“Tütün üreticisi ürününü satamaz hale geldi”

“Tütün üreticisi ürününü satamaz hale geldi”

DEM Partisi Batman Milletvekili Zeynep Oduncu, 22 yıllık süreçte 405 bin olan tütün üretici sayısının 50 binlere kadar gerilediğini ifade etti.
 
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya soru önergesi veren milletvekili Oduncu, tütün üreticilerinin ürününü satamaz hale duruma geldiğini kaydetti. Milletvekili Oduncu, Bakan Yumaklı’nın cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu ifadelere yer verildi: “Dünyanın en kaliteli ve yaygın tütünlerinden biri olan Virjinya tütününün yetiştiği Batman’da tütünü satın alan özel şirketler anlaşarak tütün üreticisinin emeğinin ve tütün yetiştirme maliyetinin çok altında fiyatlar belirlemektedir.
 
 
Bir bütün olarak tütün piyasasının dışında bırakılarak herhangi bir söz hakkı tanınmayan tütün üreticileri, suç teşkil etmesi hasebiyle tütünlerini Batman dışına da nakledemediğinden tamamıyla özel şirketlerin herhangi bir alt sınır olmadan belirleyeceği tek fiyat uygulamasına mecbur bırakılmakta ve bu sebebiyetle büyük mağduriyet yaşamaktadırlar. Bakanlığınızca tütün üreticilerine yönelik planlı bir desteğiniz var mıdır? Desteğiniz varsa tütün üreticilerine ne kadar destek ödemesi yapılmıştır? Çiftçilerin yaşadığı mağduriyetler ile ilgili ek bir destek planınız var mıdır? Batman’da tütün üreticilerinin yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi ile ilgili bir çalışmanız var mıdır? Batmanlı tütün üreticilerine verilen 70 lira fiyatın en azından enflasyon artış oranına göre güncellenmesi için Bakanlığınızın kısa vadede bir girişimi olacak mıdır? Tamamen tüccarların insafına terk edilmiş olan ve gündelik ihtiyaçlarını dahi karşılayamayacak duruma getirilen tütün üreticilerinin emeğinin karşılığını alabilmesini yasal bir düzenlemeyle garanti altına almak için bir planlamanız var mıdır? Tütün üreticilerinin mağdur olmaması için Bakanlığınızca tütün alım garantisi sağlanacak mıdır?”

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler