BAKLİYAT FİYATLARINDA ARTIŞ

“Bakliyatta yüzde 40 oranında zam var

Mart ayından bu yana Pandemi süreciyle birlikte temel gıdaya taleplerin artması ve döviz kurundaki dalgalanmadan dolayı bakliyat fiyatlarındaki zamları da beraberinde getirdi. Mayıs ve Haziran ayında yerli ürünün piyasaya çıkması bile bakliyat fiyatlarındaki artışın hızını kesmeye yetmedi . Yerli ürünlerde artış %40 sevyelerine vardı.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre son bir yılda pirinç, bulgur, mercimek ve kuru fasulye gibi temel gıda ürünlerine gelen zamlar çift haneli rakamları buldu. Pirinç yüzde 13,89 bulgur, yüzde 19,68, mercimek yüzde 19,67 kuru fasulyeye ise yüzde 35 zam geldi. Elma sokağı esnafı , “Yeni sezonda yüzde 15 – 25 civarında fiyat değişiklikleri var. Vatandaşın geliri aynıysa, fiyatlar da farklar varsa illaki etkilenir. Yapılan zamlardan sonra esnaf olarak bizim de yüzde 20 bir kaybımız oldu. Bakliyatların fiyatı yüzde 70 oranında değişti. İthal ve yerli ürünlerin hepsine zamlar geldi. Şu an ki dengesiz fiyatlardan hiç kimse para kazanamaz, inşallah düzelmesini bekleyeceğiz, insanların gelir düzeyinin yükselmesini bekleyeceğiz” dedi.
Vatandaşların alım gücünün düştüğünü söyleyen esnaf “Bakliyatta yüzde 40 oranında zam var. Pirinç, bulgur, mercimek başta olmak üzere hepsine zam geldi. Geçen sene asgari ücret alan biri için mercimek 5 liraydı, bu sene 10 lira oldu, vatandaş bunu geliri olmadan alamaz. Tüketim artarken üretim azalıyor. Gelir gider düzeyi dengede değil. Vatandaşın kazancı düşüyor masrafı artıyor. İnsanların cebinde parası varsa rahat bir şekilde alışveriş yapıyor. Cebinde parası olmayan vatandaş bir kilo alacakken yarım kilo alıyor. İnsanlar hesaplı ürün neyse ona bakıyor. Bizde bundan doğal olarak etkileniyoruz” dedi.(ALİCAN ATAK)

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler