"Verem hasta sayısı her yıl yaklaşık yüzde 6-7 oranında azalmaktadır"

Batman Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından "70. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası" nedeniyle yazılı açıklama yapıldı.

"70. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası" nedeniyle Batman Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'de yürütülen çalışmaları ile tüberküloz hasta sayısı her yıl yaklaşık yüzde 6-7 oranında azaldığı belirtildi.

Açıklamada, "70. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası" nedeniyle Batman genelindeki sağlık kuruluşlarımı tarafından halkın sağlık eğitimine yönelik olarak çeşitli eğitim toplantıları düzenlenecek ve tüberküloz (verem) hastalığı ile ilgili afiş ve broşürler il genelinde topluma dağıtılacağı belirtildi.

Ayrıca bu hafta boyunca il genelindeki sağlık kuruluşlarında görevli sağlık personelinin hizmet içi eğitimine ağırlık verilerek bu hastalıkla yapılmakta olan mücadelenin daha etkin olmasına çalışılacağı ifade edildi.

Çocukları veremden korumak için doğumdan 2 ay sonra BCG aşısı uygulandığı hatırlatılan açıklamanın devamında, "Aşı zamanı geçirilirse, 6 yaşa kadar yapılabilir, ancak bu durumda önce tüberkülin deri testi (TDT-PPD) yapılması gerekir. Verem aşısı aile sağlığı merkezlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Ülkemizde yürütülen başarılı kontrol çalışmaları ile tüberküloz hasta sayısı her yıl yaklaşık yüzde 6-7 oranında azalmaktadır. 2005 yılında verem savaşı dispanserlerine kayıtlı toplam tüberküloz hasta sayısı 20 bin 535 iken, 2015 yılında 12 bin 772’ye düştüğü görülmektedir." denildi.

Veremin hava yolu ile bulaşan, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu dikkat çekilen açıklamada, veremden korunmak için şu tavsiyelerde bulunuldu: "Toplumu veremden korumanın en etkili yolu verem hastalarının erken teşhisi ve başarılı tedavisidir. Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu kâğıt mendil ile kapatınız. Kâğıt mendiliniz yoksa ellerinize değil kolunuzun iç kısmına hapşırın veya öksürün. 2-3 haftadan uzun süren ve antibiyotik tedavisi ile iyileşmeyen öksürük varsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz. Hastalandığınızda düzenli ilaç kullanımı ile veremi durdurabilir ve sevdiklerinize bulaşmasını önleyebilirsiniz. Verem tedavisinde kullanılan tüm ilaçlar ücretsizdir. Verem hastalığının tedavisinde tam başarı için, ilaçlarınızı doğrudan gözetimli tedavi ile kullanınız."

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler