı var’

‘Türkiye’nin kalıcı bir tarım politikasına ihtiyacı var’

 
Türkiye genelinde yaşanan kuraklık ve etkileri hakkında açıklama yapan Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, küresel ısınma ve mevsim değişimlerinden etkilenmemek için Türkiye’nin kalıcı bir tarım politikasına ihtiyacı olduğunu açıkladı.
 
Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, yaşanan kuraklıkla ilgili gazetemize çarpıcı açıklamalarda bulundu.Bu yıl Türkiye genelinde yaşanan kuraklığa değinen Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, “Söz konusu kuraklık sadece tarım alanında yurttaşları etkilememektedir, buna paralel olarak hayvancılığı, ticareti ve daha bir sektörü etkisi altına almaktadır”diye konuştu.
 
‘BATMAN’DA KURAKLIK TEHLİKESİ DİĞER İLLERE NAZARAN DAHA AZ’
 
Batman ve çevresinde kuraklık endişesinin yağan yağmurlarla birlikte azaldığına değinen Aydiş, “Batman’da genel olarak kuraklık tehlikesinin yok denecek kadar az olduğunu belirtmek istiyorum. Batman’da kuraklık tehlikesi Güneydoğu Anadolu bölgesinde bulunan illerine nazaran daha az. Başta Şanlıurfa, Mardin Kızıltepe çevresi ve Diyarbakır'ın batı kesimleri kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya olma olasılığı daha yüksek gibi görünmektedir” diye konuştu.
 
‘KURAKLIK BİRÇOK SEKTÖRÜ ETKİSİ ALTINA ALMAKTADIR’
 
Söz konusu kuraklığın sadece tarım alanında çalışan yurttaşları etkilemeyeceğini ve aynı zamanda buna paralel olarak başta hayvancılık olmak üzere birçok sektörü etkisi altına alacağını söyleyen Aydiş,  “Meydana gelecek olan kuraklık sonucunda birçok sektör zarar görecektir. Örnek olarak ise ticarette bu etki ürünlerin fiyatlarının artışı olarak karşımıza çıkabilir“ dedi.
 
“KÜRESEL ISINMA DOLAYISIYLA HER ŞEYİN DENGESİ BOZULDU”
 
Yaşanan kuraklık ve beklenilen yağışların henüz yağmamış olması dışında küresel ısınma ve sürekli değişim halinde olan mevsimler hakkında konuşan Aydiş, “Değişen mevsimler ve küresel ısınma ile karşı karşıyayız. Bundan dolayı Temmuz ayının ortasında kar yağarsa hiç şaşırmayın. Kışın kar beklentisi içerisindeyiz ama yağmıyor. Küresel ısınma dolayısıyla her şeyin dengesi bozuldu. Denge bozulunca de ne zaman yağmur ne zaman kar yağacağı belli değil”  şeklinde konuştu.
 
“TÜRKİYE’NİN KALICI BİR TARIM POLİTİKASINA İHTİYACI VARDIR”
 
Tarım politikaları konusunda Türkiye’nin henüz kapsamlı bir adım atmadığını belirten Aydiş, “Türkiye’de tarımın gerçek bir politikası yoktur ve olması gerekmektedir. Belli bir tarım politikasında planlama, programlama olması gerekmektedir. Bunların olması halinde kimse istediğini dikemeyecek kimse istediğini biçemeyecek. Ne kadar buğday, arpa, mercimek lazım ise bunlar programlar dâhilinde gerçekleşecek.  Bu yüzden Türkiye’nin kalıcı bir tarım politikasına ihtiyacı vardır. Ve söz konusu politika ise şu anda yoktur” dedi.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler