ÇİFTÇİ DERTLİ

HEM TARLA KURUDU HEM ÇİFTÇİ KURUDU

Saadet Partisi İl başkanı Mustafa Yıldız, çiftçinin yaşadığı kuraklık nedeniyle dertli olduğunu belirtirken şu açıklamalarda bulundu ; 

Bölgemizde Diyarbakır başta olmak üzere Şanlıurfa, Mardin, Batman, Şırnak, Siirt ve Van illerimizde bu sene ciddi kuraklık yaşamaktayız.  Susuz tarlalarda %80 varan ürün kaybı beklenmektedir. Kuraklıkla beraber elektrik, gübre, kimyevi ilaç ve mazottaki yüksek girdiler çiftçimizin belini bükmüştür. Bunun üstüne Akp iktidarın açıkladığı taban fiyatlar çiftçimizin beklentisinin altında kalmıştır. Dolayısıyla Devletin acilen çiftçiye el uzatması ve destek paketleri hazırlanmalıdır.


Çiftçilerimiz ve Ziraat odalarıyla yaptığımız görüşmelerde çiftçilerimizin beklentileri şu yöndedir.


1)     Bölgemiz, afet bölgesi ilan edilmelidir.
2)     Kuraklık tehlikesine karşı sulamaya ağırlık verilmelidir. Bunun için de Silvan Barajı bir an önce bitirilmelidir.
3)     Kuraklıktan etkilenen çiftçilerimize dönüm başına 500 TL nakdi yardım yapılmalı ki tarlasını bu sene tekrar ekebilirsin.
4)     Ürünlerin taban fiyatları düşük belirlenmiş. Bu düşük fiyat yüksek primle telafi edilmelidir.
5)     Yasa ile belirlenmiş olan milli gelirin %1 çiftçiye mutlaka destek olarak verilmelidir.
6)     Çiftçinin daha önce almış olduğu özel bankalar dahil kredilerin faizleri silinmeli, ana para faizsiz olarak en az 3 yıl ertelenmelidir.
7)     Sulama birliklerinin elektrik maliyetlerini çiftçiye yansıttığı kısmının %50 si devlet tarafından sulama birliklerine ödenmelidir.
Çiftçilerimize sahip çıkalım ki onlarda tarlalarına sahip çıksınlar. Unutmayalım ki günümüzde yaşadığımız savaşlar alanlarından biri de gıda savaşlarıdır.

Etiketler : ,,

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler