AİHM’nin Hasankeyf kararına tepki

AİHM’nin Hasankeyf kararına tepki

Diyarbakır ve Batman'daki sivil toplum örgütleri, Hasankeyf'te bir araya gelerek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kararına tepki amaçlı basın açıklaması yaptı.
1
 
 
‘KARARI TANIMIYORUZ’
 
             TMMOB, İnsan Hakları Derneği (İHD), KESK'e bağlı sendikalar, HDP Batman İl Örgütü, Ekoloji Derneği, Hasankeyf Yaşatma Girişimi temsilcileri ile HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, HDP Batman Belediyesi Eşbaşkan Adayı Mehmet Demir, Hasankeyf Eşbaşkan adayları Zozan Şimşek ve Mecid Tokdemir'in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) Hasankeyf ile ilgili bir süre önce aldığı karara tepki gösterdi. Hasankeyf Seyir Terasındaki eylemde ilk olarak Hasankeyf Yaşatma Girişimi Sözcüsü Rıdvan Ayhan konuştu. Ayhan, en ufak bir mücadelenin Hasankeyf ve Hasankeyfliler için önemli olduğunu vurguladı. AİHM kararının kendilerini yaraladığını ifade eden Ayhan, “Kararı tanımıyoruz” dedi.
 
        HDP Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki ise AİHM'nin insanlığın 12 bin yıllık tarihine sahip olduğu Hasankeyf'e haksızlık ettiğini ifade ederek, “AİHM son zamanlarda usulden kararlar ile başvuruları reddediyor. AİHM Hasankeyf dosyasına bakamaz mıydı? Hiç kuşkunuz olmasın ki inceleyebilirdi. İnceleme yapılmadan reddedilmesi milyonların gözünde AİHM'i tartışılır hale getirmiştir. AİHM kendini gözden geçirmelidir. Tüm bu kararlara rağmen Hasankeyf mücadelesini sürdüreceğiz” şeklinde konuştu. STÖ’ler adına ortak açıklamayı okuyan TMMOB Batman İl Koordinasyon Kurulu Sözcüsü Eyüp Yağız da Dicle kenarındaki tarihi mirasın 12 bin yıldır korunduğuna dikkat çekerek, çatışmalı sürecin fırsat bilinip Hasankeyf'in ölümünün hızlandırıldığını ifade etti.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler