ACAR'DAN SORU ÖNERGESİ

MİLLETVEKİLİ ACAR BAŞARAN HASANKEYF İLE İLGİLİ MECLİSE SORU ÖNERGESİ SUNDU

 
         Halkların Demokratik Partisi HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Hasankeyf'te Ilısu Barajı sebebiyle sular altında kalan tarihi yapıların suların çekilmesinin ardından ortaya çıkması üzerine yeni bir yıkımın başlatılmasına dair soru önergesi sundu. 
 
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
 
Aşağıdaki sorularımın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat OKTAY tarafından Anayasa’nın 98 inci ve TBMM İçtüzüğü ’nün 96 ile 99 uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.                                                                                                     
    Ayşe ACAR BAŞARAN               
          Batman Milletvekili 
 
 
Hasankeyf’te yapılan Ilısu Barajı ile birlikte 2019 yılının temmuz ayında su tutmaya başlayan tarihi kentte 8 Ekim’de giriş çıkışlar kontrole alınmıştır.
Kasım 2019 ise çarşı, dozer ve kepçelerle yıkılmaya başlanmıştır.
1981 yılında sit alanı ilan edilen Hasankeyf’te çivi dahi çakılmaması gerekirken, ağır iş makineleri ve dozerlerle yıkım gerçekleştirilmiştir.
Aceleyle gerçekleştirilen kazı çalışmalarında ise tarihe ışık tutabilecek arkeolojik kazılarda ağır iş makineleri kullanılmıştır. Tarihi kentteki tahliye alelacele yapılırken çok sayıdaki tarihi yapı su altında kalmıştır. 
 
Bu yıl yaşanan kuraklık dolayısıyla, su altında kalan tarihi yerler yeniden gün yüzüne çıkmıştır. Bunun üzerine kepçeler yıkım için tekrar alana girmiştir. Kepçeler, minaresi taşındıktan sonra kalanının üstü beton ile kapatılan 650 yıllık Koç Camii ile Hasankeyf’te “Seyir Tepesi” olarak adlandırılan yerde bulunulan 1273 yılında kaya kütlesinin yontularak mağaraya dönüştürülen Kasır Rabi’ni yıkmaya başlamıştır. Yıkım esnasında tarihi kale ve camii için herhangi bir önlem alınmazken, birçok tarihi eserin de zarar gördüğü belirtilmiştir. 
 
Bu bağlamda;
1. 12.000 yıldan daha uzun bir tarihi olduğu tahmin edilen Hasankeyf’in dozer ve kepçelerle yıkılmasının sorumluları kimlerdir? 
2. 1981 yılında sit alanı ilan edilen Hasankeyf’te çivi dahi çakılmaması gerekirken, ağır iş makineleri ve dozerlerle yıkım gerçekleştirilmesine izin veren sorumlular hakkında yaptırım uygulanacak mıdır?
3. Tarihe ışık tutabilecek arkeolojik kazılarda ağır iş makineleri kullanılması kimlerin kararıdır?
4. Suların çekilmesiyle ortaya çıkan tarihi yerler kimin talimatı sonucu kepçelerle yıkılmaktadır?
5. 650 yıllık Koç Camii ve 1273 yılında kaya kütlesi yontularak oluşturulan Kasır Rabi’ye zarar verilirse yerine tarih olarak ne koyacaksınız? 
6. Yıkım sırasında zarar gören tarihi eserlerin değeri nasıl ve neyle tazmin edilecektir?
7. Bütün bu yıkımın amacı nedir? Yapılanlar tarihe ve sanata düşmanlık değil midir?
8. 12.000 yıllık bir yerin dokusunu uygun olmayan beton evlerle bozmak ve tarihi eserlere ağır iş makineleriyle zarar vermekten elde edilecek çıkar nedir?

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler