"Anız yakanların prim destekleri kesilsin"

Son zamanlarda artış gösteren anız yangınlarıyla ilgili konuşan Batman SAĞ-ÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Sıtkı Güneş, anız yakanların prim desteklerinin kesilmesi gerektiğini belirtti.

İnsan sağlığını olumsuz etkileyen ve kazaların yaşanmasına yol açan anız yangınlarının zararlarına değinen Batman’da Sağlık ve Çevrecilik Derneği (SAĞ-ÇEV) Yönetim Kurulu Başkanı Sıtkı Güneş, devletin anız yakanların prim desteklerini kesmesi gerektiğini söyledi.

Yapılan tüm uyarılara rağmen bir türlü önüne geçilemeyen anız yangınlarının yoğun olduğu Batman’da halk adeta zehirli duman soluyor. Kazalara da davetiye çıkaran anız yangınlarıyla ilgili etkin bir mücadele yürütülmezken, yaşanan bu durum sivil toplum kuruluşların tepkisine neden oldu.

Batman’da hububat hasadından sonra yakılan anız dumanının kenti adeta esir aldığını söyleyen Güneş, “Kentte yaşayan vatandaşlarımız anız dumanından çok etkileniyorlar. Kalp, astım, bronşit, KOAH hastaları anız dumanından etkilenip hastaneye akın ediyorlar. Anız yangını insan sağlığını olumsuz bir şekilde etkiliyor. Anız yangını sadece insan sağlığını etkilemiyor, tarlalardaki küçük canlıların da ölmelerine sebep oluyor. Anız yangını ayrıca hastalıklara da yol açıyor.” dedi.

“Anız yakmaların haram ve vebal olduğu anlatılsın”

Anız yakmayla tarlaların verimden çok zarar gördüğüne dikkat çeken Güneş, “Batman’da yaşayan yaklaşık 500 bin kişi bu anız yangınından etkileniyor. Devlet kesinlikle anız yakanların prim desteklerini kesmesi lazım. Bu anızı yakan kişiler kesinlikle tarla sahipleridir. Yabancı kişiler gelip yakmıyor. 2826 Çevre Kanunu yasasına göre anız yakanlara ceza kesilmesi gerekir. Buna yönelik caydırıcı müeyyideler uygulanması lazım. Anız yakmaların zararları okullarda ve camilerde Cuma günleri hutbelerde anlatılması gerekir. Anız yakmaların haram olduğu ve bunun bir vebal olduğu anlatılsın.” diye konuştu

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler