Engelli kardeşlerin okumalarına yol engeli

Batman’ın Kozluk ilçesinde bulunan iki engelli kardeş ilçede devam eden altyapı çalışmalarının mağduru oldu.

Batman’ın Kozluk ilçesi Yamaçlı Mahallesinde ikamet eden Akboğa ailesinin doğuştan fiziksel engelli iki kız çocuğu Elif (17) ve Hatice (14) ilçede devam eden altyapı çalışmalarında bozulan, çamur ve çukurdan geçilmeyen yolların mağduru oldu.

Tekerlekli sandalyeyle bozuk yollarda okula gitmeye çalışan İmam Hatip Lisesi 9'uncu sınıf öğrencisi Elif Akboğa, yapılan altyapı çalışmalarıyla birlikte tamamen bozulan yollardan dolayı okula gidip gelmekte sıkıntı yaşıyor.

Yağışlı havada çamur deryasına dönen yolda tekerlekli sandalyeyle okula gidemeyen çocukları için araç temin eden baba Abdullah Akboğa, çocuklarının okula rahat gidip gelecekleri bir yol istiyor.

Yaşadıkları mağduriyeti İLKHA muhabirine anlatan ve son yıllarda engelli haklarını korumayla ilgili birçok kanun çıkartılıp düzenlemelerde bulunulduğunun altını çizen Akboğa, yaşanan mağduriyetin engelli haklarına saygısızlık olduğunu belirtti.

Yaşanan sorunu belediye yetkililerine birkaç defa bildirmelerine rağmen mağduriyetlerinin giderilmediğini belirten baba Akboğa, yetkililere seslenerek, “Bizler de vatandaş değil miyiz? Bizler de hizmeti hak etmiyor muyuz?” diye sordu.

“Yollarımızın yapılmasını istiyoruz”

Yollarının çok bozuk olduğunu ve özellikle kış aylarında yolu kullanamadıklarını söyleyen Akboğa, “Engelli kızım İmam Hatip 9'uncu sınıfta okuyor ve okula gidip gelmekte. Altyapı için boruları çektiler ve yollarımız bozuldu. Yollarımız çok bozuktur. Gidip gelemiyoruz. Babam da hastadır. Yol olmadığından sürekli çocuklarımla uğraşmak zorunda kalıyorum. Babamın da yanına gidemiyorum. Ya kızıma ya da babama bakmam gerekiyor. Amcamı gönderdim belediyeye, belediye başkanı diyor ki bütün yollar da bozuktur. Bütün insanları bir kefeye bırakıyor. Kızım engellidir, gidip gelemiyor bu yollarda. Yollarımız niçin yapılmıyor? 10 defadır kendilerine söylüyoruz hâlen yapılmadı. Biz vatandaş değil miyiz? Eğer bu ülkenin bir vatandaşıysak yolumuzun yapılıp mağduriyetlerimizin giderilmesi gerekiyor. Belediyeden yolu bir an önce yapmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Kendilerini bizim yerimize koysunlar”

Yollarının bozuk olmasından dolayı tekerlekli sandalye üzerinde okula gidemediğini ve araba kullanmak zorunda kaldıklarını belirten Elif Akboğa ise yetkililere seslenerek, “Çok mağduruz, okula gidemiyoruz. Gitmemiz zor oluyor. Hep babam bizi götürüp getiriyor. Babam olmadığında kim götürecek. Yetkililerin bize kulak vermesini istiyoruz. Onlar da kendilerini bizim yerimize koysunlar ve bozuk yollarımızı yapsınlar.” dedi.

4 yıl boyunca evde eğitim gören ailenin küçük kızlarından Hatice Akboğa da eve öğretmen gönderilmemesinden şikâyetçi. Akboğa, evde öğretmensiz kaldığını, engelli haliyle okumak, eğitim ve öğrenimine devam etmek istediğini ancak 2 yıldır öğretmen bulamadığını söyledi.

Bozuk yollarda tekerlekli sandalyeyle gitmekte çok zorluk çektiğini söyleyen Akboğa, “Ben 14 yaşındayım. Evde eğitim görüyorum. 4 yıl okul okudum, 2 yıl öğretmenlerim gelmedi. Okul okumak istiyorum. Bunun için bize öğretmen göndersinler. Bir de bu bozuk yollarda gidip gelemiyoruz. Çok rahatsız oluyoruz. Kendimiz tekerlekli sandalyeyi sürürken ellerimiz çok acıyor. Onun için yolların yapılmasını istiyoruz.” diye konuştu. 

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler