YÜKSEL ÇİFTÇİ

13 ŞUBAT DÜNYA RADYO GÜNÜ

Türkiye’de radyo yayıncılığı 6 mayıs 1927 tarihinde kamu yayıncılığı olarak başlamış.

 

Kamu yayıncılık yani sadece devlet tarafından yapılan radyo yayıncılığı 1989 yılına kadar devam etmiş. Anayasal ve kanuni engellemelere rağmen ülkemizde 1989 yılında özel yayıncılığına geçilmiştir. Daha sonrasında 1993 yılında Anayasanın 133. Maddesinde yapılan değişiklik, buna bağlı olarak 1994 yılında yürürlüğe giren 3984 sayılı mülga Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun yani RTÜK Radyo Televizyon Üst Kurulru1995 yılında çıkarılan ikinci düzenlemeler ile özel radyo yayıncılığı hukuki bir zemine kavuşur.

 Bu düzenlemenin ardından bir çok il ve ilçede hızlı bir şekilde özel radyo ve televizyonlar yayın hayatına başlar. Bugün ülkemizde R1, R2 ve R3 kategorilerinde, yani ulusal, bölgesel ve yerel radyoların toplam sayısı 858’dir. Yayın yapan 858 radyoların 32’si ulusal, 76’sı bölgesel ve 750’si yerel olarak yayın hayatlarını sürdürmektedir. 

 

 

13 ŞUBAT DÜNYA RADYO GÜNÜ

 

Radyolar dünya nüfusunun yüzde 95’inden fazla erişime sahip olan en yaygın iletişim aracıdır.

UNESCO Birleşmiş Milletler Radyo’nun yayına başladığı 13 şubat 1946 tarihine atıfta bulunarak 13 Şubat’ı Dünya Radyo Günü ilan etmiştir. Dünya Radyo Günü, 13 Şubat 2011 tarihinden beri kutlanıyor.

 

SOSYAL MEDYA VE RADYOLAR

 

 Sosyal medya ne kadar yaygınlaşırsa yaygınlaşsın, teknoloji ne kadar hızlı bir şekilde ilerlese ilerlesin, ister insan kaynaklı afetler, ister doğal afetlerin meydana geldiği durum ve zamanlarda, daima radyolar ön plana çıkmış, vatandaşların bilgi ve haber almanın yegane kaynağı olmuştur radyolar. Doğal afetlerin yaşandığı süreçte, evlerine giremeyen, dışarda veya araçlarında kalmak zorunda kalan vatandaşlar ancak radyo yayınlarıyla yaşanan felaketin ayrıntılarını öğrenebiliyor, uyarı ve duyurulardan radyolarda yapılan yayınlar sayesinde  haberdar olabiliyorlar.

Radyolar önemli bir kitle iletişim aracıdır. BM’ye bağlı ITU-Uluslararası Telekomikasyon Birliği verilerine göre dünyada konutların yüzde 80’inden fazlasında radyo alıcısı bulunmaktadır.  En yaygın ve en rahat ulaşılabilen kitle aracı radyolardır. İnsanlar dinlenirken, araç kullanırken, seyahat ederken, bir şeyler yiyip içerken hatta işlerini yaparken rahat bir şekilde radyo dinleyebilirler.

 

 

“RADYOLAR DESTEKLENMELİ”

 

Yerel yönetim, idarece ve esnafların radyoları göz ardı etmemesi gerekiyor. Reklam bilincine sahip esnafının, kesintisiz radyo yayıncılığının sürdürülebilmesi için  yayın yapan radyolara sahip çıkmalı ve destek sunmalıdır.

 

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri