"ANADİL BİRLEŞTİRİR" ‘

‘Anadil birleştirir ve paylaşılanı artırır’

Batman Demokrasi Platformu bileşenleri tarafından Dünya Anadili Günü nedeniyle basın açıklaması düzenlendi.

Yapılan basın açıklamasında, “Dünya küçücük bir azınlığın elinde sömürünün, eşitsizliğin, savaşların, yasakların arttığı bir dönemi yaşıyor. Buna karşı çıkan büyük bir çoğunluk ise demokrasi, eşitlik, adalet ve özgürlük talep ediyor. Eğitim de bu mücadele alanının önemli zeminlerinden birini oluşturuyor. Çünkü eğitim, egemenlerin var etmek istediği birey ve topluma dair tüm arzularını açığa çıkaran önemli bir araç olmayı sürdürüyor. Uluslararası Anadili Günü’nün 25. yılında anadillerin birleştirici özelliğinin altını çizmek gerekiyor. Anadil birleştirir ve paylaşılanı artırır, bu özellikleri ile de sosyal içerme, yenilikçi düşünme ve hayal gücünün gelişimini sağlar. Bu bağlamda, bireyin kendi anadili dışındaki dillerde eğitim almak durumunda kalması hem eğitim sürecinde sorunlara hem de buna bağlı olarak eşitsizliklere neden olmaktadır.

Türkiye’de yaşayan bütün halkların dillerini özgürce kullanmalarının önündeki engellerin kaldırılması ve anadilinde eğitimin yasal güvenceye kavuşturulması gerektiğini savunmaktayız. Zira eğitim dili olmayan bir dilin yaşama imkânı söz konusu değildir.

Halkların ve dillerin coğrafyası olan Anadolu’nun asimilasyoncu politikalar ve tek dile mahkûm etmek istenmesini kabul etmemekteyiz.  Her çocuğun vatandaşı olduğu ülkenin resmi dilini, ana dilini ve evrensel bir dili öğrenme hakkına sahip olduğunu ve bunları kamusal eğitim ile öğretilmesi gerektiğinin sonuna kadar savunucusu olacağız bütün bunların gerçekleşebilmesi için ülkede ihtiyacımız olan barış ortamının tesis edilmesinin en büyük zaruret olduğunu kamuoyu ile paylaşırız” denildi.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler