
YÖNETMEN DERVİŞ ZAİM BATMANLI SİNEMASEVERLERLE BULUŞTU
YÖNETMEN DERVİŞ ZAİM BATMANLI SİNEMASEVERLERLE BULUŞTU
Batman Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından düzenlenen Batman Sinema Akademisi (BSA) eğitimleri devam ediyor. Bir ayı geride bırakan akademi eğitimleri kapsamındaki ilk “Ustalık Sınıfı” buluşması da Ahmet Güneştekin Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Türk sinemasının büyük ustalarından yönetmen Derviş Zaim’in konuk olduğu etkinliğin moderasyonunu sinema eleştirmeni Suat Köçer üstlendi.
Sinema serüvenine dair sorulara yanıt veren usta yönetmen, filmleri ve mesleğine yaklaşımıyla ilgili samimi açıklamalarda bulundu. Söyleşiye Batman Belediyesi Başkan Yardımcısı Metin Gürbüz, Batman Sinema Akademisi kursiyerleri ve vatandaşlar katıldı.
“ANNEMİN EMEKLİ İKRAMİYESİYLE NEGATİF ALDIM”
Genç yönetmenlerin engeller karşısında yılmamaları gerektiğini söyleyen yönetmen Derviş Zaim, ilk filmi Tabutta Rövaşata’nın çekim sürecini hatırlatarak şunları söyledi: “Eğer elinizde hareket edecek para yoksa yılmayın. Çok küçük ekibiniz vardır ama hareket kabiliyetimiz daha fazladır. Bu gücü kullanarak film yaparsınız. Tabutta Rövaşata böyle yapıldı. Rahmetli annem bana emekli ikramiyesiyle 60 kutu negatif alabilmek için para verdi. Onunla 60 kutu negatif aldım. 1996’da bir tane tavus kuşu satın aldım. Oyunculara para veremeyeceğimi söyledim. Görüntü yönetmenine para veremeyeceğimi söyledim. Senaryoyu beğendiler. Ekibi kurduk, çıktık çektik. 17 günde filmi çektik.”

“KAMERA FETİŞİSTİ OLMAYIN!”
Sorulan bir soru üzerine yönetmenliğin yalnızca teknolojiyle ilgili bir durum olmadığının altını çizen usta yönetmen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kamera fetişizmiyle film çekilmez. Mürekkep yalamak ve bir de kamera gerekir. Mürekkep yalamak da kendi içinde çok çeşitli bölümlere ayrıdır. Mürekkep yalamak çok kitap okumak anlamına gelir. Çok film izlemek anlamına gelir. Deneyime sahip olmak anlamına gelir. Şu ya da bu şekilde ne yaptığını görebiliyor olmak gerekir. Ağzından çıkanı insanın kulağının işitiyor olması gerekir. İnsanın kendi ruhunu böyle eğitebiliyor olması gerekir ki bu en zor olan şeydir. Bir insanın ruhunda neler gittiğine dair kendisine mesafe almayı başarabiliyor olması gerekir ve de estetik ve etik olarak ahlaki sistemini kurması gerekir. Bu son derece zordur. Hayat size kazık atacak, çok okumayacaksınız, yanılacaksınız. Çok yanılacaksınız. Yanıldıklarınıza bakıp tekrar başladığınız yerden yola devam edeceksiniz.”
Yönetmen Derviş Zaim, Batman’da bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdiği konuşmasında sıklıkla yönetmen adaylarına tavsiye ve uyarılarda bulundu. Program, katılımcıların sorularıyla son buldu.
Yazarlar
- 01Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 02Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 03 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 04 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 05ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 06DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 07Murat Çiçek ile röportaj:
- 08İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 09Ziver Özdemir ile Röportaj
- 10Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 11Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 12Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 13YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 14RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01DEVA İL BAŞKANI YILMAZ “BATMAN TRAFİĞİNE ÇÖZÜM BULUNMALI”
- 02“BATMAN, SOSYAL KONUT PROJESİNE DAHİL EDİLDİ”
- 03Ezidilerde ‘Çarşema Sor’ coşkusu
- 04SANAYİ ALANLARI DSİ YETKİLİLERİYLE MASAYA YATIRILDI
- 05TÜZÜN “ŞİDDETİ KABUL ETMİYORUZ”
- 06BELEDİYE, MART AYINDA 5 RİSKLİ YAPININ YIKIMINI GERÇEKLEŞTİRDİ
- 07ÇİÇEK “ÇOK KÜLTÜRLÜ YAPIMIZ ORTAK ZENGİNLİĞİMİZDİR”
- 08BATMAN’DA 49. TURİZM HAFTASI KUTLAMALARI BAŞLADI
- 09İLUH 2. ETAP 1. KISIMDA %95 UZLAŞI SAĞLANDI
- 1022 BİN DÖNÜM ARAZİ EKONOMİYE KAZANDIRILIYOR
- 11KÜÇÜK KIZLARIMIZ BADMİNTON’DA TÜRKİYE FİNALİNDE
- 12KAÇAK SİGARA OPERASYONU: 5.130 PAKET KAÇAK SİGARA ELE GEÇİRİLDİ
- 13“BU ADALETSİZ DÜZEN DEĞİŞMELİ”
- 14MİNİKLERDEN ANLAMLI BAĞIŞ
- 1544 ENGELLİYE TEKERLEKLİ SANDALYE HEDİYE EDİLDİ
Henüz Yorum yok