Av. Sevim "İşçi Hakları"

Av.Hacer Sevim "İşçilerin sahip olduğu haklar"

Radyo Yüksel'de Mehmet'le Mavi Dünya programına konuk olan Av. Hacer Sevim işçilerin sahip olduğu haklar hakkında bilgi verdi.

-İşçilerin sahip olduğu haklar nelerdir?

-İşçilerin çalışırken sahip olduğu haklar ve çalışmanın sona ermesi/erdirilmesinden sonra sahip olduğu haklar şeklinde yapacağımız bir ayrım ile bu hususu inceleyebiliriz. İşçinin çalışırken sahip olduğu en doğal hakkı çalışmasının karşılığı olan ücret alacağıdır. Bunun dışında dinlenme hakkı olarak hafta tatili, yıllık izin gibi hakları da mevcuttur. Yine işverenin psikolojik baskısı/ yıpratması (mobbing) altında kalmadan çalışma hakkına sahiptir. İşçi kendisine mobbing uygulanması halinde ise bu sebeple  iş akdini haklı olarak feshedebilir. Bu durumda ise kıdem tazminatı ve diğer işçilik alacaklarını işverenden talep edebilir.

Av. Hacer Sevim dinleyicilerden gelen

" Arkadaşımın davasında tanıklık yapmam sebebiyle işten çıkarıldım, haklarım nelerdir? 

sorusunu şöyle cevapladı.

            " işten çıkarılan işçi, haksız fesih nedeniyle kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanmaktadır. Yine açılan davada işçinin talebi halinde işveren aleyhine kötüniyet tazminatına da hükmedilebilir. Ancak bu tazminatı, iş güvencesi kapsamında olmayan işçiler talep edebilir. Bir başka deyişle işçinin işe iade davası açma şartları sağlanmışsa, yani iş yerinde en az 30 işçi çalışıyor ve işçinin de belirsiz süreli iş sözleşmesi ile en az 6 ay çalışması mevcutsa kötüniyet tazminatı talep edilemez." dedi.

Radyo Yüksel'de yayınlanan programın yoğun ilgi görmesinden dolayı, Av. Hacer Sevim Radyo Yüksel' bu tür programları yapmaya devam edeceğini ifade etti.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler